Με καταγωγή από το Παλιούρι Καρδίτσας, ο Δημήτρης Κατσίκης σπούδασε στη Θεσσαλονίκη Θεολογία και στη συνέχεια διορίστηκε στη Αθήνα. Ακολούθησε η μετάθεσή του στον Αλμυρό, όπου δίδαξε σε πολλά σχολεία της περιοχής και στη συνέχεια ήρθε νέα μετάθεση στον Βόλο το 1963. Πέρασε από σχολεία του Βόλου, όπως το σχολείο Θηλέων και το Νυχτερινό και συνταξιοδοτήθηκε από το 3ο Λύκειο Βόλου.

Όλα τα χρόνια τον συναντούσαν μαθητές και μαθήτριές του στον Βόλο. Είχαν μεγαλώσει και αυτοί όπως και ο καθηγητής τους, αλλά πάντα τον θυμόντουσαν και τον χαιρετούσαν. Όμως και ο ίδιος θυμόταν όλους τους μαθητές, που φοίτησαν στην τάξη του. Ήταν τόση η αγάπη του για τα παιδιά, που τα συμβούλευε και όλοι οι μαθητές του τον εκτιμούσαν. Μάλιστα, στα reunion που διοργανώνονταν στον Βόλο και στον Αλμυρό, πάντα τον καλούσαν και ο ίδιος έδινε το «παρών».

Την αγάπη του για τα παιδιά την έδειχνε καθημερινά και στο σπίτι του, στα δύο δικά του παιδιά, τον Γιώργο και τη Χαρούλα. Ευτύχησε επίσης να χαρεί και τέσσερις εγγονούς. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα, στις 10.30 το πρωί, στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Ιωλκού.