Στην Σκιάθο θα βρεθούν ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Υφυπουρός στον Πρωθυπουργό Χρήστος Τριαντόπουλος και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Θεόδωρος Κλιάρης. Σύμφωνα με πληροφορίες η παράδοση του πλωτού ασθενοφόρου θα γίνει στις 7 Οκτωβρίου ενώ μια μέρα νωρίτερα οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης θα βρεθούν στο νησί του Παπαδιαμάντη.

Θα πρέπει να προστεθεί πως με ενημέρωση του κ. Τριαντόπουλου στις 29 Αυγούστου τονίστηκε πως εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος θα παραδοθεί το πλωτό ασθενοφόρο, το οποίο θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των κατοίκων των Βορείων Σποράδων, καθώς ολοκληρώθηκε η διαδικασία παράδοσης από την κατασκευάστρια εταιρεία στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ο οποίος ασχολήθηκε ενεργά με την προώθηση των σχετικών διαδικασιών κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής, σε στενή συνεργασία με τους συναρμόδιους Γενικούς Γραμματείς και υπηρεσιακούς παράγοντες, ήταν παρών στην παράδοση του πλωτού ασθενοφόρου, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την επεξεργασία των μέτρων στήριξης της Βόρειας Εύβοιας.

Βάσει του προβλεπόμενων προδιαγραφών, το σκάφος έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει με ασφάλεια δέκα άτομα, ενώ θα φέρει σύγχρονο ναυτιλιακό, μηχανολογικό, τηλεπικοινωνιακό και υγειονομικό εξοπλισμό. Ο θάλαμος ασθενών θα περιλαμβάνει σύγχρονο υγειονομικό εξοπλισμό, όπως ειδική ηλεκτρική βάση απόσβεσης κραδασμών όταν τοποθετείται το φορείο ασθενούς, φορεία πολυτραυματία, καθίσματα διακομιδής ασθενούς, σανίδες ακινητοποίησης, στρώμα κενού, κλπ. Επίσης, για την εξυπηρέτηση των ασθενών κατά τη διάρκεια της διακομιδής ο θάλαμος ασθενών θα είναι εξοπλισμένος, μεταξύ άλλων, με παροχές οξυγόνου, απινιδωτές, συσκευή ανάνηψης, φορητή ηλεκτρική αναρρόφηση, συσκευές ακινητοποίησης του αυχένα, σετ συσκευών ακινητοποίησης άκρων, σετ χειρουργικών εργαλείων, και ειδικούς σάκους πρώτων βοηθειών. Θα ακολουθήσει η παράδοση τεσσάρων ακόμα πλωτών ασθενοφόρων, τα οποία θα αξιοποιηθούν σε διάφορες νησιωτικές περιοχές της χώρας (δύο στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ένα στην Περιφέρεια Αττικής και ένα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης).

Το πρόγραμμα αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες

Ν.Τ.