Η Μαχώ, Σκιαθίτισσα, θρέμμα του 1860, δένεται με τον Αλέξανδρο μ’ έναν έρωτα κρυφό – που όχι μόνο δεν ευοδώθηκε ποτέ, μα ούτε που τόλμησε και να ομολογηθεί. Παντρεύτηκε κάποιον άλλον, ενώ ο Αλέξανδρος ήτανε πάντοτε ο «κοσμοκαλόγερος», ισορροπώντας ανάμεσα στη μοναξιά και στους ανθρώπους.
Μέσα από τα ερωτικά του διηγήματα, η Μαχούλα θυμάται προσωπικές τους στιγμές, αναπολεί ιστορίες που έζησαν μαζί ή που γνωρίζει από το νησί τους. Προσπαθεί έτσι, χρόνια μετά τον θάνατό του, να βρει κάποιον τρόπο ώστε να βρίσκεται «κοντά» του. Μόνο η ποίηση και ο λόγος του μπορούν να το κατορθώσουν αυτό, αφού μονάχα η ποίηση μπορεί να φανερώσει τα πιο μύχια αισθήματα του ανθρώπου.
Σ’ αυτήν την Αγρυπνία της καλεί τους θεατές να λάβουν μέρος και να κοινωνήσουν μαζί της ιστορίες που φαίνεται να χάθηκαν, αλλά δεν χάθηκαν, αγάπες που μοιάζουν να σκόρπισαν, αλλά δεν σκόρπισαν, μνήμες που μοιάζουν ξεχασμένες, αλλά τις κουβαλάμε μέσα μας, ένα παρελθόν που κρατάμε στον κόρφο του παρόντος μας ως φυλαχτό.
Η Αγρυπνία είναι ένα έργο σύγχρονης δραματουργίας που βασίζει την πλοκή και τη γλώσσα του σε πέντε ερωτικά διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη: «Έρως στα χιόνια», «Το καμίνι», «Αγάπη στον κρεμνό», «Αμαρτίας φάντασμα» και «Θέρος-Έρος». Πρωτοπαρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη και τα Γιαννιτσά και έρχεται τώρα στον χώρο όπου ο Αλ. Παπαδιαμάντης πέρασε ένα μέρος από τη ζωή του τη δεκαετία του 1880, συγγράφοντας σημαντικό μέρος του έργου του.
Πληροφορίες:
Πότε: Παρασκευή 17/6 & Σάββατο 18/6 στις 19.30
Πού: Ι.Ν. Αγίων Αναργύρων, Ψυρρή
Διάρκεια παράστασης: 50 λεπτά
Είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά
Πληροφορίες: 6979192902
Συντελεστές
Πρωτότυπο κείμενο: Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης
Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία: Ιωάννα Λιούτσια
Σκηνογραφία – Ενδυματολογία: Χριστίνα Θαλασσά
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Πάνος Τσαμουράς
Επί σκηνής: Αναστασία Χατζηλιάδου
Διοργάνωση: Δρώσα Τέχνη και Επιτροπή Εκδηλώσεων Ι.Ν. Αγίων Αναργύρων, Ψυρρή