Την Τετάρτη 25 Μαΐου 2022 ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διήμερη δράση του Προγράμματος Πειραματικής Αλιείας, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας με το τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η πειραματική αλιεία αποτελεί ένα σημαντικό και αναπόσπαστο εργαλείο της αλιευτικής έρευνας, καθώς παρέχει τη δυνατότητα δημιουργίας αξιόπιστων χρονοσειρών αλιευτικών δεδομένων. Ταυτόχρονα δίνει στους ερευνητές τη δυνατότητα να αναγνωρίζουν είδη θαλάσσιων οργανισμών, όπως και τις ποσότητες τους, ώστε μετά από εξέταση των ευρημάτων να γνωστοποιείται ως αφενός το μέγεθος των αποθεμάτων στην περιοχή αυτή, ως ένα βαθμό, και αφετέρου η οικονομική βιωσιμότητα της εμπορικής τους εκμετάλλευσης.

Το Πρόγραμμα Πειραματικής Αλιείας πραγματοποιήθηκε κατά το διήμερο 24-25 Μαΐου 2022 εντός του Παγασητικού Κόλπου με τη συνδρομή του αδειοδοτημένου αλιευτικού σκάφους «ΦΙΛΙΠΠΟΣ» (τύπου μηχανότρατα) που μίσθωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν την κάθε ημέρα δράσης τρεις δειγματοληψίες της ιχθυοπανίδας σε τρεις σταθμούς αλιείας, διάρκειας τριάντα λεπτών. στα ανατολικά, δυτικά και κεντρικά του Παγασητικού κόλπου. Τα ευρήματα μετά τη περισυλλογή μεταφέρθηκαν στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ τα αλιεύματα που δε χρησιμοποιήθηκαν για ερευνητικούς σκοπούς διανεμήθηκαν αυθημερόν στα Ιδρύματα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας συμμετείχε η επιστημονική ομάδας του Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος και του Τμήματος Αλιείας της Π.Ε. Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων, με επικεφαλής τον Καθηγητή και Πρόεδρο του Τμήματος κ. Δημήτριο Βαφείδη, τους Αναπλ. Καθηγητές Χρ. Μαραβέλια και Νικ. Νεοφύτου, τους Επικ. Καθηγητές Δημ. Κλαουδάτο και Γ. Μιχαήλ, το μεταδιδακτορικό ερευνητή Αλέξιο Λόλα και την ΕΔιΠ Χρυσούλα Αποστολογάμβρου, Από την Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων συμμετείχε η Αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη, η Προϊσταμένη του Τμήματος Αλιείας Π.Ε.Μ.Σ. Φρόσω Τζαβέλα, η Ιχθυολόγος της Π.Ε.Μ.Σ. Νίκη Ματζαφλέρη και ο ειδ. συμβ. Ελ. Σολιδάκης.

Σε δηλώσεις της η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας & Σποράδων  κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη ανέφερε σχετικά: «Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που με τη συμβολή μας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Πρόγραμμα της Πειραματικής Αλιείας, προκειμένου να συλλεχθούν πολύτιμα δεδομένα του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των αλιευτικών πεδίων. Συμμετέχοντας ενεργά και φέτος στη δράση, είχα τη δυνατότητα να παρακολουθήσω από κοντά την εφαρμογή και υλοποίηση του Προγράμματος και την περισυλλογή των αλιευμάτων. Αξίζουν επίσης θερμά συγχαρητήρια στο συμμετάσχον επιστημονικό και ερευνητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που εμπράκτως αποδεικνύει την αγάπη για την επιστήμη και τον τόπο μας, με βασικό στόχο τη διατήρηση του θαλάσσιου πλούτου και την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος.»