SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Το πήρα από το Ίντερνετ... μικρές ιστορίες αγορών

2020-10-26 20:42:00
Το πήρα απ’ το Internet…
  • Το πήρα απ’ το Internet, είπε η κυρία Μαρία. Εγώ δεν τα ήξερα αυτά, αλλά με έπεισε η κόρη μου. Έτσι κάνουν σήμερα, λέει. Τί ήταν να την ακούσω; Ούτε και ρωτήσαμε στα μαγαζιά της Σκιάθου. Σε δυο βδομάδες χάλασε. Το στείλαμε πίσω, εκεί που το αγοράσαμε. Μας το έφτιαξαν. Σε δυο μέρες πάλι χάλασε. Δικό σας λάθος μας είπαν. Θα φταίει η εγκατάσταση. Γιατί να μην εμπιστευθώ αυτούς που ξέρω;
  • Το πήρα απ’ το Internet, είπε ο Νίκος. Το βρήκα πιο φθηνό. Μα τελικά βγήκε πιο ακριβό. Να πληρώσω τη Μεταφορική να το φέρει στη Σκιάθο. Να πληρώσω τους μεταφορείς να το ανεβάσουν στον δεύτερο. Να πληρώσω για τη σύνδεση. Είναι αυτό που λέει η παροιμία για το έξυπνο πουλί…
  • Το πήρα απ’ το Internet, λέει η Σοφία και την έπαθα. Άνοιξα το κουτί και βλέπω ένα βαθούλωμα στο πάνω μέρος. Δεν αναλάμβανε κανένας την ευθύνη. Εκεί που το αγόρασα, έλεγαν ότι το χτύπησαν οι μεταφορείς. Αυτοί δεν το παραδέχονται και λένε ότι έτσι το παρέλαβαν. Δεν βρίσκεις άκρη. Το βλέπω και συγχύζομαι…
  • Εγώ λέει η Γιάννα πήρα δυο φωτιστικά από τη Θεσσαλονίκη. Στο δρόμο το ένα έσπασε. Μόλις άνοιξα το κουτί, το είδα κομμάτια. Και μετά από λίγες μέρες τα βρήκα σε μαγαζί στη Σκιάθο, σε παρόμοιες τιμές.
  • Εγώ να πω την αλήθεια, λέει η κυρία Σούλα, δεν τους χωνεύω εδώ στη Σκιάθο. Δεν μου έκαναν κάτι, αλλά δεν θέλω να είναι καλύτερα από μένα. Θα τα πάρω από το Internet. Ο γιος μου λέει, δεν έχω καταναλωτική συνείδηση.
  • Το πήρα από την τηλεόραση, από τηλεμάρκετινγκ, λέει η κυρία Βάσω. Μόλις το άνοιξα, έπαθα σοκ. Καμιά σχέση με αυτό που έδειχναν. Ένα ψεύτικο πράγμα. Πεταμένα λεφτά. Πιο πολύ θύμωσα με τον εαυτό μου που με ”έπιασαν κότσο”. Βρήκα αυτό που ήθελα στη Σκιάθο, ωραιότατο.
  • Εγώ λέει η Έφη, αν και μένω στην Αθήνα, αγοράζω από τη Σκιάθο, από ανθρώπους που ξέρω και τους εμπιστεύομαι. Μου τα στέλνουν από την Εταιρία κατευθείαν στο σπίτι. Το μικρό κατάστημα της Σκιάθου που το στελεχώνουν άνθρωποι με τεχνογνωσία, σε βοηθά να πάρεις αυτό που πραγματικά χρειάζεσαι. Έχει κάνει ήδη την επιλογή από αξιόπιστα προϊόντα που δεν θα το εκθέσουν στην τοπική αγορά, γιατί ξέρει ότι αυτοί είναι οι πελάτες του και θα πρέπει να διασφαλίζει την εμπιστοσύνη τους. Και είμαι σίγουρη ότι θα έχω τεχνική υποστήριξη, αν συμβεί κάτι.
