Διανύοντας την υψηλότερη περίοδο της τουριστικής χρονιάς και ξεκινώντας και οι άδειες του Αυγούστου οι πληρότητες σε δημοφιλείς προορισμούς της Βορείου Ελλάδας και της Θεσσαλίας πλησιάζουν το 100%. Ωστόσο, αυτό που επισημαίνουν στο GRTimes.gr οι επιχειρηματίες του τουρισμού είναι ότι «στο τέλος της σεζόν θα δούμε εάν κάναμε ταμείο».

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

«Δεν ξοδεύουν, λόγω των υψηλών ανατιμήσεων» αναφέρουν φορείς του τουρισμού στο GRTimes.gr. Επιπρόσθετα, τα συμβόλαια με tour operators έχουν κλειστεί με τιμές περσινές και προπέρσινες, «και όταν από το Μάρτιο και έπειτα υπάρχει ράλι ανατιμήσεων στα πάντα, αντιλαμβάνεστε, ότι θα πρέπει να περιμένουμε το τέλος της σεζόν, για να πούμε εάν θα υπάρχει κερδοφορία ή όχι» επισημαίνουν.

Το GRTimes.gr επικοινώνησε με φορείς του τουρισμού σε δημοφιλείς προορισμούς και αποτυπώνει το κλίμα μεταξύ αυτών της Αλοννήσου και του Πηλίου

Πήλιο – Περισσότεροι Έλληνες, λιγότεροι αλλοδαποί

Άλλος ένας αγαπημένος προορισμός τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους ξένους, και μάλιστα, όλο το χρόνο, είναι το Πήλιο, συνδυάζοντας και θάλασσα και βουνό. Οι πληρότητες για τον Αύγουστο κινούνται στο 85% με την πλειοψηφία των τουριστών να είναι Έλληνες. «Αλίμονο, εάν δεν είχαμε και τώρα καλές πληρότητες» δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργος Ζαφείρης λέγοντας πως ουσιαστικά μετά τις 15 Ιουλίου είχε κίνηση της τάξεως του 70%.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαφείρη, τα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού ενίσχυσαν την παρουσία των Ελλήνων τουριστών ενώ από πλευράς αλλοδαπών είναι περίπου το 30%. Σέρβοι και Βούλγαροι και λιγότερο Ρουμάνοι είναι το προφίλ των αλλοδαπών τουριστών σ’ ότι αφορά τον οδικό τουρισμό ενώ στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου προσγειώνονται πτήσεις από Μόναχο και Ντίσελντορφ με Condor και Eurowings αντίστοιχα, κάθε Τρίτη και Σάββατο, από Λονδίνο – Gatwick με easyJet κάθε Τετάρτη και Σάββατο, από Παρίσι – Orly με transavia france κάθε Σάββατο με δυο πτήσεις, από Βιέννη με Austrian κάθε Σάββατο ενώ δυο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή) υπάρχει σύνδεση και με το Ηράκλειο της Κρήτης με Sky Express.

Αλόννησος – Με ‘κοιλιά’ ο Ιούλιος, ψηλά ο Αύγουστος

Η απευθείας σύνδεση από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης για δεύτερη συνεχή χρονιά με τα νησιά των Σποράδων ενίσχυσε την παρουσία των Θεσσαλονικέων, κατοίκων από Βόρεια Ελλάδα αλλά και από Βαλκάνια. Δημοφιλείς καλοκαιρινοί προορισμοί η Σκιάθος, η Σκόπελος και η Αλόννησος.

Η πιο ‘ήσυχη’ – η Αλόννησος- σε σχέση με τις υπόλοιπες Σποράδες, βρίσκεται στο pick της τουριστικής σεζόν με τις πληρότητες όπως δηλώνει στο GRTimes.gr η πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων Αλοννήσου Χαρίκλεια Θεοδώρου να αγγίζουν το 90%.

Σύμφωνα με την ίδια, υπήρξε μια ‘κοιλιά’ στις πληρότητες για τον Ιούλιο, ωστόσο όσο πλησίαζαν οι μέρες προς τα τέλη του μήνα τα κενά γεμίζανε. «Αυτό που δεν έχει φέτος, είναι πάρα πολλά ιστιοπλοϊκά σκάφη, σε σχέση με άλλες χρονιές» σχολιάζει η κα. Θεοδώρου.

Σχετικά με τους τουρίστες που επιλέγουν την Αλόννησο για τις καλοκαιρινές τους διακοπές είναι αρκετοί Έλληνες αλλά και Ιταλοί, Άγγλοι, Γάλλοι, Σουηδοί, Ρουμάνοι κτλ. Οι τιμές για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και στούντιο κυμαίνονται μεταξύ 50 – 100 ευρώ ανάλογα το είδος του καταλύματος.