Το Εξπρές Σκιάθος – πρώην ΧΑΡΟΥΛΑ & Express Haroula – που ναυπηγήθηκε στην Ελλάδα το 1996 σαν catamaran και με αντίστοιχη ταχύτητα. Δυστυχώς η αρχική εταιρεία του Goutos lines απογοητεύτηκε διότι δεν μπόρεσε να πιάσει ταχύτητα άνω των 20 kn. Επιπλέον με την κατασκευή των καταστρωμάτων του από αλουμίνιο το πλοίο ήταν & είναι αρκετά «επιρρεπές» στο μπότζι και «ταλαιπωρεί» τους επιβάτες του. Διαστάσεις 77,87 μέτρα μήκος, 22 πλάτος & 4,5 βύθισμα (1.982gt).

Σήμερα έχει μεταφορικη ικανότητα 1.225 επιβατών και 175 οχημάτων. Αρχικά δρομολογήθηκε στην γραμμή Ραφήνας για Άνδρο, Τήνο, Μύκονο αλλά δεν κατάφερε να στεριώσει στην γραμμή. Τελικά μετά την αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος τα τελευταία χρόνια ανήκει στην Attica – Hellenic Seaways & είναι δρομολογημένο από Βόλο για Σποράδες. Φαίνεται ότι η γραμμή αυτή του ταιριάζει πολύ και εκεί έχει αγαπηθεί.

Να σημειωθεί ότι το καλοκαίρι του 2017 άλλαξε μηχανές που του δίνουν ταχύτητα +18kn. Εξακολουθεί να έχει την όψη μεγάλου καταμαράν αλλά με ταχύτητα απλού συμβατικού.

Οι διάφορες του στα 26 χρόνια της «ζωής του» είναι εμφανείς στις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε (αφαίρεση λέμβων – εκμετάλλευση του τελευταίου σκεπαστού καταστρώματος).

Αναδημοσίευση : Καράβια και Θάλασσες