Στα πλαίσια της συνεχούς εγρήγορσης της δημοτικής αρχής σε ότι αφορά την ανακύκλωση και σχετικές δράσεις ξεκινάμε την ανακύκλωση γόπας χρησιμοποιώντας την εξαιρετική ιδέα με τον ειδικό κάδο και τα δημοψηφίσματα. Ήδη έχουν τοποθετηθεί σε κεντρικά σημεία του νησιού τέτοιοι κάδοι με μερικά πρωτότυπα και ευχάριστα δημοψηφίσματα τα οποία θα αλλάζουν συχνά.


Με την ευκαιρία σας παραθέτουμε μερικά ενδιαφέροντα τα οποία αντιγράφουμε από την εξαιρετική ανακοίνωση της Νεολαίας Γαλάτιστας που τοποθέτησαν στην πόλη τους παρόμοιους κάδους.

Το θέαμα των σβησμένων τσιγάρων σε δρόμους και πεζοδρόμια είναι συχνό και αυτό μπορεί να οφείλεται και στην απουσία αστικών σταχτοδοχείων. Η χώρα μας βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, «παράγει» περίπου 22 δισεκατομμύρια αποτσίγαρα ετησίως με το 40% εξ αυτών να υπολογίζεται ότι καταλήγει στη θάλασσα.
Το γεγονός αυτό έχει ολέθριες συνέπειες στο περιβάλλον δεδομένου ότι μία γόπα εκτός των περισσότερων από 4.000 τοξικών ουσιών που περιέχει και μπορεί να μολύνει 500 λίτρα νερού, διαθέτει και πλαστικό φίλτρο, το οποίο έχει ιδιαίτερα αργό ρυθμό βιοδιάσπασης που φτάνει τα 15 χρόνια.


Μετά τη συλλογή των αποτσίγαρων ακολουθεί η εξαγωγή τους για ανακύκλωση σε συνεργασία με μία γαλλική εταιρία, η οποία εξειδικεύεται στο αντικείμενο. Η στάχτη, ο καπνός και το χαρτί κομποστοποιούνται ενώ από το φίλτρο του τσιγάρου παράγονται επιφάνειες ανακυκλωμένου και ανακυκλώσιμου πλαστικού, οι οποίες αξιοποιούνται στην παραγωγή νέων προϊόντων.
Η εξαγωγή των αποτσίγαρων προς ανακύκλωση είναι επί του παρόντος μονόδρομος δεδομένου ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει φορέας που να ασχολείται με αυτό το αντικείμενο.
#gopaproject #γοπαproject #ψηφισεμετηγοπασου #gopa #γοπα #γοπαπροτζεκτ #πολειςχωριςαποτσιγαρα
#ουτεμιαγοπακατω #ανακυκλωσηαποτσίγαρων #ανακυκλωση