Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, την Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023 στο Ξενοδοχείο Ποσειδών Παλλάς στη Λεπτοκαρυά, το 1ο Φεστιβάλ Γεύσεων Ελληνικής και Κυπριακής Κουζίνας με τίτλο “Από το νησί της Αφροδίτης στο βουνό των Θεών – Γαστρονομική και πολιτιστική συνάντηση στους πρόποδες του Ολύμπου”.
Συμμετείχαν παραγωγοί τοπικών προϊόντων, ομάδες μαγειρικής και επώνυμοι Σεφ μαγειρικής από την περιοχή του Δήμου Δίου-Ολύμπου και την Κύπρο, ενώ ομάδα γυναικών από τα χωριά της περιοχής γνώρισαν στους επισκέπτες τις τοπικές γεύσεις.

Ιδιαίτερα φορτισμένη η βραδιά, την ώρα που οι διοργανωτές προσέφεραν αναμνηστικά δώρα στους συμμετέχοντες.  Ο Θέμης Σαμαντζής, με καταγωγή από τον Τύρναβο και μαέστρος της Φιλαρμονικής του Δήμου Σκιάθου παρέλαβε έναν συμβολικό πίνακα. Εκείνη τη στιγμή θυμήθηκε τον πατέρα του αγνούμενο για 8 μήνες από την τουρκική εισβολή του 1974 στη νησί 

Ο Θέμης Σαμαντζής είναι από τον Τύρναβο, με πλούσιο μουσικό ταλέντο. Είναι

μαέστρος της χορωδίας του συλλόγου γυναικών Τυρνάβου, Διευθυντής της φιλαρμονικής Δήμου Τυρναβου ενώ τον τελευταίο χρόνο ανέλαβε τη διεύθυνση της φιλαρμονικής Σκιάθου. Στο φεστιβάλ Γεύσεων βρέθηκε ως μαέστρος της χορωδίας “Ηρακλειδες” του μορφωτικου πολιτιστικού συλλόγου Πλαταμωνα.
Ο ίδιος ευχαρίστησε τους διοργανωτές του 1ου Φεστιβάλ Γεύσεων Ελληνικής και Κυπριακής Κουζίνας με τίτλο “Από το νησί της Αφροδίτης στο βουνό των Θεών – Γαστρονομική και πολιτιστική συνάντηση στους πρόποδες του Ολύμπου” κ. Κλειω Σωκρατους Καλαμπακα , κ. Γιώργος Γουλάρας, το Γενικό Προξενείο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη και τον πρόξενο κ. Κωνσταντίνο Πολυκάρπου για τα καλά του λόγια αλλα και για όλα όσα ετοιμάζουμε, το Δήμο Δίου-Ολύμπου και όλους όσους βοήθησαν!
Ιδιαίτερη τιμή η βράβευση και ο πίνακας ,με νόημα, που μου δώθηκε στη μνήμη του Πατέρα μας που έζησε τα γεγονότα του 74 αλλά και ως ¨ευχαριστω¨για όσα κάνουμε μαζί με τους συνεργάτες μου και τα σύνολα μας για το νησί.
Ένα έργο της Yiannoula Adamantos. Ενας πίνακας που συμβολίζει τη νοσταλγία για επιστροφή στη τουρκοκρατούμενη Αμμόχωστο. Το κύμα φυλάει τη πόλη μέχρι την επιστροφή της στην ελεύθερη Κύπρο. Να γνωρίζουμε ότι το αποτύπωμα της πόλης στον καμβά παραμενει μέσα απο λίγη άμμο από την πρώτη της επίσκεψη. Μια χούφτα άμμου. Μια χούφτα από τα πάτρια εδάφη της που ονομάζεται Αμμόχωστος. Μια χούφτα που κατάφερε να φέρει μαζί της για να μας υπενθυμίζει ότι υπάρχει η Αμμόχωστος και τους περιμένει όλους καρτερικά να επιστρέψουν οι διωγμένοι στα σπίτια τους και να ζωντανέψει η ψυχή της πόλης.
Δεν ξεχνώ…
Καλή αντάμωση σύντομα στο νησί” έγραψε ο ίδιος σε ανάρτηση του στο Facebook

Ο πίνακας που παρέλαβε ο Θέμης Σαμαντζής  συμβολίζει τη νοσταλγία για επιστροφή στη τουρκοκρατούμενη Αμμόχωστο. Το κύμα φυλάει τη πόλη μέχρι την επιστροφή της στην ελεύθερη Κύπρο. Να γνωρίζουμε ότι το αποτύπωμα της πόλης στον καμβά παραμενει μέσα απο λίγη άμμο από την πρώτη της επίσκεψη. Μια χούφτα άμμου. Μια χούφτα από τα πάτρια εδάφη της που ονομάζεται Αμμόχωστος. Μια χούφτα που κατάφερε να φέρει μαζί της για να μας υπενθυμίζει ότι υπάρχει η Αμμόχωστος και τους περιμένει όλους καρτερικά να επιστρέψουν οι διωγμένοι στα σπίτια τους και να ζωντανέψει η ψυχή της πόλης.

/

Υπενθυμίζεται πως το 1ο  φεστιβάλ γεύσεων στη Νότια Πιερία ήταν μια συνδιοργάνωση της ομάδας μαγειρικής σε Ελλάδα και Κύπρο “Μαγειρεύοντας με την Κλειώ” της Κλειώς Σωκράτους – Καλαμπάκα και της κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Παλαιού Παντελεήμονα “Olympus Cultural Routes” και τελούσε  υπό την αιγίδα του Δήμου Δίου-Ολύμπου και του Γενικού Προξενείου Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη.

Οι διοργανωτές ευχαριστούν  θερμά τους συνδιοργανωτές, την Κλειώ Καλαμπάκα, τον Γιώργο Γουλάρα και τον Δημήτρη Μιχωλό, την Γιαννούλα Αδάμαντος για την ευγενική προσφορά της, να προσφέρει πίνακα στο φεστιβάλ γεύσεων εδώ στους πρόποδες του Ολύμπου.

Με πληροφορίες από το τοπικό site https://odelalis.gr