Με την αποχώρηση των μειοψηφίων που είχε ως αποτέλεσμα την αναβολή λόγω μη απαρτίας στιγματίστηκε το 6ο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο Σκιάθου με θέματα την αποδοχή της τροποποίησης της «ΚΥΑ 47458 ΕΞ 2020/15.05.2020(ΦΕΚ 1864/15.05.2020, τεύχος Β’», με την οποία καθορίζονται οι όροι, προϋποθέσεις και η διαδικασία παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών

Τον προσδιορισμό αιγιαλών που παραχωρούνται για άσκηση δραστηριοτήτων του άρθρου  2  της ανωτέρω ΚΥΑ που εξυπηρετούν τους λουόμενους ή την αναψυχή του κοινού καθώς και τον καθορισμό του τρόπου διαχείρισης, του χρόνου παραχώρησης και των όρων χρήσης για την άσκηση των δραστηριοτήτων του άρθρου 2 της ανωτέρω ΚΥΑ και σε περίπτωση μεταβίβασης της χρήσης σε τρίτους καθορισμός τμημάτων κοινοχρήστων χώρων αιγιαλών προς παραχώρηση με σύναψη μισθωτικής σχέσης έναντι ανταλλάγματος α) στους έχοντες το δικαίωμα άνευ δημοπρασίας (όμοροι) και β)στους μη δικαιούχους απευθείας παραχώρησης αποκλειστικά και μόνο με δημοπρασία σύμφωνα με το ΠΔ 270/81.

του Νίκου Τζούμα

Η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σκιάθου στις 18:00 ήταν μόνο ο “καπνός” από την “φωτιά” που είχε ανάψει νωρίτερα στην οικονομική επιτροπή που συνεδρίασε σήμερα το πρωί στις 10:00. Εκεί υπήρχαν αντιδράσεις από τον κ. Γιαμαρέλο λέγοντας:  Κύριε πρόεδρε, με κατάπληξη διαπιστώνω και φέτος, ότι αναγράφεται και πάλι στην εισήγηση για την παραχώρηση των παραλιών, το ψευδές περυσινό εδάφιο, ότι δηλαδή τάχα προσκαλέσατε τις συναρμόδιες Επιτροπές και ότι τάχα αυτές δεν υπέβαλλαν προτάσεις. Να θυμίσω πως πάνω από τρεις ή τέσσερις φορές πέρυσι καυτηρίασα και κατήγγειλα τον εμπαιγμό από μέρους σας, ότι κληθήκαμε δήθεν να πούμε τις απόψεις μας ως μέλη των επιτροπών παράλιων, κανονιστικών, τουριστικής προβολής, περιβάλλοντος και δεν το πράξαμε, καθώς ουδέποτε λάβαμε πρόσκληση ως οφείλατε να πράξετε, παρά μόνο αναρτήσατε στο site του δήμου το σχετικό έγγραφο, παραγκωνίζοντας με απαξιωτικό τρόπο τον ρόλο των επιτροπών. Δεν είναι μόνο ψευδές αλλά και κατάπτυστο το σχετικό εδάφιο, καθώς δεν εμπαίζετε μόνο τα μέλη της αντιπολίτευσης αλλά και τα μέλη της παράταξης σας που κατέχουν την πλειοψηφία σε αυτές . Απορώ δεν αντιδρούν;

