Με την κατάθεση δυο συναθλητριών της Αμαλίας συνεχίστηκε η δίκη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο του προπονητή για τον βιασμό της κοπέλας, όταν ήταν ανήλικη. Οι μάρτυρες έκαναν λόγο για οικειότητα της κοπέλας με τον κατηγορούμενο προπονητή, σχέση που όπως είπαν γνώριζε και η μητέρα της.

«Δε θεωρώ ότι υπήρχε βιασμός»

«Δεν μπορώ να θεωρήσω ότι υπήρχε βιασμός, η Αμαλία συνέχιζε να πηγαίνει στο χώρο και να είναι κοντά του και όταν αλλάξαμε κατηγορία (στο άθλημα). Συνέχισε με την ίδια οικειότητα και με το νέο προπονητή» ανέφερε η μεταξύ άλλων στην κατάθεσή της η πρώτη μάρτυρας που κατέθεσε στο δικαστήριο.

«Η Αμαλία ήταν ερωτευμένη με τον προπονητή» είπε η μάρτυρας, συναθλήτρια της καταγγέλλουσας, συμπληρώνοντας, πως θεωρεί την καταγγελία της κοπέλας σε βάρος του 39χρονου για βιασμό «ψευδή».

Μάρτυρας: Θεωρώ ότι η καταγγελία είναι ψευδής.
Εισαγγελέας: Για ποιο λόγο;
Μάρτυρας: Αυτό δεν μπορώ να το γνωρίζω.
Εισαγγελέας: Γνωρίζετε αν η Αμαλία έχει μια τάση προς μυθοπλασία, να επινοεί δηλαδή φανταστικά γεγονότα;
Μάρτυρας: Δεν είχα τόσο στενή σχέση μαζί της.
Εισαγγελέας: Είπατε ότι «εγώ την βλέπατε ερωτευμένη»…
Μάρτυρας: Ναι, την έβλεπα…
Εισαγγελέας: Είχατε δει ποτέ κάποια ερωτική περίπτυξη μεταξύ τους;
Μάρτυρας: Όχι. Αν βίωνε όμως τις φρικαλεότητες που μας περιγράφει θα μας είχε πει κάτι
Εισαγγελέας: Το θεωρείται αδύνατον να συνέβαιναν όλα αυτά και να μην το είχατε καταλάβει;
Μάρτυρας: Ναι, το θεωρώ αδύνατον. Δεν γίνεται να κρύψεις σε αυτές τις ηλικίες τόσο έντονα συναισθήματα, όπως ο φόβος η βία….
Εισαγγελέας: Ποιος ήταν ο ρόλος της μητέρας της Αμαλίας απέναντι σε εκείνη;
Μάρτυρας: Δεν την άφηναν να παίξει μαζί μας, δεν είχε πολλές ελευθερίες. Είχε μόνο κάποια ελευθερία όταν κοντά της ήταν ο κατηγορούμενος, ο οποίος είχε στενές σχέσεις με τους γονείς της.
Εισαγγελέας: Στο Γαλαξίδι το 2010 ήσασταν και εσείς στο δωμάτιο; Αν έμπαινε κάποιος μέσα θα τον καταλαβαίνατε;
Μάρτυρας: Ναι είναι σίγουρο, δεν θα μπορούσε, όπως λέει η καταγγέλλουσα, να την αρπάξει και την κατεβάσει κάτω και να μην ακούσουμε κάτι.
Εισαγγελέας: Για ποιο λόγο η Αμαλία να μπει σε τέτοιες λεπτομέρειες, γιατί να το πει, εφόσον δεν έχουμε στοιχεία ότι είναι μυθομανής…
Μάρτυρας: Δεν μπορώ να ξέρω γιατί κατέθεσε αυτό που κατέθεσε.
Εισαγγελέας: Η Αμαλία κοιμόνταν μόνη της;
Μάρτυρας: Απ’ ότι θυμάμαι κοιμόνταν με μια άλλη κοπέλα.
Εισαγγελέας: Είδατε το επόμενο πρωί να απασχολεί κάτι την Αμαλία;
Μάρτυρας: Όχι, αν είχε κάτι θα το βλέπαμε, φαινόταν όταν ήταν στεναχωρημένη,
Εισαγγελέας: Είπατε ότι ήταν ερωτευμένη και το έδειχνε. Τα ίδια έκανε και με το νέο προπονητή ;
Μάρτυρας: Ναι. Έβλεπα να ξεκινάει να δημιουργήσει μια επαφή.
Έδρα: Πως θα χαρακτηρίζατε το οικογενειακό της περιβάλλον;
Μάρτυρας: Στα δικά μου μάτια το οικογενειακό της περιβάλλον έμοιαζε ασταθές.
Υπεράσπιση: Βλέπατε το ίδιο μοτίβο και με τον επόμενο προπονητή;
Μάρτυρας: Ναι, μια φορά πήραμε τηλέφωνο για να πάμε για προπόνηση και μας είπε η μητέρα της ότι θα την πάει ο προπονητής.
«Η Αμαλία ήταν πολύ κοντά με τον κατηγορούμενο. Είχαν οικειότητα. Γνωρίζαμε ότι είχαν μια οικειότητα και οι γονείς της μαζί του. Γενικά το διάστημα του 2013 πριν φύγει από προπονητής από τον όμιλο ο κατηγορούμενος, η Αμαλία ερχόταν καθημερινά στις προπονήσεις ενώ δεν υπήρχε κάποιος λόγος (δεν ήταν σε αυτή την κατηγορία). Ήμασταν 10 -15 παιδιά να πάμε για προπόνηση και ξαφνικά βλέπαμε την Αμαλία εκεί χωρίς να υπάρχει λόγος».

