«Ελπίζω και εύχομαι, αυτό το βιβλίο να αποτελέσει ένα κομμάτι όμορφων αναμνήσεων για τον κάθε επισκέπτη της Σκοπέλου, που θα το πάρει μαζί του φεύγοντας, αλλά και να δώσει ένα ισχυρό ερέθισμα σε όσους δεν επισκέφτηκαν ακόμη το νησί, να το πράξουν», σημειώνει με νόημα στον πρόλογο του πολυτελούς λευκώματος ο κ. Σταμούλης, ο οποίος ήδη έχει στείλει τα πρώτα εκατό αντίτυπα στο εξωτερικό, διεκπεραιώνοντας τις παραγγελίες που έγιναν το προηγούμενο διάστημα από χώρες, όπως η Ελβετία, η Αυστρία, η Νορβηγία, το Ηνωμένο Βασίλειο κ.ά.

Στο εξώφυλλο δεσπόζει το εκκλησάκι του Αη Γιάννη του Προδρόμου στο Καστρί, που απέκτησε παγκόσμια φήμη μετά τα γυρίσματα του χολιγουντιανού «Mamma Mia» πριν από δεκατρία χρόνια και το οποίο διάλεξε ο δημιουργός για να κοσμήσει το λεύκωμα, ενώ στο οπισθόφυλλο ξεχωρίζει μία νυχτερινή λήψη της φωταγωγημένης Σκοπέλου, με τα βραδινά φώτα να ταξιδεύουν όλες τις αισθήσεις. Και είναι μονάχα δύο από τις 150 και πλέον φωτογραφίες, που επέλεξε ο Ζάχος Σταμούλης, ξεδιαλέγοντας την τελευταία διετία τις καλύτερες που είχε στη συλλογή του και ανέρχονται σε χιλιάδες. Ωστόσο, το τελικό αποτέλεσμα τον δικαιώνει. Μέσα από τις σελίδες του ιδιαίτερου λευκώματος που «μυρίζουν» Ελλάδα, αναδεικνύει με περίσσιο μεράκι τη γενέτειρά του, ενώ τα προσεγμένα κείμενα που συνοδεύουν το φωτογραφικό υλικό, κάνουν ακόμη πιο περιεκτική την περιήγηση στο πανέμορφο νησί των Βορείων Σποράδων. «Όσοι το είδαν μέχρι τώρα, κάνουν λόγο για κόσμημα», δήλωσε περιχαρής ο κ. Σταμούλης, ο οποίος παρουσιάζει στο κοινό τη Σκόπελο με τη δική του ματιά.

Ο Σκοπελίτης φωτογράφος, έχει κύριο επάγγελμα το ταξί. Είναι οδηγός τρεις δεκαετίες. Όμως οι περισσότεροι στο νησί τον γνωρίζουν εξίσου για τη σχέση του με τον φωτογραφικό φακό. Τριάντα πέντε χρόνια παρουσίας ως φωτογράφος έχει συμπληρώσει ο δραστήριος νησιώτης και φέτος έφτασε το πλήρωμα του χρόνου να κάνει πραγματικότητα ένα όνειρο πολλών ετών. «Κουβαλώ πάντοτε μαζί μου τη μηχανή, ακόμη κι όταν δουλεύω το ταξί. Έτσι βρίσκομαι πάντοτε στο σωστό μέρος την κατάλληλη στιγμή, ενώ πολλές φορές βγαίνουν και φωτογραφίζουν και οι πελάτες που έχω μαζί μου», εξομολογήθηκε με χαμόγελο.
Και επειδή, κανείς στη ζωή δεν πορεύεται μόνος του, ο 54χρονος φωτογράφος, ο οποίος την τελευταία δεκαετία έχει κυκλοφορήσει επίσης σειρά καρτ-ποστάλ με φωτογραφίες της Σκοπέλου, κλείνοντας θέλησε να απονείμει τα εύσημα σε όλους όσοι τον βοήθησαν στην έκδοση του λευκώματος, που τυπώθηκε στη Θεσσαλονίκη από την εταιρεία Πεταλωτής. Πιο συγκεκριμένα ευχαρίστησε τον ιερέα Κωνσταντίνο Καλλιανό και στην Αθηνά Ντάκη για τις πληροφορίες που του παρείχαν σχετικά με την ιστορία του νησιού, αλλά και τον Σωτήρη Παρασκευά, ο οποίος ανέλαβε τη σχεδίαση του βιβλίου.

* Όσοι ενδιαφέρονται να προμηθευτούν το λεύκωμα, μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά στον αριθμό 6972-841329 με τον κ. Ζάχο Σταμούλη, ο οποίος αύριο Κυριακή στο καφέ «Madalaki» στο Νέο Κλήμα Σκοπέλου, διοργανώνει την εκδήλωση «Sunday book day» και θα διαθέτει το λεύκωμα με έκπτωση 25% στην αρχική τιμή του.