Δεύτερον, διαπιστώνουμε πως εξαιρείτε από τους όμορους, συγκεκριμένους επιχειρηματίες και ενδιαφερόμενους με το αιτιολογικό τόσο των ελλιπών δικαιολογητικών όσο και της αδυναμίας χωροθέτησης από την τεχνική υπηρεσία. Θα θέλαμε να μας αναφέρετε: 1. ποια είναι τα ελλιπή δικαιολογητικά που δεν προσκομίστηκαν, όσο και 2. τους λόγους αδυναμίας χωροθέτησης στις περιπτώσεις των: ΣΤΑΜΕΛΟΥ Αρετή, ΖΛΑΤΟΥΔΗ Αθανάσιου, ΖΛΑΤΟΥΔΗ Ελένης, ΜΟΥΡΕΣΙΩΤΗ Στέφανου, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΙΚΕ και ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ
Δέσποινας. Ταυτόχρονα παρακαλούμε όπως με ευθύνη σας, μας αποστείλετε τα σχετικά έγγραφα και βεβαιώσεις που να πιστοποιούν τα όσα αναφέραμε, πριν το σημερινό ΔΣ, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα προβληματιστούμε για τη στάση μας. Ακόμη κύριε πρόεδρε στην περίπτωση της ELIVI που επίσης την εξαιρείτε, εφόσον σύμφωνα με τα συνημμένα έγγραφα που μας αποστείλατε, προκύπτει : 1. πως η απάντηση της Πολεοδομίας Σκιάθου (ΥΔΟΜ), Έπεται του γνωμοδοτικού εγγράφου του νομικού συμβούλου και 2. εφόσον υπάρχει καταρχήν θετική προ γνωμοδότηση, εάν η Πολεοδομία επιβεβαιώσει τη διάνοιξη οδών ή πλατειών και 3. εφόσον η Πολεοδομία Σκιάθου απαντά στο ερώτημα σας ότι
προβλέπονται κοινόχρηστοι παραχωρούμενοι χώροι χωρίς να προσδιορίζεται η χρήση αυτών (πλατεία, οδός κλπ), τότε γιατί δεν γνωμοδοτεί εκ νέου ο νομικός σύμβουλος σε συνέχεια της αρχικής του γνωμοδότησης; Τρίτον κύριε πρόεδρε, στην ίδια περίπτωση της ELIVI που την εξαιρείτε όπως προείπα, θα ήθελα να πω πως: 1. αφού δεν άλλαξε η υφιστάμενη κατάσταση από πέρυσι και 2. αφού η αρμόδια κτηματική υπηρεσία την έκρινε ως όμορη, για ποιο λόγο φέτος πάλι την εξαιρείτε; Επίσης, σύμφωνα με το έγγραφο που φέτος, και για πρώτη φορά έχετε αποστείλει στην κτηματική υπηρεσία περί ομορότητας η μη, σε περίπτωση θετικής της απάντησης θα συγκαλέσετε εκ νέου ΟΕ και εκ νέου ΔΣ;

Η κα Αναστασία Φιλαρέτου επίσης δήλωσε «ΠΑΡΩΝ» λέγοντας: Προσυπογράφω αυτά που δήλωσε ο κ. Γιαμαρέλος καιθέλω να προσθέσω ότι η απάντηση του προέδρου ότι αναμένεται γνωμοδότηση της Κτηματικής η οποία δήλωσε ότι δεν μπορεί να δώσει πρόχειρη και βεβιασμένη απάντηση είναι μη επαρκής και δεν μας πείθει καθόσον το αίτημα έγινε προχτές 8/4 και η Κτηματική χθες 9/4 απάντησε ότι θα το εξετάσει άμεσα, εσείς δε μας στείλατε την ίδια μέρα 9/4 πρόσκληση για ΟΕ και ΔΣ. Επίσης αναρωτιέμαι εάν οι επιχειρηματίες με τα ελλιπή δικαιολογητικά ενημερώθηκαν εγκαίρως. Θα ήθελα δε να τονίσω ότι παρά τις λεπτομερείς πολυσέλιδες γνωμοδοτήσεις του νομικού σας συμβούλου και την πληθώρα σχετικών προς όλους μας και διάφορες υπηρεσίες δεν είδα πουθενά να αναφέρεται ότι η Σκιάθος από το 2005 έχει ενταχθεί στο Εθνικό Κτηματολόγιο, ισχύουν οι προσωρινοί τίτλοι οι οποίοι φυσικά μπορούν να διορθωθούν.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο ο κ. Πατσάς από την πλευρά της ελάσσονας μειοψηφίας συμφώνησε με την παράταξη του κ. Πλωμαρίτη θεωρώντας απαράδεκτη την στάση της πλειοψηφίας να μην κατατεθούν τα απαραίτητα στοιχεία λέγοντας : “καλούμαστε να ψηφίσουμε για πράγματα που δεν γνωρίζουμε, τι πάει να πει ελλειπή δικαιολογητικά ; Δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο σε Δημοτικό Συμβούλιο.”

