Oλοκληρώθηκε σήμερα Κυριακή η επίσκεψη στη Μαγνησία των προεδρείων απ’ όλες τις χώρες – μέλη της ΕCTAA (The European Travel Agents and Tour Operators Associations). Τα μέλη της Ένωσης Ευρωπαίων Τουριστικών Πρακτόρων και Tour Operators από την περασμένη Παρασκευή περιηγήθηκαν σε Πήλιο και Μετέωρα, έχοντας την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα τη Θεσσαλία ως τουριστικό προορισμό.

Σε μια εποχή που ο ανταγωνισμός στον τουρισμό αυξάνεται διεθνώς, η ανάγκη για ένα καλύτερο branding της Θεσσαλίας καθίσταται επιτακτική, ώστε μέσα από την ανάδειξη των ελκυστικότερων πλεονεκτημάτων της περιοχής, η περιοχή να ξεχωρίσει και να αποτελέσει πόλο έλξης για επισκέπτες και να δημιουργήσει αξία, τόσο για τους τουρίστες, όσο και τους ντόπιους κατοίκους.

Έτσι, χάρη στην πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Μαγνησίας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ο Βόλος αποτέλεσε τον επόμενο σταθμό για τα μέλη της ECTAA που βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη την εβδομάδα που διανύσαμε, στο πλαίσιο του εξαμηνιαίου συνεδρίου (Semi-Annual Meeting) που πραγματοποίησε ο φορέας στη χώρα μας. Επισκέφτηκαν τα Μετέωρα Καλαμπάκας και το Πήλιο (Μηλιές και Βυζίτσα), ενώ συζήτησαν εκτενώς για τις υποδομές στη Θεσσαλία και κατά πόσο η περιοχή μπορεί να μπει δυναμικά στη διεκδίκηση «ψηφιακών νομάδων» (digital nomads), δηλαδή ανεξάρτητων εργαζόμενων που μπορούν να δουλέψουν από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.

Στην ηγεσία της Ένωσης Ευρωπαίων Τουριστικών Πρακτόρων από τον περασμένο Ιούνιο βρίσκεται ο Ολλανδός Frank Oostdam

Στην ηγεσία της Ένωσης Ευρωπαίων Τουριστικών Πρακτόρων από τον περασμένο Ιούνιο βρίσκεται ο Ολλανδός Frank Oostdam, ο οποίος διαδέχθηκε τον Pawel Niewiadomski στην προεδρία μέχρι το 2024. Θυμίζουμε ότι η ECTAA εκπροσωπεί περί τα 70.000 τουριστικά γραφεία της «γηραιάς ηπείρου», ενώ τη θέση του ταμία κατέχει ένας Βολιώτης, και πιο συγκεκριμένα ο Μάριος Καμμένος, που επανεξελέγη στις εκλογές του καλοκαιριού και εκπροσωπεί τη Μαγνησία στο ευρωπαϊκό τουριστικό γίγνεσθαι.

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΤΙΝΑΣ (Φωτ. Skiathoslife.gr / Νίκος Τζούμας)

Το SkiathosLife.gr βρέθηκε χθες το βράδυ στο Valis Resort στην Αγριά, όπου έγινε η παρουσίαση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Επιμελητήριο Μαγνησίας. Σε ρόλο οικοδεσπότη ο Γιάννης Μπουτίνας, θεματικός αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού – Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τόνισε ότι χάρη στην πρωτοβουλία που λήφθηκε, οι εκπρόσωποι της ECTAA είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα τη Θεσσαλία. «Η Θεσσαλία διαθέτει δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως είναι τα νησιά των Βορείων Σποράδων, το Πήλιο, ο Όλυμπος και τα Μετέωρα.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΟΥΤΙΝΑ

Ως Περιφερειακή Αρχή μάς ενδιαφέρει μία ισόρροπη ανάδειξη των θεσσαλικών προορισμών, ώστε στη συνέχεια να τους συνδέσουμε μεταξύ τους και να επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο στην περιοχή. Όσον αφορά στο τουριστικό προϊόν, η Θεσσαλία είναι η «μικρογραφία» της Ελλάδας, διαθέτοντας γαστρονομικό και θρησκευτικό τουρισμό, πέρα απ’ όλες τις άλλες μορφές εναλλακτικού τουρισμού. Και φυσικά, δεν ξεχνάμε ότι αποτελεί κορυφαίο καταδυτικό προορισμό, έχοντας να επιδείξει ένα δίκτυο με εννέα υποθαλάσσια μουσεία, με αιχμή του δόρατος το ναυάγιο της Περιστέρας, το αρχαιότερο στον κόσμο που είναι επισκέψιμο».

