“Λάβαμε τα τελευταία δικαιολογητικά – προχωράμε στην ίδρυσή του”. Αυτά ήταν τα λόγια της Υφυπουργού Παιδείας & Θρησκευμάτων κας Ζέττας Μακρή σε ερώτηση του Skiathoslife χθες βράδυ με την επιστροφή της στην Αθήνα και μετά την επίσκεψή της στη Σκιάθο και το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο όπου συναντήθηκε με την διευθύντρια κα Ελένη Μπαρμπουδάκη με μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και Πρόεδρο κα Ίρα Ράλλη και τους υποστηρικτές του Σχολείου κα Κυριακή Δαμάσκου και Νίκο Τζούμα.

του Νίκου Τζούμα

Η υφυπουργός Παιδείας την Κυριακή 25 Απριλίου είχε ως τελευταίο σταθμό της επισκεψής της το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Σκιάθου Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, όπου ενημερώθηκε για την λειτουργία του σχολείου κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης αλλά και τις δράσεις που υλοποιούνται από το εκπαιδευτικό και μαθητικό προσωπικό. Η κ. Μακρή αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα της ολοκληρωμένης παροχής ειδικής εκπαίδευσης εργάζεται, συστηματικά και εντατικά, τον τελευταίο μήνα, για την ίδρυση του Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) στην Σκιάθο, μαζί με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Μαγνησίας και της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Δήμος Σκιάθου με έγγραφο αίτημα που υπέβαλε προς την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, ζητεί την ίδρυση Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) στη Σκιάθο. Το ΕΕΕΚ είναι ένα Επαγγελματικό Σχολείο που απευθύνεται σε ΑΜΕΑ μετά την αποφοίτηση από το Ειδικό Σχολείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Η φοίτηση διαρκεί από 5 έως 8 χρόνια, και παρέχει κοινωνικές δεξιότητες, δεξιότητες ανεξάρτητης διαβίωσης και προεπαγγελματικές- επαγγελματικές δεξιότητες.

Επισημαίνεται ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία αντίστοιχη εκπαιδευτική δομή ειδικής αγωγής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Σκιάθο, με αποτέλεσμα οι μαθητές του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου να μένουν μετέωροι. Η ίδρυση ΕΕΕΕΚ εκτιμάται ότι θα ενισχύσει την εκπαιδευτική διαδικασία και θα δώσει τη δυνατότητα στους μαθητές να αποκτούν, εκτός των γενικών – ακαδημαϊκών γνώσεων, και πιστοποιητικό επαγγελματικής κατάρτισης επιπέδου 1.
«Η ίδρυση Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης είναι ιδιαίτερα σημαντική για το τόπο μας και ειδικά για την εκπαιδευτική κοινότητα.

Συγχρόνως επιδίωξη της Υφυπουργού είναι η δημιουργία μίας σχολικής μονάδας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η οποία θα προάγει την ολιστική ανάπτυξη των μαθητών / τριών της αξιοποιώντας το μέγιστο των δυνατοτήτων τους για ανεξάρτητη διαβίωση και, παράλληλα, στοχεύοντας στην κοινωνική και επαγγελματική ένταξή τους  με κάθε τρόπο.

Το ΕΕΕΕΚ Σκιάθου, μέσω των εκπαιδευτικών του προγραμμάτων, που θα έχουν διάρκεια από 5 έως 8 χρόνια, θα ενθαρρύνει την  δημιουργικότητα των μαθητών/τριών, θα υποστηρίξει, περαιτέρω την ανάπτυξη της αυτονομίας τους, θα ενισχύσει την μεταξύ τους συνεργασία, ενώ θα αναπτύξει, ιδιαίτερα, την  εκμάθηση των κοινωνικών δεξιοτήτων, της επικοινωνίας καθώς και θα ενδυναμώσει περισσότερο την κατανόηση των κοινωνικών κανόνων.

Η υφυπουργός, τόνισε σε συνάντησή της με τους εκπροσώπους του νησιού ότι η προσπάθεια αυτή, την οποία από την αρχή την αγκάλιασε και την προωθεί, είναι εξαιρετικά σημαντική γιατί όχι μόνο, με κάθε τρόπο, θα ενισχύσει την εκπαιδευτική διαδικασία των μαθητών / μαθητριών αλλά και θα δώσει τη δυνατότητα να αποκτήσουν, εκτός των άλλων, και πιστοποιητικό επαγγελματικής κατάρτισης επιπέδου 1, κάτι το οποίο έλειπε, μέχρι πρότινος, αφού μετά την αποφοίτηση από το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Σκιάθου δεν υπήρχε καμία διέξοδος τόσο για τα παιδιά όσο και για τις οικογένειές τους.