Συνολικά τριάντα τρία χαρακτικά, αλλά και προσωπικά αντικείμενα του Νίκου Χατζηκυριάκου – Γκίκα, ενός από τους πιο σημαντικούς Έλληνες ζωγράφους της γενιάς του 1930 που ανήκε στο κίνημα του μοντερνισμού, φιλοξενούνται εδώ και λίγες ημέρες στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Σκιάθο.

Χάρη στην πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος» και τη συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του τοπικού Δήμου, από την περασμένη Τετάρτη 22 Ιουνίου έως τις 4 Σεπτεμβρίου (ακριβώς μία ημέρα μετά από την 28η επέτειο θανάτου του καταξιωμένου καλλιτέχνη), η μονή Ευαγγελίστριας θα φιλοξενήσει μία έκθεση που δίνει άλλη διάσταση στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του νησιού του Παπαδιαμάντη, με δεδομένο ότι ο Νίκος Χατζηκυριάκος – Γκίκας μάς κληροδότησε ένα πλούσιο και πολύπλευρο έργο. Αντιπροσωπευτικό δείγμα της δουλειάς του βρίσκεται στη Σκιάθο, με τις πανέμορφες δημιουργίες του να «ταξιδεύουν» στις Βόρειες Σποράδες, χάρη στη νέα κοινή δράση του Πολιτιστικού Συλλόγου με το Μουσείο Μπενάκη.

Η έκθεση χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες, ενώ είναι αντιπροσωπευτική της δουλειάς του. Στην πρώτη ενότητα συμπεριλάβαμε τοπία από την Ύδρα, τη Μάνη και την Κέρκυρα. Πρόκειται για τρεις τόπους που πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του ο Χατζηκυριάκος – Γκίκας. Το δεύτερο κομμάτι περιλαμβάνει τις εικονογραφήσεις που έκανε για βιβλία, διηγήματα, ποιήματα κλπ. Έχουμε τρία χαρακτικά από ποιήματα του Καβάφη, που είναι πολύ χαρακτηριστικά και ιδιαίτερα. Τέλος, η τελευταία ενότητα είναι επίσης εμπνευσμένη από την ποίηση και περιλαμβάνει ιδέες από τον φυσικό μας κόσμο, όπως είναι τα λουλούδια.

Μέσα από τα χαρακτικά που βρίσκονται στη Σκιάθο, ο επισκέπτης μπορεί να αναζητήσει και να δει πολλά από τα στοιχεία της ζωγραφικής του Χατζηκυριάκου – Γκίκα. Υπάρχουν κομμάτια σε ζωγραφικά έργα, τα οποία έχουν προέλθει από την χαρακτική. Όπως επίσης  προσχέδια σε μελάνη ή σε μολύβι, τα οποία μαρτυρούν τη σχέση αυτή