Οικογενειακό κειμήλιο την οικογενείας του Νικολάου Τζούμα (Καρακατζά) από την Αγία . Παρασκευή του Τσεσμέ θα μεταφερθεί στην Αγρυπνία του Κάστρου την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου και την Λειτουργία ανήμερα της εορτής του Αγίου Νικολάου στο εξωκλήσι της χώρας. Η εικόνα χρονολογείται από το 1919 φιλοτεχνημένη στην Σκήτη του Αγίου Μάρκου της Χίου.

Η Ιερά Μονή ιδρύθηκε το 1886 στο βουνό Πένθοδος από τον ασκητή Παρθένιο, που καταγόταν από τον Δαφνώνα της Χίου, σε προϋπάρχοντα, από το 1700, ερειπωμένο ναό του Ευαγγελιστή Μάρκου, πλησίον του οποίου σε μια σπηλιά ασκήτευσε ο Γέροντας.

Σπουδαίες υπηρεσίες πρόσφερε η Μονή στον Ελληνικό στρατό κατά την απελευθέρωση του νησιού από τον Τουρκικό ζυγό το 1912. Γύρω στο 1900 στη Μονή αναπτύχθηκε η αγιογραφία όπου σώζονται λίγες εικόνες μεταξύ αυτών και αυτή του Αγίου Νικολάου που οι πιστοί θα ασπαστούν από κοντά

Η Εικόνα μεταφέρθηκε μετά την Μικρασιατική Καταστροφή στην Σκιάθο στην οικία του Νίκου Τζούμα (Καρακατζά) και βρίσκεται στην κατοχή της Οικογενείας έως σήμερα από τον εγγονό του που φέρει το ίδιο ονοματεπώνυμο.

Ν.Τ