Διαβάζω πίσω από τις εξαγγελίες για τη Νέα Μαρίνα | Γράφει ο Ιωάννης Τσώμος

Φωτογραφία: Kerstin Ciechanowski

Παραθέτω επί λέξει ένα μικρό τμήμα της ανακοίνωσης που αναρτήθηκε στο SkiathosLife την 9η Ιουνίου 2023 με τίτλο “Σε νέα εποχή θα περάσει η μαρίνα Σκιάθου” και θα προσπαθήσω να το ερμηνεύσω…”ένα έργο που θα αλλάξει δραστικά την περιοχή παρέμβασης και θα ενισχύσει συνολικά και καταλυτικά την τουριστική δυναμική της Σκιάθου, με σεβασμό στο περιβάλλον άμεσα υλοποιήσιμο”…Ας δούμε πρώτα ποια είναι η “περιοχή παρέμβασης”.

Σύμφωνα με τα σχέδια που μας “παρουσιάστηκαν”  η περιοχή παρέμβασης είναι το ανατολικό λιμάνι και εκτείνεται απ’ το Δασκαλιό μέχρι τον Μύλο. Περιλαμβάνει τη χερσαία ζώνη της μαρίνας και ένα πλατύ δρόμο που διαμορφώνονται με επιχωματώσεις του υφιστάμενου θαλάσσιου μετώπου, καθώς και τη θαλάσσια ζώνη για τον ελλιμενισμό 405!!! σκαφών, μήκους μέχρι 50 μέτρων.

Στις επιχωματώσεις της χερσαίας ζώνης προβλέπονται κτιριακές εγκαταστάσεις που θα στεγάσουν εμπορικά καταστήματα, καταστήματα τροφίμων, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης και ψυχαγωγίας, γραφεία ενοικίασης σκαφών και αυτοκινήτων, χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων και χώρους διαχείμασης, συντήρησης και επισκευής σκαφών.

Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι δραστηριότητες αυτές θα συγκεντρώσουν  περί τις τρείς χιλιάδες ανθρώπους συμπεριλαμβανομένων των επιβαινόντων στα σκάφη (405Χ5άτομα), των διαφόρων κατά περίπτωση επισκεπτών και εργαζομένων.

Ένα μεγάλο πλήθος ανθρώπων και σκαφών με απαιτήσεις σε νερό, που δεν έχουμε, σε τρόφιμα, που δεν παράγουμε, σε ηλεκτρική ενέργεια και καύσιμα. Ένα μεγάλο πλήθος του οποίου τα απορρίμματα πρέπει να συλλέξουμε και τα λήμματα πρέπει να διαχειριστούμε.

Ένα πλήθος ηχορυπογόνων και όχι μόνον, δραστηριοτήτων, συγκεντρωμένων στον περιφραγμένο χώρο της μαρίνας, που τα σχέδιά της προβλέπουν ΜΙΑ και μόνη φυλασσόμενη(;) είσοδο για την εξυπηρέτηση αποκλειστικά των συμφερόντων του επενδυτή. Μία είσοδος, Μία περίφραξη και Μία μαρίνα, που θα καταστρέψουν την ομορφιά του φυσικού μας λιμανιού και θα μας αποκλείσουν απ’ το θαλάσσιο μέτωπο.

ΝΑΙ! …”θα ενισχύσει δυναμικά και καταλυτικά”… το ήδη βεβαρημένο κυκλοφοριακό πρόβλημα της περιοχής, αλλά και τη θαλάσσια κυκλοφορία του μικρού μας λιμανιού!  Τι θα συμβαίνει άραγε όταν ένα ποσοστό, όχι μεγαλύτερο του20%  από τα 400 ελλιμενιζόμενα σκάφη θα αποπλέει καθημερινά και άλλα τόσα περίπου θα εισέρχονται για ελλιμενισμό;        Να προσθέσουμε σ’ αυτά και τα πλοία της γραμμής; Να προσθέσουμε τα άκρως επικίνδυνα πλοία μεταφοράς καυσίμων; Να προσθέσουμε και τ’ αεροπλάνα και τους κανονισμούς ναυσιπλοΐας που αναφέρονται σε όλους τους πορτολάνους χάρτες του λιμανιού της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Ναυτικού!

Πραγματικά μια δυναμική και καταλυτική ενίσχυση!…”με σεβασμό στο περιβάλλον”…  λέει η ανακοίνωση. Ποιο σεβασμό; Αυτόν που θεωρεί ως το μεγαλύτερο εμπόδιο για την υλοποίηση του “έργου” την προστασία των περιοχών NATURA, στις οποίες ανήκει το λιμάνι μας (N.3937/2011, KYA 50743/2017) και προσβλέπει στην κατάργηση αυτής της προστασίας; (βλέπε συνάντηση Υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια-Δημάρχου Σκιάθου Θοδωρή Τζούμα/24Μαϊου 2022)

…”και άμεσα υλοποιήσιμο”… Ας παραδειγματιστούμε απ’ το χρονοδιάγραμμα της εκπόνησης της μελέτης που προέβλεπε την ολοκλήρωσή της σε τρείς μήνες και την “είδαμε” τρία χρόνια αργότερα!!! Με αυτή τη λογική, αφού ολοκληρωθούν οι κατά τον Νόμο μελέτες, προκηρυχθεί ο διαγωνισμός, ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, υπογραφεί η σύμβαση, θα αρχίσει η κατασκευή. Και μετά θα συνεχίσουμε με αναθεωρήσεις, ενστάσεις, οικονομικές δυσπραγίες του επενδυτή, κακοκαιρίες,  κτλ. κτλ. Να υποθέσουμε ότι θα έχουμε μπροστά μας καμιά δεκαπενταριά χρόνια ένα ΑΝΑΡΧΟ ΓΙΑΠΙ; Κι αυτό, αν ποτέ τελειώσει το έργο!

Ας μη γελιόμαστε. Τέτοιες “επενδύσεις”, όπως μεγαλοξενοδοχεία, μαρίνες, καζίνα και λοιπά, στήνονται και λειτουργούν  για να κερδίσει ο επενδυτής. Αποκλείουν τους ντόπιους απ’ το φυσικό τους περιβάλλον, υφαρπάζουν τον παραγόμενο στον τόπο τους πλούτο και τον μεταφέρουν ΑΛΛΑΧΟΥ.

Όμως παρά το παράλογο ενός τέτοιου εγχειρήματος, δεν πρέπει να υποτιμήσουμε τις φιλοδοξίες οποιουδήποτε. Εμείς, οι απλοί πολίτες, έχουμε την ευθύνη και την υποχρέωση να προφυλάξουμε τον Τόπο μας από κάθε είδους παραλογισμό ή καταστροφή.

Ας αντιδράσουμε…