Με αφορμή τη σημερινή γιορτή και μια παλιά, υπέροχη φωτογραφία της του 1954 που ανασύραμε από το διαδίκτυο*, ευχόμαστε Χρόνια Πολλά στην πασίγνωστη Σκιαθίτισσα, κα Άννα Δεληγιάννη. Όσα κι αν πει κανείς σ’ ένα μικρό άρθρο για την κα Άννα, θα είναι ελάχιστα καθώς ούτε ένα βιβλίο δε θα έφτανε για να καλύψει την διαδρομή και την προσωπικότητά της.

Ταυτισμένη στην κυριολεξία με τη Σκιάθο, γνωρίζει τα πάντα γι’ αυτήν μέχρι και το που φύεται, πώς ονομάζεται και σε τι χρησιμεύει, το πιο άγνωστο χαμολούλουδό της. Κι όχι μόνο γνωρίζει τη χλωρίδα του νησιού, μα είναι και εξαιρετική μαγείρισσα ειδικευμένη στις πανάρχαιες συνταγές των προγιαγιάδων μας που αξιοποιούσαν το κάθε τι που παρήγαγε ο ευλογημένος τόπος.

Η κα Άννα που συνήθως περιφέρεται ανά τας εξοχάς της περικαλλούς νήσου με χαρακτηριστικό το ψάθινο καπέλο της και το κοφίνι ανά χείρας, φημίζεται όχι μόνο για τις γνώσεις της σε σχέση με την ιστορία και την ανθρωπογεωγραφία της Σκιάθου, μα γενικότερα για την ευρύτατη παιδεία της που καλύπτει ακόμα και σπάνια θέματα μουσικής καθώς διαθέτει μοναδική συλλογή από 1600 μουσικά όργανα από χώρες της Ευρώπης, της εξωτικής Ανατολής, μέχρι και κρουστά της Αφρικής.

Μέσα στους ανθρώπινους θησαυρούς λοιπόν, που κρύβει στα σπλάχνα της η σημερινή Σκιάθος, συγκαταλέγεται ασφαλώς και η κα Άννα Δεληγιάννη, κατέχουσα μάλιστα εξέχουσα θέση μεταξύ των συμπολιτών μας

(φωτογραφίες *https://thesecretgreece.blogspot.com)