Την Κυριακή 26 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο Ορφέα η εκδήλωση βράβευσης του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Skopelos Trails και της εκπροσώπου της, κας Heather Parsons. Στην εκδήλωση δεν κατάφερε να παρευρεθεί ο δήμαρχος Σκοπέλου, καθώς είχε βρεθεί θετικός στον κορονοϊό.  

Ρεπορτάζ – Φωτογραφίες : Ηρώ Μελαχροινάκη

Παρών ήταν ο αντιδήμαρχος κ. Α. Βούλγαρης και η υπεύθυνη Τουρισμού του Δήμου Σκοπέλου κα Γιάννα Ευσταθίου. Χαιρετισμούς στην προσπάθεια του Skopelos Trails, απεύθυναν μέσω επιστολών η  Υφυπουργός Παιδείας κα Ζέττας Μ. Μακρή, ο κ. Αθανάσιος Λιούπης, βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Ν. Μαγνησίας και η Βουλευτής Μαγνησίας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κα. Κατερίνα Παπανάτσιου.

Τι σημαίνει όμως Skopelos Trails και ποια είναι η Heather Parsons ;

Η Heather Parsons γεννήθηκε στο Κεντ, γνωστό ως ο κήπος της Αγγλίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνο την βαθιά της αγάπη για τη φύση, αλλά και για την μπύρα! Μετά από μια καριέρα στην αυτοδιοίκηση του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και στα γραφεία του ΟΗΕ στη Βιέννη, αποφάσισε να κάνει ένα οδικό ταξίδι με μερικούς φίλους μέσω της Ευρώπης στην Τουρκίατο 1984.

Το 1985 έπιασε δουλειά στο Kitzbuhl της Αυστρίας. Τότε ήταν που δέχτηκε μια δουλειά για το επόμενο καλοκαίρι από έναν ταξιδιωτικό πράκτορα του Ηνωμένου Βασιλείου ο οποίος είχε έδρα το νησί της Σκοπέλου.

Ένα νησί που δεν το είχε ξανακούσει μέχρι τότε!

Το καλοκαίρι εκείνο δεν ήταν το καλύτερο.

Έτσι γύρισε πίσω στην Αυστρία. Ωστόσο, μια τυχαία συνάντηση στο αεροδρόμιο του Μονάχου της προσέφερε δουλειά για το επόμενο καλοκαίρι… πάλι στη Σκόπελο!

Παρά την κακή της εμπειρία την προηγούμενη χρονιά, σκέφτηκε να δώσει άλλη μια ευκαιρία στο νησί αυτό. Έτσι, η ζωή της για τα επόμενα τέσσερα χρόνια μοιραζόταν  μεταξύ Αυστρίας και Σκοπέλου, όπου και αγόρασε σπίτι. Ακολούθησε μια ποικιλία από τουριστικές θέσεις εργασίας όπως: εκδρομές πεζοπορίας, εκδρομές με λεωφορεία και σκάφη, εργασία γραφείου, διδασκαλία αγγλικών, ακόμη και εργασίες καθαρισμού.

Τότε ήταν που άρχισε να ψάχνει  για να μάθει την ιστορία του νησιού μας. Η μόνη διαθέσιμη έκδοση βιβλίου που βρήκε για τη Σκόπελο ήταν από τον αρχαιολόγο – συγγραφέα κ. Αδαμάντιο Σαμψών, ο οποίος έγινε ο ήρωάς της, όπως μας λέει. Έφτιαξε μια λίστα με όλα τα μέρη που ανέφερε ο συγγραφέας στο βιβλίο και προσπάθησε να τα βρει όλα.

Παράλληλα έκανε μαθήματα ελληνικών, μαθήματα διδασκαλίας TEFL και ανέλαβε τη συνέχεια ενός βιβλίου πεζοπορίας γραμμένο από έναν φίλο της που είχε φύγει από το νησί.

Αυτό το πρωτότυπο βιβλίο που περιείχε μόλις εννέα διαδρομές και είχε τυπωθεί σε μαύρο και άσπρο, το επέκτεινε σε 32 διαδρομές, και πρόσθεσε επιπλέον πληροφορίες για την χλωρίδα και την πανίδα του νησιού μας. Το εκτύπωσε έγχρωμα και το μετονόμασε σε «Skopelos Trails», ενώ σήμερα το βιβλίο βρίσκεται στην 4η έκδοσή του.

Ψάχνοντας να βρει νέες διαδρομές, ανακάλυψε τα κρυμμένα, παραμελημένα καλντερίμια, τα αρχαία πέτρινα μονοπάτια του νησιού. Μέσα στα επόμενα χρόνια τα απελευθέρωσε από πεσμένα δέντρα, θάμνους και βλάστηση

Παρόλα αυτά, οι φίλοι δεν ήταν πάντα διαθέσιμοι για βοήθεια, και όσο περισσότερα μονοπάτια ανοίγονταν, η απεραντοσύνη του χόμπι της γινόταν εμφανής

Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής της στο Πήλιο το 2013 έμαθε για το Workaway. Μια ιστοσελίδα που συνδέει χιλιάδες εθελοντές με οικοδεσπότες σε όλο τον κόσμο. «Πιστεύετε ότι οι άνθρωποι θα ήθελαν να έρθουν να με βοηθήσουν στη Σκόπελο;» ρώτησε έναν εθελοντή που δούλευε εκεί. «Εντελώς!» απάντησε.

Έγινε οικοδέσποινα και σε λίγους μήνες φιλοξένησε τον πρώτο της εθελοντή. Από τότε, έχει φιλοξενήσει πολλές εθελόντριες και πολλούς εθελοντές από 20 έως 75 ετών, ενώ το 2019 φιλοξένησε 43 εθελοντές από 14 διαφορετικές χώρες με τους οποίους ανακάλυψαν, καθάρισαν και συντηρήσαν δεκάδες μονοπάτια. Το 2021 το Skopelos Trails έλαβε οικονομική βοήθεια από το Δήμο Σκοπέλου.

Τα τελευταία περίπου δέκα χρόνια, άρχισε μια συνεργασία με την εταιρεία χαρτώνTerrain, ενώ σε συνεντεύξεις της στα τοπικά μέσα ενημέρωσης δηλώνει ότι το μέλλον φαίνεται ελπιδοφόρο, καθώς ο σημερινός δήμαρχος έχει ξεκινήσει και έχει υπογράψει μία μελέτη για την ανάπτυξη του πεζοπορικού τουρισμού και την καταγραφή των   μονοπατιών του νησιού.

36 χρόνια μετά, ακόμα κλαδεύει, κόβει, και πριονίζει, βρίσκοντας καινούριες διαδρομές.