ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ – Φλερ Ποταμιάνου: Η φιλοξενία του Τζέιμι Όλιβερ και η δωρεά στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Σκιάθου

Η ευγενική χειρονομία αγάπης και αλληλεγγύης για την κάλυψη αναγκών σε εξοπλισμό

Δεν πέρασαν παρά ελάχιστες ημέρες από την παρουσία του Τζέιμι Όλιβερ στις Βόρειες Σποράδες, όπου πραγματοποίησε γυρίσματα για τη νέα ταξιδιωτική σειρά ντοκιμαντέρ που ετοιμάζει. Ο διάσημος Βρετανός σεφ κατά την παραμονή του στη Σκιάθο επισκέφτηκε μεταξύ άλλων και την εξοχική κατοικία της οικογένειας Ποταμιάνου στον Τρούλο. Έτυχε άριστης φιλοξενίας, η οποία κατέληξε σε δωρεά χρηματικού ποσού στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Σκιάθου από την οικοδέσποινα κ. Φλερ Ποταμιάνου.   

Ο διεθνούς φήμης σεφ έχει γυρίσει όλο τον κόσμο μαγειρεύοντας, ενώ έχει αφήσει έντονο στίγμα στο τηλεοπτικό τοπίο της μαγειρικής. Παράλληλα, όμως, δεν παύει να αναζητά καινούριες γαστρονομικές εμπειρίες. Έτσι για τις ανάγκες του νέου concept που ετοιμάζει, ταξίδεψε στη χώρα μας. Αρχικά βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, ενώ στη συνέχεια επισκέφτηκε κατά σειρά τη Σκόπελο και τη Σκιάθο.

Το προηγούμενο διάστημα οι συνεργάτες του έλεγξαν αρκετές τοποθεσίες στη Σκιάθο για τα γυρίσματα, αναζητώντας τους καταλληλότερους χώρους για την παραγωγή. Με το που ολοκλήρωσαν το λεγόμενο location scouting, είχαν ήδη τσεκάρει την εξοχική κατοικία της οικογένειας Ποταμιάνου (οι ιδιοκτήτες είναι γνωστοί για την εφοπλιστική δραστηριότητά τους, αλλά και τους ισχυρούς δεσμούς που έχουν αναπτύξει με το νησί του Παπαδιαμάντη πολλές δεκαετίες τώρα).

Έτσι, το διήμερο 8-9 Σεπτεμβρίου, ο Τζέιμι Όλιβερ βρέθηκε στο εξοχικό, που περιλαμβάνει μια μεγάλη έκταση μέσα στη φύση και βάσει των προδιαγραφών του σκηνοθέτη, ήταν το ιδανικό σκηνικό για το concept του παγκοσμίως γνωστού σεφ. Κάτω από τα φώτα και τις κάμερες του πολυμελούς κινηματογραφικού συνεργείου που τον συνόδεψε, έκανε αυτό που γνωρίζει πολύ καλά: Μαγείρεψε, βάζοντας στο μενού του την κουλτούρα και τη γαστρονομική παράδοση της Σκιάθου, υπό το βλέμμα της κ. Φλερ Ποταμιάνου, η οποία δήλωσε αποκλειστικά στο SkiathosLife.gr για τον υψηλό προσκεκλημένο της: «Είναι άνθρωπος χαμηλών τόνων. Παραμένει απλός και ταπεινός, ενώ διαθέτει πολύ χιούμορ και είναι πάντοτε με το χαμόγελο. Το διάστημα της διαμονής του στη Σκιάθο βρέθηκε στο «Radisson Resort Plaza» στην Καναπίτσα. Εδώ ήρθε για τα γυρίσματα. Έμαθε για το σπίτι μας από τον καλύτερο φίλο του, ο οποίος έχει εξοχικό στη Σκιάθο. Το σπίτι του βρίσκεται πλάι στο δικό μας. Και από τη στιγμή που ήθελε να κινηματογραφήσει μέσα στη φύση, είπαμε: «Ας έρθει, γιατί όχι;». Την πρώτη ημέρα έγινε η προετοιμασία και στήθηκε το σενάριο, ενώ τα γυρίσματα έγιναν στις 9 Σεπτεμβρίου. Διάλεξε ένα σημείο μέσα στο δάσος, όπου και μαγείρεψε, επιλέγοντας συνταγές από τη μεσογειακή κουζίνα».

