Πραγματοποιήθηκε προχτές το βράδυ στο αμφιθέατρο του Δήμου Αλοννήσου ενημέρωση των πολιτών σχετικά με το μείζον θέμα τού κτηματολογίου πού ταλανίζει χρόνια το νησί. Ο Δήμαρχος του νησιού Πέτρος Βαφίνης παρουσία του Νομικού Συμβούλου του Δήμου κ.  Στέφανου Καραγιώργου ενημέρωσε τους πολίτες της Αλοννησου για τις ενέργειες που θα γίνουν το επόμενο διάστημα έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που έχουν πρόβλημα με λάθη του κτηματολογίου.

Ο κ. Βαφίνης ενημέρωσε τους πολίτες πως στις 14 Απριλίου συνοδευόμενος από την υφυπουργό Παιδείας Ζέτα Μακρή επισκέφτηκαν τον διευθυντή του φορέα “Ελληνικό κτηματολόγιο” Στέφανο Κοτσόλη και του έθεσαν τα προβλήματα σε αυτόν και το επιτελείο του και του ζήτησαν – όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο δήμαρχος –  να βάλει πλάτη στην επίλυση των προβλημάτων.
Ο Δήμαρχος διευκρίνισε ότι ο δήμος μπορεί να βοηθήσει μόνο ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς, δεν μπορεί όμως να επέμβει στον χαρακτήρισμο της γης κάτι που θα διευθετηθεί μέσω Δασικών χαρτών.
Ο Δήμαρχος έκανε ένα χωρισμό των προβλημάτων σε κατηγορίες.
  • Στην πρώτη κατηγορία είναι τα πρόβλημα πού έχουν νά κάνουν με τις λεγόμενες γεωμετρικές διορθώσεις (όρια, σχήμα, τετραγωνικά.) Οι αρμόδιες υπηρεσίες του κτηματολογίου συμφώνησα να υποστηρίξουν το δήμο ο οποίος θα συμβάλει με ιδία μέσα στις απαραίτητες τεχνικές εργασίες που σκοπό έχουν την αποκατάσταση των γεωμετρικών στοιχείων της απεικόνισης ακινήτων στις κτηματολογικές εγγραφές και η διαδικασία αυτή θα αρχίσει άμεσα. Θα αξιοποιηθεί η διαδικασία του πρόδηλου λάθους ώστε μία αίτηση με την συναίνεση του Δήμου και με αίτηση στο κτηματολογικό γραφείο να διενεργηθεί η ανάλογη διόρθωση.
  • Στην δεύτερη περίπτωση που είναι αυτή πού ο δήμος φαίνεται ιδιοκτήτης του ακινήτου και δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας, θα πρέπει η διόρθωση της πρώτης εγγραφής να ζητηθεί με μέριμνα του ενδιαφερομένου ιδιοκτήτη με άσκηση αγωγής ενώπιων του αρμόδιου δικαστηρίου και συναίνεση παιρετέρου τού Δήμου. Ο Νομικός Σύμβουλος του Δήμου κ. Καραγιώργος εξήγησε ότι ο ενδιαφερόμενος θα καταθέσει αγωγή αλλά με την σύμφωνη γνώμη του Δήμου υπάρχει η δυνατότητα για συμβιβαστική επίλυση και παροχή συναίνεσης για διόρθωση υπέρ του ιδιοκτήτη ώστε το σχετικό πρακτικό που θα συνταχθεί και θα εγγραφεί στο κτηματολόγικο γραφείο το ακίνητο να περιέλθει στην κυριότητα του. Μάλιστα για την απλούστευση της διαδικασίας και για να μην επιβαρυνθούν οικονομικά οι ιδιοκτήτες των παιδιών προτείνει να αξιοποιηθεί η διαδικασία καί ο θεσμός του κτηματολογικού διαμεσολαβητή που ήδη προβλέπεται για την επίλυση κτηματολογικών διαφόρων.

Οι αποφάσεις πού θα περνούν από το Δημοτικό συμβούλιο θα πρέπει να είναι ομόφωνες και υπάρχει ομόφωνη απόφαση για το θέμα.  Ο δήμαρχος είπε ότι σε λίγες μέρες θα ανακοινωθούν τα κριτήρια πού πρέπει να τηρούν όσοι προσφύγουν στο δημοτικό συμβούλιο για ομόφωνη απόφαση. Ακόμη θα λειτουργήσει στο Δήμο γραφείο για να εξυπηρετήσει τους δημότες που έχουν πρόβλημα. Τόνισε ότι οι διαδικασίες θα πρέπει να γίνουν γρήγορα γιατί πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι τέλους του 2022, ενώ προέτρεψε τους δημότες νά προετοιμάσουν ότι χρειάζεται όπως εξαρτημένα τοπογραφικά κλπ.