SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Χρ. Τριαντόπουλος: 50 εκατ. ευρώ στη Μαγνησία μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και της Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού από το Υπουργείο Οικονομικών

2020-10-26 20:46:44
Το Υπουργείο Οικονομικών, αντιδρώντας από την αρχή της πανδημίας στις οικονομικές πιέσεις που προκάλεσε η νόσος COVID-19 στις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους, δημιούργησε δύο βασικά εργαλεία στήριξης: την Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού και την Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Με την τρίτη φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής να είναι σε πλήρη εξέλιξη, η ΑΑΔΕ παρείχε αναλυτικά στοιχεία ως προς τον αριθμό των δικαιούχων και το ύψος της χρηματοδοτικής στήριξης που έχει χορηγηθεί ως τώρα. Ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, αναφέρει συγκεκριμένα: «Το Υπουργείο Οικονομικών, από την αρχή της κρίσης της πανδημίας, έχει επιστρατεύσει δύο βασικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης σε επιχειρήσεις. Το ένα είναι η Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού προς τα ‘μικρά αφεντικά’ και το άλλο είναι η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, με τον τρίτο κύκλο της οποίας να είναι ακόμα σε εξέλιξη και να διοχετεύονται πόροι προς τους δικαιούχους. Σύμφωνα και με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ που κατέθεσε στη Βουλή ο Υπουργός Οικονομικών, από τα δύο αυτά εργαλεία στήριξης και χρηματοδότησης των επιχειρήσεων -μέχρι στιγμής- έχουν διοχετευθεί 3,2 δισ. ευρώ σε όλη τη χώρα». Ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος εξειδικεύει, στη συνέχεια, τα ποσά που κατευθύνθηκαν προς τις επιχειρήσεις της Θεσσαλίας: «Από τα 3,2 δισ. ευρώ, τα 128,2 εκατ. ευρώ έχουν διοχετευθεί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, εκ των οποίων 98 εκατ. ευρώ μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και 30,2 εκατ. ευρώ μέσω της Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού. Από το εν λόγω ποσό, η κατανομή ανά περιφερειακή ενότητα, είναι:
  • 50,3 εκατ. ευρώ στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας, εκ των οποίων 39,8 εκατ. ευρώ μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και 10,5 εκατ. μέσω της Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού.
  • 43,5 εκατ. ευρώ στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας, εκ των οποίων 33,3 εκατ. ευρώ μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και 10,2 εκατ. μέσω της Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού.
  • 20,2 εκατ. ευρώ στην περιφερειακή ενότητα Τρικάλων, εκ των οποίων 14,8 εκατ. ευρώ μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και 5,4 εκατ. μέσω της Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού.
  • 14,2 εκατ. ευρώ στην περιφερειακή ενότητα Καρδίτσας, εκ των οποίων 10,1 εκατ. ευρώ μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και 4,1 εκατ. μέσω της Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού.
Όσον αφορά τη Μαγνησία, αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, σημαντικό μέρος των πόρων από το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο κατευθύνθηκε προς περιοχές και κλάδους που επλήγησαν σημαντικά λόγω της συρρίκνωσης της τουριστικής κίνησης ως συνέπεια του κορωνοϊού και των σχετικών περιορισμών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, από τα 39,8 εκατ. ευρώ μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, τα 22 εκατ. ευρώ αφορούν τη ΔΟΥ Βόλου και τα 17,8 εκατ. ευρώ τη ΔΟΥ Νέας Ιωνίας-Βόλου, με τους δικαιούχους της τελευταίας να αυξάνονται μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς σε αυτή εντάσσονται περιοχές του Πηλίου και των Βόρειων Σποράδων με σημαντική -διαχρονικά- τουριστική δραστηριότητα. Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία από τις πρώτες δόσεις του τρίτου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, 8,1 εκατ. ευρώ αφορούν δικαιούχους με έδρα στο εύρος της ΔΟΥ Ν. Ιωνίας Βόλου και 6,2 εκατ. ευρώ αφορούν δικαιούχους επιχειρήσεις με έδρα στο εύρος της ΔΟΥ Βόλου. Και, βέβαια, η εκταμίευση πόρων από τον τρίτο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής συνεχίζεται. Η υλοποίηση, λοιπόν, των συγκεκριμένων εργαλείων συνεχίζεται, τόσο με τους επόμενους -ανά μήνα- κύκλους της Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού, όσο και με τον τρίτο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, που είναι σε εξέλιξη, αλλά και με τον τέταρτο που επίκειται. Μάλιστα, ο τέταρτος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις περιοχές της χώρας μας που επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα και θεομηνία, όπως συνέβη με τον ‘Ιανό’. Πρόκειται για περιοχές, στις οποίες και περιλαμβάνονται και αρκετές πληττόμενες της Μαγνησίας».