Η κ. Φλερ Ποταμιάνου παρέδωσε το φάκελλο με το οικονομικό ποσό για την δωρεά στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Σκιάθου

Η σειρά ντοκιμαντέρ του Όλιβερ αναμένεται να προβληθεί στην τηλεόραση το αργότερο σε πέντε μήνες από τώρα. Και σύμφωνα με την κ. Ποταμιάνου, όλο αυτό κατέδειξε πως η γαστρονομία μπορεί να εξελιχθεί σ’ ένα από τα πιο δυνατά «χαρτιά» για την τουριστική ανάπτυξη της Σκιάθου και την περαιτέρω προβολή της, όχι μόνο εντός, αλλά και εκτός ελληνικών συνόρων.

Όσο για τη δική της εμπειρία; Δεν έκρυψε πως απόλαυσε κάθε στιγμή: «Όλο αυτό με τις κάμερες, τον σκηνοθέτη και τα γυρίσματα, ήταν κάτι πρωτόγνωρο και ταυτόχρονα εξαιρετικά ευχάριστο. Αισθάνθηκα υπερήφανη που ήθελε να είναι στη Σκιάθο μαζί μας. Το γεγονός ότι προτίμησε τις Βόρειες Σποράδες για να μαγειρέψει, είναι πολύ σημαντικό για την τοπική γαστρονομία», είπε, για να υπενθυμίσει στη συνέχεια την αγάπη της για το νησί, στο οποίο διατηρεί την εξοχική κατοικία της από το 1974: «Η Σκιάθος είναι το πιο ωραίο νησί του κόσμου. Τη λατρεύω».

Η δωρεά στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Σκιάθου

Η ολοκλήρωση των γυρισμάτων βρήκε τον Τζέιμι Όλιβερ να προσφέρει για τη φιλοξενία ένα χρηματικό ποσό στη σύζυγο του αείμνηστου Ανδρέα Ποταμιάνου. Τι συνέβη στη συνέχεια; Την απάντηση έδωσε η ίδια: «Πράγματι, ο Τζέιμι ήθελε να μου δώσει χρήματα, επειδή χρησιμοποίησε το σπίτι μου. «Οπωσδήποτε όχι», του απάντησα. «Εάν θέλεις, διέθεσε το ποσό στη Σκιάθο για καλό σκοπό», του πρότεινα στη συνέχεια και δέχθηκε με μεγάλη χαρά».

Η επόμενη κίνηση της κ. Φλερ Ποταμιάνου, ήταν να έρθει σε επαφή με τον Δήμαρχο Σκιάθου κ. Θοδωρή Τζούμα, με τον οποίο υπάρχει μακροχρόνια γνωριμία και αμοιβαία εκτίμηση. Συζητώντας μαζί του, κατέληξαν στη διάθεση του ποσού για την αγορά εξοπλισμού σε μια σχολική μονάδα που λειτουργεί από φέτος, το Ειδικό Εργαστήρι Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) Βορείων Σποράδων, με έδρα τη Σκιάθο.

Η επιλογή αυτή δεν ήταν τυχαία. Αρκεί μόνο να αναφέρουμε ότι ο Ανδρέας Ποταμιάνος διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην εγκαθίδρυση του πρώτου προγράμματος Special Olympics στην Ελλάδα και επί σειρά ετών εργάστηκε με αφοσίωση για τα άτομα με νοητική αναπηρία στην Ελλάδα. Η σύζυγος του αείμνηστου ιδρυτή και επίτιμου προέδρου των Special Olympics Hellas, έχοντας την ίδια ευαισθησία, συμφώνησε με την πρόταση να αξιοποιηθεί το χρηματικό ποσό για τις ανάγκες του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. και προχώρησε έτσι σε μία ευγενική χειρονομία αγάπης και αλληλεγγύης. Φρόντισε, λοιπόν, για την προμήθεια δύο ηλεκτρονικών υπολογιστών και ενός εκτυπωτή, που βρίσκονται ήδη στη διάθεση της διεύθυνσης, ενώ ο κ. Μανώλης Πασχάλης Δημοτικός Σύμβουλος Σκιάθου παρέδωσε έναν εκτυπωτή και έτσι θα βοηθηθεί το έργο των εκπαιδευτικών για τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες που ξεκίνησαν να φοιτούν στο σχολείο.