Ο Ανδρέας Μιαούλης, στις 19 Μαρτίου του 1828, κατ’ εντολή του Κυβερνήτη Καποδίστρια, φτάνει στη Σκόπελο με μια ένοπλη Τράτα. Υπό τις διαταγές του τότε υπηρέτησε και ο γλωσσιώτης Κωνσταντίνος Αγγελή Βαρσάμης (Α. Μ. 354), ως πυρπολιστής. Στο νησί συνέλεξε όλα τα Περάματα, τα Μύστικα, τις Γολέτες και διάφορα άλλα πλοία, που χρησιμοποιούσαν οι πειρατές. Κατάσχεσε δε όσα βρήκε στο λιμάνι και στους διάφορους όρμους της Σκοπέλου. Στη συνέχεια πήγε στη Σκιάθο και έπιασε όσα τέτοια πλοία μπόρεσε να βρει κι εκεί. Συγκεκριμένα, πήρε 41 πλοία από Σκόπελο και 38 από Σκιάθο, τα οποία αποτελούσαν τον μεγαλύτερο αριθμό πλοίων των δυο αυτών νησιών. Τέτοια πλοία συνέλεξε επίσης από τη Σκύρο και τη Θάσο.

Ανδρέας Αθανασίου Μιαούλης

Από αυτά τα πλοία ο Μιαούλης έκαψε ή βύθισε τα 41, τα 29 τα άφησε προς εξέταση, τα 6 τα κράτησε για τον Αγώνα, εκ των οποίων τα 3 χρειάστηκαν πρόχειρη επισκευή και τα άλλα 3 τα χρησιμοποίησε για να σπάσει τον αποκλεισμό της Χίου, εκείνης της χρονιάς. 3 πλοία από αυτά, χάθηκαν από τους ισχυρούς ανέμους. Οι δραστήριες και ακριβείς ενέργειες του Μιαούλη, βάδισε υπό τις σωτήριες εντολές του Καποδίστρια, κατάφεραν να απαλλάξουν όλο το Αιγαίο και τις υπόλοιπες Ελληνικές και γειτονικές θάλασσες από τις πειρατικές επιδρομές και να απελευθερώσουν το εμπόριο της Ελληνικής και διεθνούς ναυτιλίας.
Ο Μιαούλης κατάφερε επίσης να συλλέξει και το μικρό αριθμό πλοίων, που παρέμεναν ακόμη σε Σκιάθο και Σκόπελο. Καθώς όμως βιαζόταν να πάει στη Χίο, απέπλευσε από τη Σκιάθο στις 28-03-1828, για να υπερασπιστεί το νησί αυτό, από την απειλούμενη θαλάσσια τουρκική δύναμη. Και ενώ η Ελληνική κυβέρνηση απασχολεί το Μιαούλη στην υπεράσπιση της Χίου, ο ίδιος δεν σταματά να αγωνίζεται μανιωδώς για την ασφάλεια των ελληνικών θαλασσών. Το γενναίο παράδειγμά του ακολούθησαν πολλοί Έλληνες, οι οποίοι έστησαν τα λαμπρά τρόπαια, στις προηγούμενες ναυμαχίες και που συνέτρεξαν το Μιαούλη, για να διασώσουν την τιμή του Ελληνικού Έθνους, απελευθερώνοντάς το από τη δουλεία.

Ιωάννης Αθανασίου Μιαούλης

Αξιοσημείωτη και η δημοσίευση στην εφημερίδα της Νότιας Γαλλίας, Journal du Gard, στις 14-05-1828, για τη δράση και την αποτελεσματικότητα του Μιαούλη σε Σκιάθο και Σκόπελο. Πρόκειται για ένα απόκομμα, που ευγενώς μου απέστειλε ο Eric Fountoulis, απόγονος του αδελφού του προέδρου Σκοπέλου Ιωάννη Φουντούλη. Τον ευχαριστώ θερμότατα, καθώς πρόκειται για αδημοσίευτο υλικό.

Γράφει η Journal du Gard : 
Greece. Syra, April 2.- The energetic measures taken by Count Capo-d’Istrias (Ionnas Kapodistrias) have put an end to piracy. Admiral Miaulis (Andréas Miaoulis), riding the frigate Hellas, on the orders of the president, visited the islands of Schiato and Scopelo and burned or sank there more than 60 small pirate boats.
Ελλάδα. Σύρα, 2 Απριλίου.- Τα ενεργητικά μέτρα που έλαβε ο κόμης Capo-d’Istrias (Καποδίστριας) έθεσαν τέλος στην πειρατεία. Ο ναύαρχος Μιαούλης (Andréas Miaoulis), καβάλα στη φρεγάτα Hellas, με εντολή του προέδρου, επισκέφθηκε τα νησιά Σκιάθο και Σκόπελο και έκαψε ή βύθισε εκεί περισσότερα από 60 μικρά πειρατικά σκάφη.