Ένα νησί που ήδη έχει να επιδείξει ένα …πράσινο παρελθόν μπαίνει πλέον ενεργά και πιο μεθοδικά στο κεφάλαιο «Κυκλική Οικονομία. Η Αλόννησος, στην οποία ήδη λειτουργεί από το 2016 μια «καθαρή» μονάδα αφαλάτωσης, ενώ έχει κάνει σοβαρά βήματα και στην ανακύκλωση, συμμετέχει ως πιλότος στο έργο Life – ΙΡ Cei – Greece «Εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας στην Ελλάδα», μαζί με άλλα τέσσερα νησιά, την Αντίπαρο, τη Σαντορίνη, την Τήνο και την Πάρο. Τα νησιά επελέγησαν λόγω των αυξημένων αναγκών διαχείρισης αποβλήτων, ειδικά κατά τις τουριστικές περιόδους του έτους.
Μάλιστα, προ ημερών, στελέχη του δικτύου αειφόρων νησιών «Δάφνη», το οποίο έχει ως στόχο την ενεργοποίηση ενός βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης στο νησιωτικό χώρο, είχαν επαφές με εκπροσώπους των δημοτικών αρχών στα πέντε νησιά, εστιάζοντας σε ζητήματα διαχείρισης αποβλήτων και εφαρμογής της κυκλικής οικονομίας. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις και με τοπικούς φορείς. Ο αρχικός στόχος είναι η συλλογή δεδομένων και η καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης καθώς και η ενημέρωση και ανάδειξη καλών πρακτικών.
Στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται η ανάπτυξη συστημάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων, με έμφαση στην ανακύκλωση, ανάκτηση και κομποστοποίηση. Οι μελέτες αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τον Οκτώβριο, ώστε οι δημοτικές αρχές να προχωρήσουν στην προκήρυξη των προβλεπόμενων, διαγωνιστικών διαδικασιών για την προμήθεια εξοπλισμού διαχείρισης αποβλήτων. Για τις υποδομές, για τις οποίες οι δήμοι δεν έχουν αρμοδιότητα, οι απαραίτητες συνεννοήσεις θα γίνουν με τους περιφερειακούς φορείς που είναι αρμόδιοι για τη διαχείριση αποβλήτων.
Για τις δύο πόλεις, δηλαδή την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, προωθείται η λειτουργία Ολοκληρωμένων Πράσινων Σημείων ως κέντρα επαναχρησιμοποίησης υλικών, όπως επίπλων, ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, ρούχων, παιχνιδιών, βιβλίων κλπ. Θα δημιουργηθεί και ένα δίκτυο Διαχείρισης Επικίνδυνων Οικιακών Αποβλήτων σε 12 Δήμους της Δυτικής Μακεδονίας και σε 7 περιοχές του Δήμου Αθηναίων.
Το έργο LIFE-IP CEI-Greece αποσκοπεί να συμβάλει καθοριστικά στην εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων και της Εθνικής Στρατηγικής για την Κυκλική Οικονομία, με έμφαση στην προώθηση πρακτικών για την αύξηση του κύκλου ζωής των προϊόντων και κυρίως τη μετατροπή των αποβλήτων σε πόρους.