(εικόνες) Ο εορτασμός της Κατάθεσης της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου στην Σκιάθο

Το 395 ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Αρκάδιος μετέφερε από τα Ιεροσόλυμα στην Κωνσταντινούπολη τη ζώνη της Θεοτόκου, ένα από τα λιγοστά κειμήλια του επιγείου βίου της Παναγίας, κατασκευασμένη από τρίχες καμήλας. Την τοποθέτησε σε μία χρυσή θήκη, που ονομάστηκε Αγία Σωρός, και την εναπόθεσε στο ναό της Θεοτόκου στη συνοικία Χαλκοπρωτεία της Κωνσταντινούπολης.

Ο αυτοκράτορας Λέων ΣΤ’ ο Σοφός άνοιξε την Αγία Σωρό μετά από 410 χρόνια, για να επικαλεσθεί τη θεία χάρη της, επειδή η σύζυγός του Ζωή διακατεχόταν από έναν δαίμονα. Αφού, λοιπόν, την προσκύνησαν, ο πατριάρχης άπλωσε την τίμια Ζώνη πάνω στην πάσχουσα αυτοκράτειρα, η οποία ελευθερώθηκε αμέσως από το δαιμόνιο. Το γεγονός τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 31 Αυγούστου, την τελευταία ημέρα του εκκλησιαστικού έτους.

Το νεόδμητο εξωκλήσι της Τιμίας Ζώνης βρίσκεται στις Βίγλες λίγο μετά το εστιατόριο Aγνάντιο στα δεξιά μας όπως ανεβαίνουμε το δρόμο προς το μοναστήρι της Ευαγγελιστρίας, ενώ η Λειτουργία πραγματοποιείται το πρωί της 31ης Αυγούστου
Φωτογραφίες : Τina Whittington