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΘΕΚΛΑΣ ΚΑΜΜΕΝΟΥ

Έτερη οικοδέσποινα ήταν η πρόεδρος του τουριστικού τμήματος στο Επιμελητήριο, Μαγνησίας, Θέκλα Καμμένου, η οποία δήλωσε από την πλευρά της: «Φιλοξενήσαμε στη Μαγνησία τους εκπροσώπους της ευρωπαϊκής Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων, αλλά και tour operator’ s από την Ινδία, τη Χιλή, την Κολοβία και τη Νότιο Αφρική. Θεωρούμε πολύ σημαντικό το γεγονός ότι τα προεδρεία από τόσες χώρες βρέθηκαν εδώ. Την Παρασκευή επισκεφτήκαμε τα Μετέωρα, ενώ το Σάββατο βρέθηκαν στο Πήλιο, μένοντας όλοι εντυπωσιασμένοι απ’ όσα αντίκρισαν. Η παρουσίαση έγινε για τους ανθρώπους, οι οποίοι δημιουργούν τα τουριστικά πακέτα και να τους γνωρίσουμε μια άλλη Ελλάδα, άγνωστη προς εκείνους. Δεν περίμεναν ότι θα δούνε έναν τόπο με τόσες ομορφιές και όλοι θα φύγουν από τη Θεσσαλία με τις καλύτερες εντυπώσεις. Η περιοχή μας έχει να επιδείξει πολλά προϊόντα, διαφορετικά μεταξύ τους, τα οποία όμως αλληλοσυνδέονται. Μιλώντας δε, για τη Μαγνησία, ως Επιμελητήριο δεν μιλάμε μόνο για το Πήλιο, αλλά και τη Σκιάθο, τη Σκόπελο και την Αλόννησο. Σκοπός της συνάντησης ήταν να τραβήξουμε την προσοχή των ξένων πρακτόρων και να δημιουργήσουμε όμορφα τουριστικά πακέτα».

Ενθουσιασμένος από το φυσικό κάλλος του Πηλίου και των Μετεώρων εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ECTAA, Frank Oostdam, ο οποίος επισκέφτηκε για πρώτη φορά τη Θεσσαλία: «Επί δύο ημέρες μιλάμε για τουρισμό. Εξάλλου, για να πουλήσεις, πρέπει να δεις. Ερχόμενος στον Βόλο, είχα μία πολύ όμορφη εμπειρία, όπως και στα μοναστήρια των Μετεώρων. Η Θεσσαλία είναι μια φανταστική περιοχή που μπορείς να επισκεφτείς. Όλα τα μέλη της ECTAA ήρθαμε εδώ, για να ελέγξουμε από πρώτο χέρι τι έχει να προσφέρει η Θεσσαλία και σίγουρα είναι πολύ περισσότερα από ήλιο και θάλασσα».

O Νίκος Μαγγίτσης

Στο βήμα των ομιλητών ανέβηκε και ο Νίκος Μαγγίτσης, ο οποίος παρουσίασε το φιλόδοξο project που τέθηκε επικεφαλής, το «Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου». Ο Αγριώτης ορειβάτης, ο οποίος είναι διάσημος παγκοσμίως για τα επιτεύγματά του, όπως η κατάκτηση των «Επτά κορυφών» (Seven Summits) από τα Ιμαλάια μέχρι τους παγετώνες της Ανταρκτικής (ο μοναδικός Έλληνας που έχει καταφέρει κάτι αντίστοιχο), αναφέρθηκε στην πεζοπορική διαδρομή που χαράχθηκε στο Πήλιο, συνολικού μήκους 161 χιλιομέτρων. «Έχω γυρίσει όλο τον κόσμο, όμως ήθελα να βάλω στο κάδρο του παγκόσμιου εναλλακτικού τουρισμού και το Πήλιο. Έτσι, τα τρία τελευταία χρόνια δουλέψαμε πάνω στη διαδρομή αυτή, ένα σύνθετο έργο που μπορεί να συνεισφέρει ποικιλοτρόπως στην τοπική ανάπτυξη», ανέφερε μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (Φωτ. Skiathoslife.gr / Νίκος Τζούμας)

Στο τέλος της χθεσινοβραδινής εκδήλωσης έδωσε το «παρών» ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο οποίος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό, ενώ να σημειωθεί ότι στην Αγριά παραβρέθηκαν επίσης οι πρόεδροι του ΗΑΤΤΑ (σ.σ. ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων), Νίκος Κελαϊδίτης και της FedHATTA (σ.σ. η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων και Τουρισμού), Λύσανδρος Τσιλίδης.

Όλο το φωτογραφικό υλικό της εκδήλωσης (Νίκος Τζούμας)