“Ούτε μισό μέτρο καλλιεργήσιμης γης δεν πρόκειται να χαθεί, ούτε μισό ευρώ δεν πρόκειται να χαθεί από το εισόδημα των αγροτών. Είναι δέσμευση της κυβέρνησής μας”, είπε ο Γιώργος Αμυράς, Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Υδάτων, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα το Βόλο συνοδεύομενος από την Υφυπουργό Παιδείας Ζέττα Μακρή και τον ΓΓ Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Κωνσταντίνο Αραβώση, απευθυνόμενος προς τους συγκεντρωμένους αγρότες της περιοχής του Δήμου Ζαγοράς- Μουρεσίου που αντιμετωπίζει τα σοβαρότερα ζητήματα αναφορικά με τους δασικούς χάρτες, αλλά και τις διεκδικητέες γαίες από την πλευρά του ελληνικού δημοσίου.
Ο κ. Αμυράς συνάντησε βουλευτές (Χρήστο Μπουκώρο, Κωνσταντίνο Μαραβέγια), τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, τη
ν Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Β. Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη, τους Δημάρχους Ζαγοράς- Μουρεσίου, Αλμυρού και Ν. Πηλίου Πατή Κουτσάφτη, Βαγγέλη Χατζηκυριάκο και Μιχάλη Μιτζικό αντίστοιχα, τον Αντιδήμαρχο Δήμου Βόλου Ανδρέα Ζέρβα και τον Γ.Γ του Δήμου Στυλιανό Διαμαντίδη, αλλά και τους πολίτες, στο ανοικτό θεατράκι του Αναύρου, ενώ προηγούμενα έκανε μια σύντομη δήλωση στους εκπροσώπους των ΜΜΕ(ακούστε εδώ:
Ο Υφυπουργός απολύτως ενήμερος για τα προβλήματα που εντοπίζονται με τους δασικούς χάρτες στην περιοχή της Μαγνησίας, έκανα αναφορά σε ένα προς ένα τα ζητήματα, αναγνωρίζοντας ότι το ενδιαφέρον της κυβέρνησης επικεντρώνεται στην γρήγορη διευθέτηση όλων των θεμάτων που έχουν ανακύψει, προκειμένου οι ιδιοκτήτες, των οποίων οι ιδιοκτησίες βρίσκονται υπό αμφισβήτηση να έχουν άμεσα απαντήσεις και λύσεις.
Αρχικά ο κ. Αμυράς τόνισε ότι οι δασικοί χάρτες είναι εθνική υπόθεση και έρχονται να επιλύσουν προβλήματα που ανάγονται χρόνια πίσω όπως για παράδειγμα στην Εύβοια (1831) ή στην Κρήτη(1855), η στην περίπτωση του νησιού της Αλοννήσου όπως είναι ο βουλευτής Χρήστος Μπουκώρας στην εποχή της οθωμανικής αυτοκρατορίας και στην εποχή των αγάδων.
Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε μια προσπάθεια να διευθετήσει το θέμα με τους δασικούς χάρτες, αλλά δυστυχώς, ο τρόπος ήταν κακός, δημιουργώντας ένα βουνό προβλήματα που μεταφράστηκαν σε 175.000 καταγεγραμμένες και κατατεθειμένες αντιρρήσεις πολιτών και αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε, συνέχισε ο κ. Αμυράς είναι να δώσουμε λύση.
«Η πολιτική και η κατεύθυνσή μας είναι μία. Οι δασικοί χάρτες είναι μία σπουδαία μεταρρύθμιση που έλειπε από την Ελλάδα για πολλές δεκαετίες», υπογράμμισε ο υφυπουργός και κατόπιν τόνισε ότι οι πολίτες και η κοινωνία πρέπει να είναι ενήμεροι και να γι΄αυτό γίνεται και ο σημερινός διάλογος. Χρειαζόμαστε τους πολίτες προκειμένου να ξέρουμε που πραγματικά βρίσκεται το δάσος ώστε να προστατευτεί, αλλά και που δεν βρίσκεται έτσι ώστε να απελευθερωθούν οι ιδιοκτησίες των ανθρώπων για να τις αξιοποιήσουν κατά το δοκούν και σύμφωνα με τον νόμο.
