SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΣΤΗ ΣΚΙΑΘΟ | του Γιώργου Σανιδά

2020-08-18 23:37:50
Μισό αιώνα μετά την εμφάνιση των πρώτων αυτοκινήτων στην Ελλάδα στα τέλη του 19ου αιώνα και φυσικά στην πόλη των Αθηνών, ξεφορτώθηκε στη Σκιάθο το 1951 με το βίντσι απ’το καΐκι που το μετέφερε, το πρώτο αυτοκίνητο στο νησί.
Ήταν ένα ημιφορτηγό Ford Pickup κι ανήκε σ΄ έναν Σκιαθίτη της διασποράς, τον ‘’Αμερικάνο΄΄, όπως τον έλεγαν γιατί ζούσε στις ΗΠΑ και επέστρεφε στο γενέθλιο τόπο για να χτίσει το σπίτι του ως ο άλλος «Αμερικάνος» του Παπαδιαμάντη που χρόνια πριν γύρισε απ’ το «νέο Κόσμο» και παντρεύτηκε τη μνηστή του που τον περίμενε καρτερικά, τη «Μελαχρὼ τῆς Κυρατσῶς και του Μιχαὴλ Κουμπουρτζῆ» Η ‘μαρίδα’ των πιτσιρικάδων έτρεχε πανευτυχής ξοπίσω απ’ το αξιοπερίεργο τετράτροχο κι επειδή δρόμοι δεν υπήρχαν στο νησί για να τρέξει εκείνο, εύκολα το έφταναν και σκαρφάλωναν στην καρότσα του, συνηθισμένοι καθώς ήταν, απ’ τους σάλτους πάνω στα κάρα με τα άλογα.
Ο ‘πολιτισμός’  στην Σκιάθο είχε ήδη αρχίσει να ταυτίζεται με τα ραγδαία και σπουδαία τεχνολογικά επιτεύγματα του 20ου αιώνα που έμοιαζαν με θαύματα στην υπηρεσία των ανθρώπων, πριν δηλαδή διαφεντέψουν τον ίδιο το δημιουργό τους απ’ τη δική του απληστία και αφέλεια...
Στα όντως πολλά καλά που συνέβησαν στα δεύτερα μισά του 20ου αιώνα, παράλληλα με τα μεγάλα λάθη, ήταν και η χειραφέτηση των γυναικών που άρχισαν να ‘’ξεμυτίζουν’ από τα σπίτια και να συμμετέχουν ισότιμα στην κοινωνική ζωή ακόμα και στην ‘’οπισθοδρομική’’ ελληνική επαρχία. Μιας λοιπόν, και μιλάμε για αυτοκίνητο, η πρώτη γυναίκα οδηγός- ‘’σοφερίνα’’ στη Σκιάθο λέγεται πως είναι η δυναμική συμπολίτισσα κα Μαργαρίτα Διολέττα.