Η Ελλάδα μαζί με ακόμη τρεις μεγάλους τουριστικούς προορισμούς, την Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία φαίνεται ότι δεν θα περιλαμβάνονται στην επόμενη ανανέωση της «πράσινης λίστας» της Βρετανίας, η οποία θα ανακοινωθεί στις αρχές Ιουνίου.
Αυτό μετέδιδαν χθες μεγάλα βρετανικά μέσα ενημέρωσης όπως η Daily Telegraph και η Daily Mirror, τα οποία εκτιμούσαν ότι οι χώρες που θα μπορούσαν να προστεθούν στην επόμενη
αναθεώρηση είναι αυτές που «για λίγο» δεν μπήκαν στην αρχική λίστα. Σε αυτές περιλαμβάνονται απομακρυσμένα νησιά όπως τα Φίτζι, τα Κέιμαν, η Γρενάδα καθώς και η Φινλανδία και η Μάλτα όπου η επιδημιολογική τους εικόνα είναι αρκετά καλή.

Η εξέλιξη αυτή, προς το παρόν και μέχρι να αλλάξουν ενδεχομένως τα δεδομένα της
πανδημίας θα στερήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα τουρίστες στη χώρα μας από μία από τις πιο σημαντικές αγορές για τον ελληνικό τουρισμό. Υπενθυμίζεται ότι ήδη η Ελλάδα μετά από ανακοίνωση της Βρετανίας την περασμένη Παρασκευή έμεινε εκτός της «πράσινης λίστας» της χώρας έως το τέλος Μαΐου αφού μαζί με την Ισπανία και τη Γαλλία εντάχθηκε στην «πορτοκαλί» λίστα. Συνολικά αυτή τη στιγμή, 12 χώρες βρίσκονται στην «πράσινη» λίστα της Βρετανίας, η οποία θα ανανεώνεται κάθε τρεις εβδομάδες.

Τι ισχύει για τις χώρες της «πορτοκαλί» λίστας
Η κατηγοριοποίηση των χωρών από τη βρετανική κυβέρνηση, όπως είναι ήδη γνωστό, γίνεται βάσει του συστήματος «φωτεινού σηματοδότη» (Traffic Light). Έτσι, σύμφωνα με τα δεδομένα που ισχύουν έως τέλος Μαΐου στην «πράσινη» λίστα της Βρετανίας κατατάσσονται η Πορτογαλία, το Ισραήλ και το Γιβραλτάρ, στην «πορτοκαλί» λίστα η Γαλλία, η Ισπανία και η Ελλάδα και στην «κόκκινη» λίστα η Τουρκία και οι Μαλδίβες.
Για τις αφίξεις στη Βρετανία από τις «πορτοκαλί» χώρες θα απαιτούνται μοριακά τεστ πριν από την αναχώρηση και τη δεύτερη και όγδοη ημέρα μετά την άφιξη, μαζί με περίοδο απομόνωσης δέκα ημερών στο σπίτι. Φυσικά, θα μπορεί κάποιος να διακόπτει την καραντίνα νωρίτερα εφόσον κάνει ένα πρόσθετο τεστ την πέμπτη ημέρα από την άφιξή του στη Βρετανία.

Ποιες χώρες θα προστεθούν στην τρίτη ανανέωση της λίστας
Η Daily Telegraph έγραψε σε δημοσίευμά της ότι θα σταθούν άτυχοι οι τουρίστες που θα θελήσουν να αναζητήσουν τον επόμενο μήνα δημοφιλείς προορισμούς στην Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα για να κάνουν τις διακοπές τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι χώρες που θα προστεθούν στην επόμενη ανανέωση της «πράσινης» λίστας στις αρχές Ιουνίου θα είναι εκείνες που ήταν πολύ κοντά στο να συμπεριληφθούν στην αρχική.
Πρόκειται δηλαδή για τα νησιά Φίτζι, τα νησιά Κέιμαν, τη Γρενάδα, τη Φινλανδία και τη Μάλτα όπου τα ποσοστά μόλυνσης και μεταλλάξεων ήταν πολύ χαμηλά. Η τρίτη ανανέωση της βρετανικής λίστας πιθανότατα θα ανακοινωθεί στα τέλη Ιουνίου.

Μαρία Γκουρτσιλίδου