[εικόνες&video] Εκδήλωση για την ενάλια πολιτιστικη κληρονομιά στην Σκόπελο

Ο τεχνολογικά δραστήριος και πρωτοπόρος τομέας της ενάλιας πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, δραστηριοποιείται στη Μαγνησία και όχι μόνο. Ο πρώτος επισκέψιμος ενάλιος αρχαιολογικός χώρος είναι το ναυάγιο της Περιστέρας στην Αλόννησο (3.000 αμφορείς από τη Σκόπελο και τη Χαλκίδα) και έχουν εγκαινιαστεί  άλλοι 8 τέτοιοι χώροι στη Μαγνησία. Σύντομα θα εγκαινιαστεί ακόμη ένας στον Δυτικό Παγασητικό.

Ρεπορτάζ – Φωτογραφίες : Ηρώ Μελαχροινάκη

Το νέο ερευνητικό έργο, που θα υλοποιηθεί προσεχώς, θα αφορά στη ζωντανή αναμετάδοση 3 βυζαντινών ναυαγίων στην Περιστέρα και στο ναυάγιο Χριστόφορος στη Σκόπελο. Την Παρασκευή 8/07 εγκαινιάζεται στον Αγνώντα Σκοπέλου η «στεγνή κατάδυση» στο ναυάγιο Χριστόφορος, ενός αγγλικού αρχικά πλοίου, που μετέφερε τσιμέντο και βυθίστηκε στον Πάνορμο το 1976.

Την εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ενάλια πολιτιστική κληρονομιά της Σκοπέλου χαιρέτησαν με εγκάρδιες με επιστολές οι, Υπουργός Υγείας κα Ζέτα Μακρή και οι βουλευτές Κατερίνα Παπαματθαίου (Σύριζα), Αθανάσιος Λιούπης (ΝΔ) και Αλέξανδρος Μεικόπουλος (Σύριζα). Η συνεργάτης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κα Βάσω Τσιλιμπίνγκα, που παρευρέθηκε στην εκδήλωση με την οικογένειά της και  απηύθυνε επίσης χαιρετισμό εκ μέρους του Υπουργού κ. Κώστα Σκρέκα. Στην εκδήλωση μίλησαν ο Δήμαρχος Σκοπέλου κ. Σταμάτης Περίσσης, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Ξηντάρης Άγγελος, ο ιδρυτής του Ατλαντίς (συμβουλευτική ΑΕ) και συνιδρυτής του Skopelos dive center κ. Μαγκλής Άγγελος και ο συνεργάτης του.

Χορηγός Επικοινωνίας το Skiathoslife.gr

Όπως τόνισε ο κ. Μαγκλής, η παρουσίαση πρίν πολλά χρόνια, από τον Αλοννησιώτη και ιδιοκτήτη του Μουσείου στο Πατητήρι, Κώστα Μαυρίκη, των 16 άγνωστων τότε ναυαγίων της Περιστέρας και η μετέπειτα έκδοση του βραβευμένου βιβλίου του ίδιου «Άνω Μαγνήτων Νήσοι», αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης ώστε να ασχοληθεί ο κ. Μαγκλής εντατικότερα με την σύγχρονη ενάλια πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας και να ξεκινήσει τη δημιουργία ενάλιων επισκέψιμων χώρων αλλά και ψηφιακών περιηγήσεων σε αυτά. Ο βυθός γίνεται πλέον προσβάσιμος σε όλους μέσω της τεχνολογίας (road map, dive in the past-παιχνίδι που μπορεί κανείς να κατεβάσει από το appstore or playstore, για επίσκεψη σε ναυάγια όπως η περιστέρα, Google glasses – για στεγνή κατάδυση κ.α.)