SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

FTE KEA: Ευκαιρίες στο ελληνικό startup οικοσύστημα βλέπουν οι διεθνείς επενδυτές | παρέμβαση του Δημάρχου Σκιάθου κ. Θοδωρή Τζούμα

2020-10-26 11:50:55
Η συνεργασία του Δήμου Σκιάθου με την Διεθνή Οργάνωση A Plastic Planet για τον περιορισμό της χρήσης του πλαστικού, στο ετήσιο Διεθνές Συνέδριο "Follow The Entrepreneur” (FTE KEA) που διοργάνωσε η ελβετική εταιρεία private equity VIVA Investment Partners, που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας 13-15 Οκτωβρίου 2020, με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστο Δήμα να πραγματοποιεί την εναρκτήρια ομιλία.
Στην εποχή του κορονοϊού τα επαγγελματικά ταξίδια έχουν μειωθεί στο ελάχιστο και τα περισσότερα συνέδρια ακυρώνονται ή πραγματοποιούνται ψηφιακά. Και όμως, το ετήσιο διεθνές συνέδριο "Follow The Entrepreneur” (FTE KEA) που διοργανώνει η ελβετική εταιρεία private equity VIVA Investment Partners, πραγματοποιήθηκε κανονικά στη χώρα μας στα μέσα Οκτωβρίου, με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστο Δήμα να πραγματοποιεί την εναρκτήρια ομιλία.
Γιατί όμως στην Ελλάδα; "Η Ελλάδα είναι η Καλιφόρνια ης Ευρώπης. Η τεχνολογία αλλά και το οικοσύστημα των startups και των venture capitals στη χώρα σας ωριμάζει και πλέον η Ελλάδα γίνεται ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός για τις εταιρείες private equity”, σημειώνει στο Capital.gr η Julie Μeyer, ιδρύτρια και CEO της VIVA Investment Partners, καθώς και συνδιοργανώτρια του FTE KEA, προσθέτοντας ότι η και η εταιρεία της επεκτείνει την παρουσία της στην Ελλάδα. "Ανοίγουμε ένα νέο γραφείο στην Αθήνα για να διερευνήσουμε από κοντά τις σημαντικές ευκαιρίες που έχουν εντοπίσει εδώ, τους τελευταίους 12 μήνες”. Η Ελλάδα μάλιστα, σύμφωνα με την κυρία Μeyer, αναδεικνύεται ως προορισμός όχι μόνο για επενδύσεις αλλά και για να φιλοξενεί τις ίδιες τις επιχειρήσεις. "Η Ελλάδα δεν κατάφερε μόνο να διαχειριστεί την πανδημία καλύτερα από άλλες χώρες, αλλά βρίσκεται σε μια περίοδο αναγέννησης της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας. Κανείς δεν αμφισβητεί τη χρησιμότητα της απομακρυσμένης εργασίας και πλέον υπάρχει η ευκαιρία κάποιος ή κάποια να δουλέψει απομακρυσμένα από την Ελλάδα, καθώς χτίζει την επιχείρησή του σε κάποιο άλλο μέρος του πλανήτη”, τονίζει η κυρία Meyer. FTE KEA: Ευκαιρίες στο ελληνικό startup οικοσύστημα βλέπουν οι διεθνείς επενδυτές

