SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

ΤΑ ΟΜΟΡΦΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΟΜΟΡΦΑ ΚΛΕΙΝΟΥΝ | του Βαγγέλη Τσιτλακίδη

2020-10-31 21:28:38
Αποφασίζουν να κλείσουν την εστίαση λοιπόν...
Καταρχάς θα μου φαινόταν λογικό οι ιδιοκτήτες εστιατορίων και καφέ να ζητούσαν... απόσχιση από το... Μεγάλο Βασίλειο της Εστίασης και να απαιτήσουν να ανεξαρτητοποιηθούν από τα clubs, τα νυκτερινά μαγαζιά/μπουζούκια και τους χώρους δεξιώσεων απέναντι στις αποφάσεις των κυβερνήσεων γιατί πραγματικά εδώ και μήνες τους έχουν πάρει μαζί τους στο "βούρκο της αμαρτίας" του covid-19.
Και αυτό γιατί είναι όντως από τις λίγες επιχειρήσεις που έχω επισκεφτεί και τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα στο ακέραιο, άσε που δεν πήρε ποτέ το αυτί μου να λέγεται ότι το τάδε εστιατόριο ήταν πηγή υπερμετάδοσης. Αντιθέτως έχουμε ακούσει δυστυχώς για κάποια Beach bars, clubs και γαμήλιες δεξιώσεις όπου τα μέτρα πήγαν στράφι.
Εδω μια ολόκληρη πόλη γνώριζε ότι σε συγκεκριμέν μαγαζιά γινόταν χαμός κάθε απόγευμα και περιέργως κάποιοι πετούσαν αετό.
Πήγαινε κύριε μου και βάλε λουκέτο. Όχι για 15 μέρες, για 3 μήνες. Μ@λ@κας είναι ο άλλος που η μεζούρα έχει γίνει από καιρό προέκταση του χεριού του;
Μέσα μου ξέρω ότι αν θέλουν να ελέγξουν σωστά μπορούν. Δεν το κάνουν όμως. Αυτό είναι που γεννά απορίες. Και μετά μεγαλώνουν οι απορίες και ενηλικιώνονται και γίνονται.. συνομωσίες.
Ένα εστιατόριο τηρεί τα μέτρα όχι γιατί απαραιτήτως οι ιδιοκτήτες τους είναι οι πιο καλοί πολίτες, αλλά γιατί εύκολα μπορούν να διαχειριστούν τους καθήμενους, να οριοθετήσουμ τις αποστάσεις και κυρίως γιατί πολύ εύκολα μπορεί να ελεγχθούν από τις αρχές παίζοντας με τσουχτερά πρόστιμα.
Δεν είναι άδικο να τιμωρείς με κλείσιμο μια κατηγορία της εστίασης που τηρεί όλα τα μέτρα, που άκουσε τους ειδικούς, που συνεχώς εναρμονιζόταν με τις νέες οδηγίες;
Μακάρι να μην χρειαζόταν να κλείσει ΤΙΠΟΤΑ. Όμως αφού πρέπει, κλείσε τα μαγαζιά που αποδεδειγμένα σου έχουν δημιουργήσει το μεγαλύτερο κακό.
Και Γιατί;
Γιατί τώρα, απο Τρίτη, θα δούμε τις ίδιες εικόνες. Takeaway και 200 άτομα σε ένα παρκάκι. Με μάσκες όμως, ναι. Και μέχρι τις 00:00, ναι. Αλλά 200 άτομα. Και είτε 5 το απόγευμα είτε 2 τα ξημερώματα το ίδιο είναι.
Είναι περίεργο να θες να νικήσεις το συνωστισμό και να στέλνεις κόσμο σε ένα σημείο. Γιατί εκεί θα καταλήξουν. Αν πχ. μια καθημερινή θέλουν να βγουν 100 άτομα, δεν είναι καλύτερα να πάνε από 10 άτομα σε 10 μαγαζιά από το να πάνε 100 σε ένα μέρος;
Αν είναι κλείσε τα πάντα και πήγαινε σε γενικό lockdown. Αλλά αυτό που γίνεται τώρα δε στέκει.
Δεν θα μου κάνει εντύπωση και το παρακάτω σενάριο ας πούμε.
Θεσσαλονίκη. Τρίτη μπαίνουν σε εφαρμογή τα μέτρα. Ε λοιπόν, μέχρι Παρασκευή κλείνουν και την Παραλία. Αναγκαστικά. Μη σου πω και τα παρκάκια. Όμορφες στιγμές...
Το "αυτό που ζούμε αν είναι αλήθεια η παραίσθηση" που λέει και η Δήμου θα το γράψει η μετέπειτα Ιστορία. Όχι ο ιός, αυτός υπάρχει, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Μιλάω για την κατάσταση όλη.
"Προσωπικά, δεν έχω αίσθηση" πάντως.