ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ

Την δεκαετία του ’50 και του ’60 αλλά ακόμα και του ’70, όταν έρχονταν ο Ιούνιος όλα τα καφενεία του νησιού της νότιας και ανατολικής παραλίας κρεμούσαν έξω από τα καφενεία τους οι καφετζήδες χταπόδια για να λιαστούν και σαβρίδια επίσης να ξεραθούν, να γίνουν δηλαδή λιόκαφτα για να τα προσφέρουν ως μεζέ στους ουζάδες πελάτες τους.

Βλέπετε εκείνη την εποχή δεν υπήρχε στο νησί τσίπουρο στις ταβέρνες και τα καφενεία. Υπήρχαν όμως σκιαθίτες που παρήγαγαν τσίπουρο αλλά όλοι ή σχεδόν όλοι το χρησιμοποιούσαν για ιδιωτική χρήση.

Στο νησί υπήρχαν άπειρες εκτάσεις με αμπέλια. Να σημειώσουμε εδώ ότι, η Σκιάθος εκείνη Π.Τ (προ τουρισμού) εποχή έκανε εξαγωγή λαδιού, βρώσιμες ελιές, και συσκευασμένα ξηρά σύκα.

Να έρθουμε λοιπόν σήμερα στο 2021 στο νησί. Χταπόδια δεν βλέπεις πουθενά σε κανένα ουζερί ούτε φυσικά και λιόκαφτα σαβρίδια. Τα τελευταία χρόνια οι εκ Θεσσαλίας εσωτερικοί μετανάστες μας έφεραν και τις δικές τους γαστρονομικές συνήθειες. Τι κοκορέτσι… τι σπληνάντερα.. και όλα τα παρεμφερή.

Το νησί τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πάνω από 10 ψητοπωλεία που ψήνουν αρνιά, κοτόπουλα στη σούβλα, κοκορέτσι και σπληνάντερα.

Ερχόμενος κάποιος επισκέπτης με το πλοίο στο νησί, μόλις αποβιβασθεί έρχεται φάτσα με ψητό γουρουνόπουλο, ψητό κατσίκι κ.ο.κ. Βλέπετε εμείς οι Σκιαθίτες το κατορθώσαμε και αυτό. Κάναμε το πανέμορφο νησί μας Λειβαδιά του Αιγαίου !!! λίγο το έχετε αυτό ;;;

Ο Δημήτρης Πασχάλης είναι π. Πρόεδρος
του Δημοτικού Συμβουλίου Σκιάθου