Εγκυμοσύνη και υψηλές θερμοκρασίες: τί θα πρέπει να προσέξουμε εν μέσω καύσωνα

Του Δρ. Σάμερ Νικόλαου Αλ-Αχμάρ,

Μαιευτήρα, Γυναικολόγου – Χειρουργού, MD, Msc

 

 

Το αγαπημένο σε όλους μας ελληνικό καλοκαίρι, παρά το γεγονός πως παραμένει εξιδανικευμένο στο μυαλό μας και έχει συνυφαστεί με στιγμές ξεγνοιασιάς και χαλάρωσης δίπλα στη θάλασσα, ειδικά τα τελευταία χρόνια, και ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής (κλιματικής κρίσης κατά άλλους) δεν έχει μόνο παραταθεί χρονικά αλλά και επιταθεί στην έντασή του, με αποτέλεσμα συχνά πυκνά να μας δείχνει το οδυνηρό του πρόσωπο. Και τί πιο οδυνηρό από επαναλαμβανόμενους καύσωνες που καθιστούν ακόμη και την τεχνολογική πρόοδο (κλιματισμός) ανίκανη να τους αντιμετωπίσει καθιστώντας την καθημερινότητά μας σχεδόν αφόρητη…

 

Αν δε στο κέντρο όλου αυτού του σκηνικού “βάλουμε” και μια ανθρώπινη συνθήκη που ούτως ή άλλως έχει τα δικά της ειδικά χαρακτηριστικά και απαιτήσεις, την εγκυμοσύνη, είναι ξεκάθαρο πως έχουμε μια συγκυρία που χρειάζεται ειδική διαχείριση αλλά και πληροφόρηση ώστε η μέλλουσα μητέρα όχι μόνο να αντέξει την καιρική δοκιμασία αλλά ει δυνατόν να δεχθεί τη λιγότερη δυνατή ενόχληση από αυτήν, συνεχίζοντας κανονικά τη ζωή της.

 

Μια πρώτη παρατήρηση θα ήταν πως οι εγκυμονούσες δεν θα πρέπει να αποθαρρύνονται από τον καύσωνα, αλλά θα πρέπει να επιδιώκουν την επαφή με το υδάτινο στοιχείο είτε πρόκειται για μπάνιο στη θάλασσα είτε για χαλάρωση σε πισίνα. Προϋπόθεση ασφαλώς είναι η καθαριότητα του περιβάλλοντος κολύμβησης και η χρήση αντηλιακού με δείκτη υψηλής προστασίας.Ειδικά στις εγκύους, μια συνηθισμένη μορφή μελάγχρωσης είναι το μέλασμα, που εμφανίζεται ως καφέ κηλίδες κυρίως στο πρόσωπο και εντείνεται στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και με την έκθεση στον ήλιο. Τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων κατά την εγκυμοσύνη φαίνεται οτι συμβάλλουν σε αυτή την κατάσταση.

 

Σίγουρα μια ακόμα επιδίωξη θα πρέπει να είναι η διαρκής ενυδάτωση, κατά προτίμηση με νερό και φυσικούς χυμούς ή εν γένει με ό,τι θα μπορούσε να αναπληρώσει τους ηλεκτρολύτες που χάνονται με την εφίδρωση. Θετικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια είναι δυνατόν να έχει και η κατανάλωση φρούτων ενώ στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση κινείται η κατανάλωση αλμυρών τροφών – αλατιού η οποία μπορεί εκτός των άλλων να οδηγήσει σε κατακράτηση υγρών και πρήξιμο.

 

Το ζήτημα του ρουχισμού παίζει επίσης σημαντικό ρόλο αφού θα πρέπει να επιλέγονται ελαφριά και άνετα ρούχα που καλύπτουν το σώμα από υφάσματα που αναπνέουν όπως το βαμβάκι και το λινό ενώ ως καταλληλότερο χρώμα κρίνεται το λευκό που αντανακλά το ηλιακό φως περιορίζοντας τις θερμικές επιβαρύνσεις. Προφανώς το ίδιο ισχύει και για τα παπούτσια όπου προτεραιότητα είναι η καταλληλότητα και όχι η κομψότητα (αν είναι δυνατό να τα επιτύχετε και τα δύο, ακόμα καλύτερα!)

 

Σε κάθε περίπτωση, και δεδομένου ότι η θερμοκρασία του σώματος είναι κατάτι υψηλότερη από το φυσιολογικό κατά την εγκυμοσύνη, εφόσον οι εξωτερικές θερμοκρασίες προκαλούν δυσφορία καλό θα είναι να κάνουμε ένα ντους με χλιαρό ή δροσερό νερό (ποτέ όμως καυτό!) ή να τοποθετούμε στο μέτωπο δροσερές κομπρέσες που θα βοηθήσουν να πέσει η θερμοκρασία του σώματός μας και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο υπερθέρμανσης.

 

Σημαντικό επίσης είναι να αποφεύγεται η έντονη σωματική δραστηριότητα καθώς ελοχεύει ο κίνδυνος της θερμικής εξάντλησης (κόπωση, ναυτία, εμετός, μυϊκές κράμπες, πονοκέφαλος, ταχυκαρδία, σύγχυση) που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε θερμοπληξία. Γι’ αυτό, ειδικά τις ημέρες για τις οποίες υπάρχει πρόβλεψη πολύ υψηλών θερμοκρασιών καλό θα είναι να περιορίζονται οι μετακινήσεις στις απολύτως απαραίτητες και αν είναι δυνατόν μόνο εκείνες τις ώρες που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες και η έκθεση στον ήλιο απούσα ή ελεγχόμενη, το πρωί δηλαδή και υπό σκιά ή κατά τις βραδυνές ώρες.

 

Αυτές είναι συνοπτικά κάποιες από τις γενικές οδηγίες που καλό θα είναι να λαμβάνουν υπόψιν οι εγκυμονούσες σε περίοδο καύσωνα, ωστόσο είναι σαφές πως όσο πιο προχωρημένη είναι η εγκυμοσύνη τόσο μεγαλύτερη και η προσοχή που θα πρέπει να δίδεται, ενώ σε κάθε περίπτωση, εφόσον υπάρχουν επιπλέον απορίες ή δυσφορία συνέπεια του καύσωνα, συνιστάται άμεσα η επικοινωνία με τον γυναικολόγο που παρακολουθεί την κύηση.

 

Το καλοκαίρι για να είναι ευχάριστο, πρέπει να είναι κυρίως ασφαλές! Καλό σας καλοκαίρι!

 

 

 

Περισσότερα για την εγκυμοσύνη και άλλα γυναικολογικά ζητήματα στο https://www.alachmar.gr