Πρόεδρος: Κάτι ποιο ειδικό;
Μάρτυρας: Εκείνες τις ημέρες φαινόταν πόσο χαρούμενη ήταν …Απομονώνονταν με τον κατηγορούμενο. «Που πάτε τους ρωτάγαμε» και εκείνοι μας έλεγαν «ερχόμαστε». Επέστρεφαν και ήταν χαρούμενοι. Η συμπεριφορά που η Αμαλία καταγγέλλει σε καμία περίπτωση δεν φαίνονταν κακοποιητική.
Πρόεδρος. Είδατε κάποιο σημάδι αλλαγής στη συμπεριφορά της; Εσωστρέφεια;
Μάρτυρας: Όχι
Πρόεδρος: Επαφή μεταξύ τους στενή είχατε δει; Ερωτική περίπτυξη;
Μάρτυρας: Όχι αλλά ήταν πολύ κοντά. Μπορεί να αγκαλιαζόντουσαν και εκείνη να τον προσέγγιζε, ναι. Μια ημέρα που είχαμε προπόνηση παρατήρησα να βγαίνουν από τα αποδυτήρια, να βγαίνουν έξω χαμογελαστοί και οι δυο. Είχαν κοκκινίσει κιόλας. Τους ρώτησα «τι γίνεται εδώ;» και μου είπαν «μη σε νοιάζει». Αυτό έγινε το 2013.
Εισαγγελέας: Μόνη σας καταθέσατε στην ανάκριση; Σας πρότεινε κάποιος ως μάρτυρα;
Μάρτυρας: Καλέστηκα από τον ανακριτή, ήθελα να καταθέσω γιατί δεν μου άρεσε όλο αυτό που είχε γίνει. Δεν μου άρεσε όλο το σκηνικό, ξέφυγε από τα όρια η καταγγελία, όταν ακούστηκαν βιασμοί… Η δική μου κρίση λέει ότι δεν υπήρχαν όλα αυτά. Την βλέπαμε χαρούμενη.
Εισαγγελέας: Γιατί συνέβη αυτό; Δώσατε κάποια εξήγηση; Γιατί η καταγγελία περιλαμβάνει και βιασμό;
Μάρτυρας: Έχω κάποιες απόψεις προσωπικές αλλά δεν μπορώ να ξέρω
Εισαγγελέας: Δεν θέλουμε προσωπικές απόψεις αλλά γεγονότα. Είδατε να στέλνει μηνύματα στον προπονητή;
Μάρτυρας: Ναι κάποια στιγμή είδα το όνομά του στα μηνύματα, δεν είδα κάποια βρισιά κάποια απειλή, είδα ένα συναισθηματικό μήνυμα δε θυμάμαι το περιεχόμενο τόσο χρόνια μετά, αυτό έγινε μια φορά…
Εισαγγελέας: Η οικογένεια της Αμαλίας ήταν δεμένη;
Μάρτυρας: Δεν μπορώ να το ξέρω. Πάντως, ο πατέρας της ήταν σχεδόν κάθε ημέρα στον όμιλο. Δεν ξέρω αν ο άνθρωπος ο συγκεκριμένος είχε καταλάβει κάτι. Με τη μητέρα υπήρχε σκηνικό που ήμουν παρούσα. Υπήρχε σκηνικό που συζητήθηκε και μας έλεγε μην ασχολείστε. Πηγαίναμε σε αγώνες και η Αμαλία ήταν συνέχεια στο αμάξι του προπονητή. Όλοι πηγαίναμε με βανάκι και η Αμαλία με τον κατηγορούμενο. Και εγώ ρώτησα γιατί «πάει με τον προπονητή;». Και η μητέρα της είπε «μη σας νοιάζει η Αμαλία θα πάει με τον κατηγορούμενο».
Εισαγγελέας: Άλλο περιστατικό; Μη διστάζετε να πείτε…
Μάρτυρας: Μετά από ένα διάστημα που ήρθε νέος προπονητής βλέπαμε την οικειότητα της μητέρας και με το νέο προπονητή. Κάποιος ρώτησε την μητέρα γιατί του είχε φέρει φαγητό και θυμάμαι ότι μας είπε: «Μη σας νοιάζει, εγώ ήθελα να του φέρω φαγητό …».
Εισαγγελέας: Δείχνει κάτι περισσότερο αυτό;
Μάρτυρας: Ήταν έτσι το κλίμα που δεν ταίριαζε. Όταν ένας άνθρωπος βιάζεται ή κακοποιείται δεν γίνεται να έχει μια συμπεριφορά τελείως φυσιολογική
Εισαγγελέας: Ο πατέρας γνώριζε και το ενέκρινε ή όχι;
Μάρτυρας: Σας το απάντησα, δεν μπορώ να το ξέρω….
Εισαγγελέας: Την βοήθησε ο νέος προπονητής; Μιλήστε με παρρησία και θάρρος. Νομίζω ότι διστάζετε. Εδώ υπάρχει κατηγορούμενος διερευνούμε με μεγάλη προσοχή. Ψάχνουμε την αλήθεια και να μη φοβάται κανείς τίποτα. Έχω την αίσθηση ότι κρύβονται συνέχεια πράγματα. Πείτε αν έχετε να πείτε κάποιο γεγονός…
Πολιτική Αγωγή: Γιατί τον διώξανε τελικά τον κατηγορούμενο;
Μάρτυρας: Αυτό δεν το ξέρω.

