Με ανάρτησή του στα social media ο κ. Α. Μαγκλής μας δείχνει τις πρώτες πιλοτικές καταδύσεις σε δυο ακόμη ναυάγια στον ΕΕΑΧ Αλοννήσου όπως επίσης ενημερώσει σχετικά με το πιλοτικό άνοιγμα 4 ακόμη αρχαίων ναυαγίων ναυάγια στον ΕΕΑΧ Αλοννήσου χωρίς εισιτήριο.

Δείτε αναλυτικά την ανάρτηση:

” Εχθές μας δόθηκε η ευκαιρία για πρώτη φορά να καταδυθούμε σε δύο ακόμη αρχαία ναυάγια στον ΕΕΑΧ Αλοννήσου. Οι καταδύσεις από εφέτος έχουν επιτραπεί πιλοτικά και κατά περίπτωση και στα υπόλοιπα 4 κηρυγμένα αρχαία ναυάγια του Επισκέψιμου Ενάλιου Αρχαιολογικού Χώρου Αλοννήσου, δηλαδή στο ναυάγιο της αρχαϊκής εποχής στη βραχονησίδα Φαγγρού της Νήσου Κυρά Παναγιάς, στο βυζαντινό ναυάγιο στη βραχονησίδα του Αγίου Πέτρου στην ίδια νήσο, στο ναυάγιο της ελληνιστικής εποχής στην Άκρα Τσέλιος στη Νήσο Περιστέρα και στο ναυάγιο της κλασσικής εποχής στη Νήσο Σκάντζουρα. Όλα τα ναυάγια βρίσκονται στα 35 μέτρα βάθος περίπου. Περισσότερες πληροφορίες για τα συγκεκριμένα ναυάγια μπορείτε να βρείτε εδώ http://meddiveinthepast.eu/discover#content/Ancient%20Wrecks .

Δεν χρειάζεται να κοπεί εισιτήριο για τις καταδύσεις στα υπόλοιπα 4 ναυάγια καθώς σε αυτά οι ΕΕΑΧ λειτουργούν πιλοτικά. Οι καταδύσεις που πραγματοποιήθηκαν εχθές αφορούσαν τα δύο ναυάγια της Νήσου Κυρά Παναγιάς και ήταν εκπληκτικές, ενώ πραγματοποιήθηκαν συνοδεία του κλιμακίου της ΕΕΑ, καθώς ακόμη δεν λειτουργούν οι σχετικοί ΕΕΑΧ με προδιαγραφές συμβατές όπως αυτές του κλασσικού ναυαγίου της Περιστέρας.

Οι καταδύσεις πραγματοποιήθηκαν από Ιταλούς και Ισπανούς επιστήμονες, ενάλιους αρχαιολόγους και συντηρητές (Fabio Bruno, Carlotta Sacco Perasso, Javier Rodríguez Pandozi and Andrea Sanz Cataláστα) στα πλαίσια του Ευρωμεσογειακού Έργου BlueMedPlus https://bluemed.interreg-med.eu/ .

Στα δύο σύντομα βίντεο βλέπετε το ναυάγιο της Φαγγρού το οποίο είναι 100 περίπου χρόνια παλαιότερο του κλασσικού της Περιστέρας.”