‘Όμηροι” 21.000 ιδιοκτήτες εκτάσεων στην Μαγνησία
Ιδιαίτερα μεγάλος είναι ο αριθμός των πολιτών και των ιδιοκτησιών που απαιτούν λύση, σε επίπεδο Μαγνησίας. Συγκεκριμένα «όμηροι» δασικών εκτάσεων είναι περισσότεροι από 21.000 ιδιοκτήτες εκτάσεων.
Ο κ. Αμυράς τόνισε ότι το Υπουργείο γνωρίζει πολύ καλά ποια είναι τα ζητήματα που ανέκυψαν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών και επεσήμανε ότι:
«Είμαστε έτοιμοι με νομοθετικές λύσεις , οριζοντίως, να λύσουμε ζητήματα που παρέμεναν κάτω από το χαλί πάρα πολλά χρόνια. Είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε το δόγμα. Δεν θα τρέχει πλέον ο πολίτης να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας. Πρώτα η δημόσια διοίκηση ενδογενώς θα διορθώσει τα σφάλματα και έτσι θα δοθούν λύσεις. Η κατεύθυνσή μας είναι να δοθούν λύσεις γρήγορα, άμεσα, καθαρά, με εύκολο τρόπο χωρίς επιβάρυνση των πολιτών».
Ποια τα ιδιαίτερα προβλήματα σε επίπεδο Μαγνησίας
Στη σύσκεψη ο κ. Αμυράς αναφέρθηκε στα προβλήματα που εντοπίζονται στην Μαγνησίας και ειδικότερα αναφέρθηκε στους αναδασωτέους αγρούς, στα λάθη με τις φωτοερμηνίες των χαρών, ενημερώνοντας ότι έχει συσταθεί μια νομοπαρασκευαστική ομάδα επιστημόνων που συνεδριάζει δύο φορές την εβδομάδα και έχει έτοιμες τις νομοθετικές λύσεις, λαμβάνοντας υπόψη την ανθρωπογενή παρουσία
Τα εκχερσωμένα δάση που έγιναν χωράφια με διοικητικές πράξεις και καλλιεργούνται. Αυτή η κατηγορία θα διορθωθεί και οι πολίτες θα κρατήσουν τις καλλιέργειές τους.
Αναφορικά με τους αγρότες, βλέποντας ο κ. Αμυράς το πανό που ανήρτησαν μέλη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, είπε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο και διαβεβαιώνοντας με απόλυτη σαφήνεια ότι δεν πρόκειται να χαθεί ούτε μισό μέτρο καλλιεργείων, αλλά ούτε και μισό ευρώ επιδοτήσεων.
Γ. Αμυράς:«Θέλουμε οι αγρότες να είναι κατοχυρωμένοι»
Οι αγρότες που βρέθηκαν στην επίσκεψη Αμυρά ζητούσαν την άμεση αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που προκύπτουν από τους δασικούς χάρτες χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των αγροτών. Ο κ. Αμυράς απευθυνόμενος προς τους αγρότες τόνισε ότι κυβέρνηση υποστηρίζει τα προγράμματα νέων αγροτών και αυτό θα εξακολουθήσει να κάνει ενώ αναφέρθηκε και στην αλληλογραφία που είχε πριν μερικές ημέρες με τον ΟΠΕΚΕΠΕ για τις απλήρωτες επιδοτήσεις του 2018 στους αγρότες, λέγοντας ότι θα υπάρξει άμεσα γεωχωρικός διασταυρωτικός έλεγχος χωρίς να ληφθούν υπόψη οι δασικοί χάρτες.
ΕΡΤ ΒΟΛΟΥ