Νωρίτερα και πριν ξεκινήσει το Δημοτικό Συμβούλιο Σκιάθου ο κ. Καρπέτας επικεφαλής της ΛΑ.Σ. Σκιάθου απέστειλε Δελτίο Τύπου στην οποία ανέφερε πως η Λαϊκή Συσπείρωση Σκιάθου διαμαρτύρεται έντονα για τον τρόπο που καλείται το Δημοτικό Συμβούλιο να συνεδριάσει έκτακτα, χωρίς εισηγήσεις, με αρκετά κενά και παραλείψεις καθώς και το χρονικό περιθώριο που δίνεται στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου να μελετήσουν την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής σχετικά με το ζήτημα.

Δεν αποδεχόμαστε σε καμία περίπτωση την ΚΥΑ και τις τροποποιήσεις της που παραδίδουν λίμνες, ποτάμια, ακτές, συνολικά το περιβάλλον στις ορέξεις του μεγάλου ξενοδοχειακού κεφαλαίου.

Για την εκμετάλλευση των παραλιών, τα ζητήματα ομορότητας η δημοτική αρχή έχει δείξει χαρακτηριστική καθυστέρηση καθώς μόλις πριν μερικές μέρες ζήτησε τη γνώμη της Κτηματικής Υπηρεσίας, εκθέτοντας έτσι το Δημοτικό Συμβούλιο για ακόμη μία φορά σε λήψη απόφασης χωρίς καμία γνωμοδότηση.

Καλέσαμε για έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για το μεγάλο ζήτημα της Υγείας, αλλά η δημοτική αρχή, αντί εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου και με το νησί να “βράζει” από τα κρούσματα, να κινηθεί για τη θωράκιση του νησιού υγειονομικά, ακολουθεί κατά πόδας το δόγμα της κυβέρνησης της ΝΔ συναντιέται με τον αρχηγό της ΕΛΑΣ, αγνοώντας πλήρως την ανησυχία των κατοίκων για τη δημόσια υγεία αλλά και την εξέλιξη της τουριστικής σεζόν.

Από τη σημερινή συνεδρίαση – παρωδία θα απέχουμε.

Ο Δήμαρχος Σκιάθου κ. Θοδωρής Τζούμας υπεραμύνθηκε την στάση της πλειοψηφίας και την απόφαση της οικονομικής επιτροπής τονίζοντας πως αν ήθελαν τα μέλη της οικονομικής επιτροπής (Γιαμαρέλος – Φιλαρέτου) θα μπορούσαν από τις 14:00 της Παρασκευής που ο Δήμος λειτουργεί και το απόγευμα λόγω covid19 να πάρουν τα στοιχεία που επιθυμούσαν αφού αποτελούν προσωπικά στοιχεία – δεδομένα που δεν μπορούν να μοιραστούν ούτε στην Οικονομική Επιτροπή, ούτε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αλλά για ακόμα μια φορά προσπαθούν (οι μειοψηφίες) να δημιουργήσουν εντυπώσεις και να “στρουθοκαμηλήσουν” απέχοντας ακόμα μια φορά από μια σοβαρή συνεδρίαση.

Από την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σκιάθου απουσίαζε ο Δημοτικός Σύμβουλος της πλειοψηφίας κ. Νίκος Πασχάλης