Δέσποινα Καρατζά | Η Αριστούχος Οικονομολόγος με καταγωγή από τη Σκιάθο

Φέρνει τις γνώσεις της και την Progress Beyond κοντά μας

Ήταν αρχές καλοκαιριού του 2022 όταν η Δέσποινα Καρατζά ετοίμαζε τις βαλίτσες της για το αγαπημένο της νησί. Μόνο που αυτή τη φορά αυτές ήταν περισσότερες καθώς επέλεξε τη Σκιάθο για μόνιμο σπιτικό της.

Οικονομολόγος, αριστούχος του Πανεπιστημίου Πατρών, με υποτροφία από το Κρατικό Ίδρυμα Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ) και με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του York στην Αγγλία πάνω στην Ανάλυση Επενδυτικών σχεδίων. Μόνο μια ματιά στο βιογραφικό ήταν αρκετή για να μου κινήσει την περιέργεια να τη γνωρίσω και μαζί μου να την γνωρίσετε και εσείς (σ.σ οι αναγνώστες μας).

 

Ξεκινήσαμε την κουβέντα μας με την αναμενόμενη πρώτη ερώτηση για όλους στο νησί…

« Ποιανού είσαι εσύ;»Εγγονή της «Σαρανταπορίνας» μου απαντά αφοπλιστικά!!! Αμέσως έσπασε ο πάγος και μου τεκμηρίωσε τη Σκιαθίτικη καταγωγή της!
Με τη γιαγιά, λοιπόν, το γένος  Διολέττα, γνωστή με το δικό της οικογενειακό προσωνύμιο ως γνήσιο τέκνο του νησιού, η Δέσποινα είχε τη χαρά να απολαμβάνει όλα τα καλοκαίρια της ζωής της εδώ.

Η σωστή διαχείριση των οικονομικών ήταν μια έμφυτη τάση την οποία ακολούθησε σπουδάζοντας οικονομικά και εφαρμόζοντας τις γνώσεις της ως στέλεχος αρχικά του τμήματος Οικονομικών Μελετών στην Ιονική Τράπεζα και μετέπειτα της Alpha Bank ως υπεύθυνη πελατείας, επιχειρήσεων, απασχολούμενη με την υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων είτε με δικά τους κεφάλαια είτε μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων (ΤΕΠΙΧ, ΕΣΠΑ, ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟ  κτλ) από το 1998 έως το 2019 που αποχώρησε με εθελουσία. Μετά την αποχώρησή της από την τράπεζα συνεργαζόταν με την εταιρεία ΠΛΕΓΜΑ ΑΕ, από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Ελλάδα στο τομέα των επιδοτούμενων προγραμμάτων, ως εξωτερικός συνεργάτης.

Μέσα σ αυτά τα 26 έτη, αποκόμισε μία αξιόλογη εμπειρία, και είδε να υλοποιούνται, όνειρα πολλών ανθρώπων, με την επιμονή και τις γνώσεις της, κάτι στο οποίο η ίδια αναφέρεται μόνο ως προς τη χαρά της για την επίτευξη των στόχων των πελατών της.
“Εγώ έκανα απλά τη δουλειά μου” μου λέει χαρακτηριστικά και αντιλαμβάνομαι το πόσο ταπεινή είναι σαν άνθρωπος.

Η σχέση της με τη Σκιάθο ξεκίνησε από τα πρώτο έτος της ζωής της καθώς εδώ έχει περάσει όλα τα καλοκαίρια της. Εδώ και τέσσερα χρόνια μυήθηκε και στο “κόσμο” του τουρισμού αναλαμβάνοντας – παράλληλα με την εργασία της στην τράπεζα – και τη διαχείριση τουριστικών καταλυμάτων αποκομίζοντας μεγάλη εμπειρία τόσο σχετικά με τις απαιτήσεις του κλάδου όσο και με τα προβλήματά του.