Μια νέα γνωριμία με την Ελλάδα

Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο "Follow The Entrepreneur” είχαν μεταξύ άλλων την ευκαιρία να μάθουν για τις νέες ελληνικές πρωτοβουλίες όπως η πλατφόρμα Elevate Greece και τα κίνητρα που αυτή φέρνει, αλλά και για τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, που παρουσίασε η κυρία Αντιγόνη Λυμπεροπούλου. Ακόμη, στο περιθώριο της διοργάνωσης έγιναν παρουσιάσεις από τα στελέχη μερικών από τις πιο πετυχημένες ελληνικές startup εταιρείες. Πολλοί επενδυτές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν ξανά τη χώρα μας, ως επενδυτικό προορισμό. "Όταν είχα έρθει στην Ελλάδα το 2013, η οικονομία σας δεν ήταν έτοιμη. Είδα μια διαφορετική εικόνα αυτή τη φορά και ένα κλίμο φιλικό προς τις startup. Η χώρα σας μπήκε αργά στον αγώνα αλλά βρίσκεται στον σωστό δρόμο”, σημειώνει χαρακτηριστικά στο Capital.gr o Mahavir Sharma, επιχειρηματίας και επενδυτής, πρόεδρος του διεθνούς μη κερδοσκοπικού οργανισμού επιχειρηματικότητας Τhe Indus Entrepreneurs (TiE), που ιδρύθηκε το 1992 στη Σίλικον Βάλει και σήμερα έχει περισσότερα από 13.000 μέλη, σε 14 διαφορετικές χώρες. O κ. Sharma, ένας εκ των βασικών ομιλητών στο FTE, εκτίμησε πως αν συνεχιστεί αυτή η πορεία η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα μπορεί να είναι πολύ διαφορετική μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια. Σύμφωνα με τον ίδιο η βασική πρόκληση για την ανάπτυξη του startup οικοσυστήματος που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα μας είναι η προσέλκυση ταλέντων. "Πρέπει να δοθούν κίνητρα για να επιστρέψουν τα μυαλά που έφυγαν τα προηγούμενα χρόνια για να εργαστούν εδώ αλλά και για να φτιάξουν τις δικές τους επιχειρήσεις”, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Επενδυτικές ευκαιρίες

"Η Ελλάδα έχει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να δημιουργήσει ένα νέο οικοσύστημα που θα φέρει επενδύσεις και θέσεις εργασίας”, σημειώνει από μεριάς του ο Tal Elyashi, ο οποίος υπήρξε κορυφαίο στέλεχος της Bank of America και άλλων εταιρειών του Fortune 500, και σήμερα είναι ιδρυτής και διευθύνων εταίρος ου SPiCE VC, ένα venture capital fund με έδρα τη Σιγκαπούρη που επικεντρώνεται στα Digital Securities. "Στο FTE έμαθα για πολλά κίνητρα που δίνει πλέον η Ελλάδα για επενδύσεις. Πρέπει να δούμε αυτά τα κίνητρα να μπαίνουν σε εφαρμογή, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να δούμε και άλλες ιστορίες επιτυχίας. Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα είχε μερικές επιτυχημένες εξόδους, αλλά δεν είναι αρκετές. Ήταν πάρα πολύ ευχάριστο ότι στη διοργάνωση έμαθα για αρκετές τοπικές επιχειρήσεις που είναι καινοτόμες και ενδιαφέρουσες. Ελπίζω σε 3-4 χρόνια να έχετε πολλές ιστορίες επιτυχίας που θα φέρουν και άλλες επενδυτικές προσπάθειες”, τονίζει ο κ. Elayshiv. Αυτό που πρέπει να αλλάξει, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η κουλτούρα σε σχέση με τις επιχειρηματικές αποτυχίες. "Πρέπει να αντιμετωπίζουμε την αποτυχία ως μέσο μάθησης και όχι ως κάτι πάρα πολύ κακό που καταστρέφει έναν επιχειρηματία για πάντα”, σημειώνει. Το SPiCE VC, ολοκληρώνει αυτή την περίοδο τον δεύτερο γύρο χρηματοδότησης του, αντλώντας κεφάλαια της τάξης των 125 εκατ. ευρώ και ο κ. Elayshiv δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να επενδύσει στη χώρα μας. "Επενδύουμε σε όλο τον κόσμο. Τα χαρτοφυλάκιο μας περιλαμβάνει εταιρείες σε ΗΠΑ, Ισραήλ, Βρετανία, Ελβετία και Σιγκαπούρη”, δήλωσε. O Tal Elayshiv ήταν ένας από τους κεντρικούς ομιλητές στο "Follow The Entrepreneur”, το οποίο διοργανώθηκε φέτος για 10 φορά με την υποστήριξη της Τράπεζας Πειραιώς και της ΕΥ Greece. Οι ομιλητές του FTE μοιράστηκαν τις ιδέες τους για το μέλλον σε βιομηχανίες όπως η ναυτιλία, τα logistics, την διαφήμιση, τα ακίνητα και την τραπεζική. (https://globalftenetwork.com).