«Να τιμωρηθεί»
Η μητέρα της Αμαλίας κλήθηκε από την έδρα για επανεξέταση, ζητώντας την τιμωρία του προπονητή.

«Αυτός ο άνθρωπος πρέπει να τιμωρηθεί έκανε χυδαιότητες και ανωμαλίες σε ένα παιδί 12 ετών. Εκμεταλλεύτηκε την Αμαλία. Εκμεταλλεύτηκε την εμπιστοσύνη που του δείξαμε».

Πρόεδρος: Νιώθετε ότι κάτι μπορούσε να γίνει διαφορετικά από τη δική σας πλευρά ή είστε με τη συνείδησή σας εντάξει;
Μάρτυρας: Είμαι καθαρή με τη συνείδησή μου για το πώς χειρίστηκαν το θέμα όταν η Αμαλία μου το αποκάλυψε. Κατηγορώ όμως τον εαυτό μου που δεν μπόρεσα να το αναληφθώ…
Εισαγγελέας: Πιστεύετε ότι μάρτυρες ήλθαν εδώ με σκοπό να σας δυσφημήσουν;
Μάρτυρας: Απολύτως
Εισαγγελέας: Περίμεναν την κατάλληλη στιγμή για να το κάνουν αυτό;
Μάρτυρας: Δεν σταμάτησαν ποτέ να ασχολούνται με την Αμαλία, ξέρανε τα πάντα για εκείνη
Εισαγγελέας: Τόσο χαμηλά πέσανε όλο αυτοί οι άνθρωποι, να υποστηρίζουν το βιαστή; Το κάνανε όλο αυτό κατόπιν συμπαιγνίας
Μάρτυρας: Μάλιστα.
Εισαγγελέας: Τι όφελος έχουν;
Εισαγγελέας: Είναι φθόνος και ζήλια. Μου έχουν διαλύσει όλη την οικογένεια αυτή τη στιγμή, 10 χρόνια προσπαθούσα να αναστήσω ένα παιδί. Η Αμαλία βρήκε τη δύναμη να ζητήσει μετά από δέκα χρόνια να καταθέσει για να συνεχίσει τη ζωή της. Ήταν κεραυνός εν αιθρία για όλους μας. Μου έστειλε ένα μήνυμα και μου είπε θέλω να καταγγείλω το βιασμό μου, εσείς τι θα λέγατε σαν γονιός; Όχι; Σήμερα ναι, θεωρώ ότι έπρεπε να κινηθώ πιο δραστικά… Είναι παράλογο, εξωφρενικό και χυδαίο να λένε ότι εγώ την είχα λογοδόσει, Και ακόμη πιο χυδαίο είναι ενώ η Αμαλία βρήκε τη δύναμη να το καταγγείλει, τώρα την λοιδορούν.
Πρόεδρος: Τον έχετε ικανό τον κατηγορούμενο να το έχει κάνει αυτό και σε άλλα παιδιά;
Μάρτυρας: Ναι, δεν μπορώ να πιστέψω αυτό που μας έκανε.