Το 15αύγουστο στην Αλόννησο το επίκεντρο των εκδηλώσεων μεταφέρεται στην παλιά χώρα. Ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου είναι ο ναός τού κοιμητηρίου που βρίσκεται στην χώρα και εκεί γίνεται η θεία λειτουργία. Η ημέρα αυτή όμως έχει συνδεθεί με ένα τραγικό γεγονός πού συνέβη κατά την διάρκεια του β Παγκοσμίου πολέμου.

Στις 15 Αυγούστου του 1944 την ώρα πού οι κάτοικοι του νησιού ήταν στην εκκλησία, Γερμανοί στρατιώτες μαζί με Έλληνες συνεργάτες τους αποβιβάστηκαν στην άλλη άκρη του νησιού, περικυκλώσσν την χώρα και έστησαν πολυβόλα σε καίρια σημεία.

Αφού τελείωσε η λειτουργία διέταξαν τους ντόπιους να συγκεντρωθούν στην πλατεία του χωριού. Εκεί συνέλαβαν 9 πατριώτες Αλοννησιώτες που συμμετείχαν στην αντίσταση και τούς εκτέλεσαν μπροστά στα μάτια των δικών τους ανθρώπων, ανάμεσα τους ήταν και ο ανήλικος Αγάλος Αναγνώστου πού τον εκτέλεσαν γιατί ο αδελφός του μετέφερε με το καΐκι του  Άγγλους στην μέση Ανατολή.

Έτσι κάθε χρόνο μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας στην πλατεία του χωριού πού έχει στηθεί το μνημείο πεσόντων γίνεται επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων.
Το απόγευμα ξεκινά το μεγάλο πανηγύρι που ξεχωρίζει γιατί παράλληλα με την γνωστή γιορτή γίνεται και αναπαράσταση του Αλοννησιώτικου παραδοσιακού γάμου.
Στο ολονύκτιο παραδοσιακό γλέντι του γάμου προσφέρονται τα παραδοσιακά γλυκά του γάμου ενώ στα τραπέζια σερβίρετε το φαγητό του γάμου γίδα με μακαρόνια μαζί με κρασί και μπόλικο κέφι και χορό.
Φέτος το πανηγύρι ξαναγίνεται μετά από απουσία δύο χρόνων λόγω covid. Χρόνια Πολλά