Σε ορίζοντα τριών ετών εκτιμάται ότι το 60% της επικράτειας θα έχει κάλυψη 5G, ενώ «κλειδί» προκειμένου το Ιντερνετ πέμπτης γενιάς να καταστεί σημαντική πηγή εσόδων για τους παρόχους είναι η διεύρυνση της χρήσης των συμβατών συσκευών κινητής. (Φωτ. Shutterstock)

Τα βλέμματα όμως είναι στραμμένα στην επόμενη μέρα του διαγωνισμού και στα σχέδια προώθησης της χρήσης του 5G που θα υιοθετήσουν οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Για την ώρα, οι πάροχοι κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, αλλά είναι βέβαιο ότι από τον Ιανουάριο κι έπειτα θα ακολουθήσει η διάθεση εμπορικών πακέτων που θα ενθαρρύνουν τη σταδιακή μετάβαση των χρηστών από το 4G στο 5G. Αναμένεται, εξάλλου, ότι έως την άνοιξη του 2021 οι κάτοχοι συσκευών κινητής τηλεφωνίας που είναι συμβατές με το δίκτυο που παρέχει ταχύτητες έως 10 Gbps –δέκα φορές μεγαλύτερες σε σχέση με το 4G– θα έχουν υπηρεσίες 5G σε περιορισμένο, κατ’ αρχάς, αριθμό περιοχών ανά την Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους ειδικούς του κλάδου των τηλεπικοινωνιών και κατά τη διεθνή πρακτική, το business plan των τριών παρόχων περιλαμβάνει, σε πρώτη φάση, την καταβολή συνολικού τιμήματος αρχικού ύψους 367 εκατ. ευρώ για την απόκτηση φάσματος, όπως και την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων για την αναβάθμιση των υφιστάμενων (4G) κεραιοσυστημάτων. Σε ορίζοντα τριών ετών εκτιμάται ότι το 60% της επικράτειας θα έχει κάλυψη 5G, ενώ «κλειδί», προκειμένου το Ιντερνετ πέμπτης γενιάς να καταστεί σημαντική πηγή εσόδων για τους παρόχους, είναι η διεύρυνση της χρήσης των συμβατών συσκευών κινητής. Με τα δεδομένα αυτά, αναλυτές εκτιμούν ότι, παγκοσμίως, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών θα εμφανίσουν αύξηση εσόδων από 30% έως 35% σε ορίζοντα πενταετίας, με χρονική αφετηρία την έναρξη ανάπτυξης του δικτύου.

Στην Ελλάδα, σημαντικό ρόλο στη διεύρυνση της χρήσης του δικτύου πέμπτης γενιάς θα διαδραματίσουν οι εφαρμογές (apps) που θα αναπτύξουν οι εταιρείες τεχνολογίας, των οποίων η δραστηριότητα θα χρηματοδοτηθεί από το ταμείο «Φαιστός». Το τελευταίο –η σύστασή του ορίζεται από νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης– αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, καθώς τα έσοδά του προβλέπεται να προέρχονται από το 25% των 367 εκατ. ευρώ που αναμένεται να εισπράξει το Δημόσιο από τον εν εξελίξει διαγωνισμό για το 5G. Με άλλα λόγια, οι ρυθμοί ανάπτυξης των εσόδων από υπηρεσίες 5G θα είναι συνάρτηση των νέων apps, του πόσο γρήγορα θα αντικατασταθούν οι υφιστάμενες συσκευές κινητής με νέας γενιάς και του κατά πόσον θα είναι ελκυστικές οι εμπορικές προσφορές των παρόχων.