  • Εγώ λέει ο Μιχάλης αγοράζω πάντα από τη Σκιάθο. Εγώ είμαι επαγγελματίας και η Σκιάθος είναι αυτή που με τρέφει. Αν αυτοί είναι καλά, θα είμαι κι εγώ καλά. Γιατί να τα πάρω απ’ τον μεγάλο, που θα βγάλει τα λεφτά του έξω; Αυτός δεν πρόκειται να μου δώσει δουλειά. Που δεν ξέρω και ποιος είναι, μπορεί να είναι και ξένο κεφάλαιο. Τουλάχιστον εδώ τα λεφτά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα γυρίσουν σε μένα.
  • Εγώ λέει ο Κώστας, παίρνω πάντα προσφορά από τα μαγαζιά της τοπικής αγοράς και τις πιο πολλές φορές οι τιμές τους βλέπω ότι με συμφέρουν.
  • Αγοράζω πάντα από την τοπική αγορά λέει η Νίκη. Είμαι υπάλληλος κι αν δεν στηρίξω τον τόπο μου, αύριο δεν θα ’χω δουλειά. Μια φορά με έπεισε μια ξαδέλφη μου και αγόρασα ένα φόρεμα από το Internet. Δεν είχε καμιά σχέση το χρώμα, με αυτό της φωτογραφίας. Το ύφασμα χάλια, ένα τσουβάλι. Ούτε πάνω μου ήταν καλό. Ποτέ δεν το ’βαλα. Κρίμα τα λεφτά.
  • Αν και τα έσοδά μου είναι από τουρίστες στηρίζω την τοπική αγορά για να είναι ζωντανή, να υπάρχει ανταγωνισμός, να υπάρχει επίπεδο, να μη βλέπω μια νεκρή και μίζερη αγορά, γιατί τα παιδιά μου που σπουδάζουν, αύριο στις δουλειές τους θέλω να τους στηρίξουν οι ντόπιοι επιχειρηματίες.
  • Μην ξεχνάμε, λέει ο Θανάσης, ότι τα μαγαζιά της Σκιάθου μας στήριξαν να κάνουμε τις τουριστικές μας επιχειρήσεις. Όταν τα μεγαλοκαταστήματα των πόλεων ήθελαν να τους προπληρώσουμε για να μας δώσουν πράγματα, στη Σκιάθο μας τα έδιναν με πίστωση ακόμη κι ένα χρόνο. Όχι να τα ξεχνάμε, τώρα που πιάσαμε δυο δεκάρες. Κακό πράμα η αχαριστία.
  •   Αγόρασε από το Internet  ο κύριος Δημοτικός Σύμβουλος.\
Αποφάσισε έτσι με τα χρήματά του να στηρίξει άλλη πόλη, ίσως και άλλη χώρα. Δεν παραλείπει ωστόσο σε κάθε ευκαιρία να τονίζει πόσο αγαπάει τη Σκιάθο. Μα η Σκιάθος είναι κυρίως οι άνθρωποι, οι οικογένειες, τα παιδιά και οι ανάγκες τους. Οι δουλειές, η αγορά της, τα καταστήματα. Αυτά που θα πάρουν υπαλλήλους, θα πληρώσουν ενοίκια, μεταφορείς,  λογιστές και με τα κέρδη τους θα στηρίξουν όλες τις επαγγελματικές τάξεις, μηχανικούς, φαρμακοποιούς, δικηγόρους, γιατρούς κτλ . Θα ενισχύσουν τους Συλλόγους για μια πολιτιστική εκδήλωση, θα προσφέρουν στους μαθητές για τις εκδρομές τους,  θα συνεισφέρουν σε εκδηλώσεις αλληλεγγύης. Θα κρατήσουν ζωντανή την τοπική οικονομία και τον κοινωνικό ιστό. Θα  πληρώνουν τα πανάκριβα Δημοτικά Τέλη, πιο ακριβά απ’ όλους τους Δήμους της Ελλάδας. Αν αγαπάω τον τόπο μου, τον στηρίζω. Στηρίζω την οικονομία του. Στηρίζω τις ντόπιες επιχειρήσεις, στηρίζω τους εργαζόμενους. Στηρίζω το μέλλον μου και το μέλλον των παιδιών μου. Ανακυκλώνω το χρήμα στον τόπο μου, για να ξανάρθει σε μένα.