Σε συναντήσεις με φίλους και συνεργάτες παρατήρησε ότι οι κουβέντες αργά η γρήγορα έρχονταν σε απορίες οικονομικής φύσεως.
«Τι μπορώ να κάνω με τις οφειλές μου σε ΙΚΑ Εφορία και Τράπεζες;»  
«Γιατί ενώ έχω επισκεψιμότητα τα έσοδά μου είναι οριακά;»

«Θέλω να ξεκινήσω καινούργια επιχείρηση και δεν ξέρω αν θα τα καταφέρω. Τι να κάνω;»
«Θέλω να μπω σε κάποιο επιδοτούμενο πρόγραμμα. Ξέρεις κάποιον να εμπιστευθώ;»

Σιγά σιγά άρχισε να διακρίνει την ανάγκη των επιχειρηματιών για υποστήριξη. Είδε ότι αυτό που αγαπάει από παιδί μπορεί να φανεί χρήσιμο στον τόπο της.

Και κάπως έτσι αποφάσισε να μεταφέρει τις δραστηριότητες της εδώ και δημιουργήθηκε η Progress Beyond! Η εταιρεία με έδρα τη Σκιάθο που έχει μότο της  «Μαζί ξεκινάμε από το 1ο βήμα μέχρι το τελευταίο, από τη συμβουλή στην υλοποίηση!».

Στο γραφείο της εταιρείας επί της οδού Παπαδιαμάντη 3, διαμόρφωσε με πολύ αγάπη ένα χώρο ερωτήσεων, προτάσεων,  λύσεων και υλοποίησης οραμάτων.

Τι σημαίνει να είσαι σύμβουλος επιχειρήσεων την ρωτώ, γνωρίζοντας ότι είναι ένας συχνά παρεξηγημένος όρος.
«Εγώ είμαι οικονομολόγος»μου απαντά.

Και συνεχίζει:«Με την ιδιότητα του συμβούλου εφαρμόζω στις επιχειρήσεις τις γνώσεις μου ως οικονομολόγος και γίνομαι ο σύμμαχος τους. Ο σύμβουλος τους στη δημιουργία ή την ανάπτυξη της επιχείρησής τους, στην εκπόνηση ενός επιχειρηματικού σχεδίου που θα προβλέπει αναλυτικά τα έσοδα & έξοδα, στην εκτίμηση του ρίσκου και στη βιωσιμότητα της καινούργιας “δουλειάς”, στην εξεύρεση λύσεων χρηματοδότησης, στην εκτέλεση του έργου αλλά και στη διαχείριση και ρύθμιση των χρεών τους ώστε να είναι υγιείς.»

Από την κουβέντα μας αντιλαμβάνομαι ότι πρόκειται για ένα άνθρωπο τελειομανή και με αίσθηση εξαιρετικής ευθύνης για αυτό που πρόκειται να αναλάβει. Και μου το επιβεβαιώνει λέγοντας μου ότι προκειμένου να παρέχει στους πελάτες της τις καλύτερες δυνατές και σωστές υπηρεσίες θα συνεχίσει στην Progress Beyond τη συνεργασία της με την Πλέγμα Α.Ε αλλά και με ακόμα έναν οικονομολόγο ειδικευμένο στις ρυθμίσεις οφειλών, την εκπόνηση business plans και μελετών βιωσιμότητας.

Και ενώ η συζήτηση μας περιστρέφεται γύρω από οικονομικά, επιχειρήσεις, προβλήματα και λύσεις, παρατηρώ την πηγαία έκφραση προσφοράς και αγάπης που εκπέμπει με κάθε της λέξη. Άμεση, με ένα λαμπερό χαμόγελο και ζεστή καρδιά. Θα σου πει τι μπορείς να κάνεις, αλλά δε θα σου κρύψει τα εμπόδια που θα συναντήσεις.

Πάντα ερωτευμένη με τη Σκιάθο θέλει να βάλει το λιθαράκι της στη στήριξη του τόπου της και να μοιραστεί τη χαρά της εξέλιξης και της δημιουργίας.

Η συνάντησή μας, υπήρξε διαφωτιστική και οικεία, επαγγελματική και ανθρώπινη και για όλα αυτά που μοιράστηκε μαζί μας η κυρία Δέσποινα Καρατζά νιώθω ιδιαίτερα ευγνώμων.