Τις υπέροχες παραλίες μήπως; Τα καταπράσινα νερά; Τα γυρίσματα της ταινίας Mamma Mia; Τις φώκιες της; Όλα αυτά σίγουρα μα είναι και κάτι ακόμα για το οποίο είναι διάσημο το νησί.

Τις μοναδικές στριφτές τυρόπιτες που γίνονται μ’ έναν ιδιαίτερο τρόπο και έχουν μοναδική γεύση.

Εκεί δραστηριοποιείται εδώ και δεκάδες χρόνια με ιδιαίτερη επιτυχία ένας Λαρισαίος. Πρόκειται για τον Μιχάλη Τράντα με το κατάστημά του να γίνεται σημείο αναφοράς για την περιοχή.

Το μενού στο Μαγαζί του Μιχάλη περιλαμβάνει τυρόπιτα, μπουγάτσα, χορτόπιτα, κρεμμυδόπιτα ακόμα και σοκολατόπιτα με τα υλικά να είναι πάντα φρέσκα και όλα να ετοιμάζονται εκείνη τη στιγμή. Για την ακρίβεια μάλιστα το φύλλο της πίτας ανοίγει τη στιγμή της παραγγελίας και σε 3 λεπτά είναι έτοιμο για να το απολαύσει ο πελάτης.

Η τυρόπιτα είναι το πλέον αντιπροσωπευτικό φαγητό, είναι στριφτή με σχήμα σαλιγκαριού και η μυζήθρα της Σκοπέλου που χρησιμοποιείται στην τυρόπιτα γίνεται πεντανόστιμη.

H larissanet συνάντησε τον Μιχάλη Τράντα στη Λάρισα, σε μια από τις επισκέψεις του και βρήκε την ευκαιρία να συζητήσει γύρω από την δραστηριότητά του και τις εμπειρίες του στο νησί.

Πως βρέθηκε ένας Λαρισαίος στη Σκόπελο;

Ο πατέρας μου, Ιωάννης Τράντας, είναι από Λάρισα και η μητέρα μου η Αγγελική Τράντα – Κυράνη στο πατρικό της, είναι Σκοπελίτισσα.

Τι ήταν αυτό που σε ώθησε να αφήσεις τη Λάρισα και να οδηγηθείς στη Σκόπελο για να δραστηριοποιηθείς επαγγελματικά;

Ο έρωτας για τη Σκόπελο και ο έρωτας επαγγελματικά για τον τουρισμό.

Μίλησέ μας για το μαγαζί. Έχει φήμη μεγάλη πλέον και δεν περιορίζεται στα όρια της χώρας.

Η αλήθεια είναι πρόκειται για απόφαση μηνών διότι το μαγαζί όδευε προς άλλη κατεύθυνση. Επειδή ασχολιόμουν ως bartender ήθελα να ξυπνάω το πρωί και όχι να ξημερώνω.

*Πόσα χρόνια το έχεις το μαγαζί;

Τριάντα χρόνια τώρα.

Μέσα σ’ αυτά τα χρόνια ποιες είναι εκείνες οι στιγμές που σε κάνουν να νοιώθεις πως δεν μετανιώνεις ότι διάλεξες αυτόν τον τόπο;

Η επιμονή μου και η υπομονή μου.

Μεταξύ των πελατών σου είναι και κάποιοι άνθρωποι που δεν είναι απλοί καθημερινοί πολίτες;

Ναι, είναι αρκετοί αυτοί. Για παράδειγμα ο Πιρς Μπρόνσαν και η οικογένειά του όταν γυριζόταν η ταινία του Μάμα Μία. Τα δύο του αγοράκια μαζί με την νταντά τους όταν ο πατέρας τους είχε γυρίσματα ερχόταν και έτρωγαν τη σκοπελίτικη μπουγάτσα.

Έμειναν ευχαριστημένοι φαντάζομαι. Πώς ήταν κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο νησί; Τόσο αυτός όσο και άλλοι διάσημοι που έρχονται εδώ.

Με εντυπωσίασε η απλότητά του. Στο νησί δεν λειτουργούσε σαν σταρ. Ήθελε να γίνει ένα κομμάτι του νησιού και λειτουργούσε τόσο απλά. Η σύζυγός του, τα παιδιά του όλοι ήταν απλοί. Σαν να απέκτησαν την ιδιοσυγκρασία ενός Έλληνα.

Και δεν είναι ο μόνος. Δεν είναι τυχαίο πως ο Τομ Χανκς διάλεξε αυτό το νησί για την ομορφιά του.

Τα τελευταία χρόνια γυρίζονται κι άλλες ταινίες και όχι μόνο αμερικάνικες παραγωγές;

Έχουν έρθει και παραγωγές από τη Ρωσία και γυρίσματα έγιναν και στο μαγαζί μου. Ήταν μια φοβερή εμπειρία.

Εδώ και αρκετά χρόνια το νησί έχει γίνει σημείο αναφοράς. Πώς εξηγείται αυτό;

Το έναυσμα ήταν το Mamma Mia. Ο τόπος, η φύση, οι παραλίες, τα νερά, η θάλασσα δίνουν θέμα και όγκο για τη δημιουργία τέτοιων ταινιών.

Τι έχει να πει ένας Λαρισαίος που δραστηριοποιείται στον τομέα της εστίασης για τον τουρισμό;

Το πόρισμα είναι πως πρόκειται για έναν άθλο. Θέλει επιμονή και υπομονή και πίστη σε αυτό που κάνεις.

Τι σημαίνει για σένα η Σκόπελος;

Έχω το μυαλό του Λαρισαίου επιχειρηματία και την καρδιά ενός Σκοπελίτη.

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET