Συγκλονισμένη η Σκόπελος από τον θάνατο του Θάνου Μικρούτσικου | οι σχέσεις του με το νησί των Β. Σποράδων
2019-12-30 00:37:18
Έχουμε όλοι συγκλονιστεί από την είδηση της απώλειας του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Θάνου Μικρούτσικου. Μιας μεγάλης προσωπικότητας που άφησε μια σπουδαία παρακαταθήκη στον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό. Ο Θάνος Μικρούτσικος εκτός από τις καλλιτεχνικές του δραστηριότητες, την μουσική και τα τραγούδια του που θα μας συντροφεύουν πάντα, ασχολήθηκε και με την πολιτική ζωή του τόπου μας. Μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου 1993 ανέλαβε καθήκοντα αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού με Υπουργό την Μελίνα Μερκούρη και αμέσως μετά τον θάνατο της διετέλεσε Υπουργός Πολιτισμού από τον Μάρτιο του 1994 μέχρι τον Ιανουάριο του 1996.
Είχαμε την τύχη και την τιμή να έρθει στο νησί μας και να βοηθήσει σημαντικά στην πολιτιστική ανάπτυξη της Σκοπέλου. Καλό είναι μερικές φορές να ανατρέχουμε στο παρελθόν, να θυμίζουμε στους παλιότερους και να μαθαίνουν οι νεότεροι κάποια από τα γεγονότα που έγιναν στο νησί μας και βοήθησαν στην πρόοδο και εξέλιξη του.
Τον Νοέμβριο του 1993 ξεκίνησε το Πολιτιστικό Δίκτυο Πόλεων που είχε σαν στόχο την τόνωση και την ανάπτυξη των πολιτιστικής ζωής των ελληνικών πόλεων, με την δημιουργία σε αυτές, πολιτιστικών θεσμών κύρους, τόσο ως προς την κτιριακή υποδομή, όσο και ως προς την πολιτιστική παραγωγή.
Στην Πολιτιστική πολιτική του Υπουργείου Πολιτισμού για την Περιφέρεια εντάσσεται και το Φωτογραφικό Κέντρο Σκοπέλου. Ο τότε Υπουργός Πολιτισμού Θάνος Μικρούτσικος στήριξε την ιδέα για τη δημιουργία ενός Φωτογραφικού Κέντρου στη Σκόπελο, γιατί πάντα πίστευε ότι και η επαρχία μπορεί να παράξει πολιτιστικό έργο αρκεί να της δοθεί η ευκαιρία με μια μικρή ώθηση και να της υποδείξει κάποιος τον δρόμο.
Έτσι το καλοκαίρι του 1994, στο πλαίσιο των δράσεων του Εθνικού Πολιτιστικού Δικτύου Πόλεων, παρουσιάζεται στη Σκόπελο η έκθεση των James Balog και Robert Capa, μία διοργάνωση του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Σκοπέλου, σε συνεργασία με το Musée de l’ Elysée της Λωζάνης. Ο Θάνος Μικρούτσικος, Υπουργός Πολιτισμού, εγκαινίασε την έκθεση και ανακοίνωσε την πρόθεση της Κυβέρνησης για την χάραξη μιας «Εθνικής Πολιτικής για τη Φωτογραφία».
Στα εγκαίνια της έκθεσης των Balog και Capa, είχε εξαγγείλει μερικές από τις δραστηριότητες του Κέντρου, που ήταν η ετήσια διοργάνωση φωτογραφικών εκθέσεων στο νησί, αλλά και η δημιουργία ενός σημαντικού εκθεσιακού κέντρου και εργαστηρίου συντήρησης φωτογραφιών. Σύμφωνα με τις υπουργικές του δηλώσεις φιλοδοξούσε το Φωτογραφικό Κέντρο Σκοπέλου να αναπτύξει δραστηριότητες, να αποτελέσει το πρώτο (με Κρατική υποστήριξη) Φωτογραφικό Μουσείο στην Ελλάδα και να καταστεί ως ένα Κέντρο Φωτογραφίας Διεθνούς Εμβέλειας και Αποδοχής.
Τότε η Σκόπελος, η Ελλάδα, με την έκθεση Robert Capa & James Balog (Musse de l’elysse, Lausanne & International Center of photography, New York) έγινε “viral” σε όλον τον προ ιντερνετ τότε κόσμο.
Τον Οκτώβριο του 1994 η Διεύθυνση Καλών Τεχνών του Υπουργείου Πολιτισμού, συγκάλεσε ημερίδα με θέμα την «Εθνική Πολιτική για την Καλλιτεχνική Φωτογραφία» και ανάμεσα σε πολλούς εισηγητές παραβρέθηκα κι εγώ ως Δήμαρχος Σκοπέλου, επικουρούμενος από τον Κώστα Αργύρη, φωτογράφο και σύμβουλο μου σε θέματα φωτογραφίας, έχοντας δίπλα μου από το ξεκίνημα όλης αυτής της προσπάθειας, τον Νίκο Μάρκου, φίλο και σύμβουλο του δήμου μας στα Πολιτιστικά δρώμενα.
Στην συνάντηση αυτή ανέλυσα το εγχείρημα της Σκοπέλου και τους επόμενους μήνες, προετοιμάστηκε η διοργάνωση μιας μεγάλης έκθεσης των βραβευμένων φωτογράφων Σπύρου Μελετζή, Κώστα Μπαλάφα και Δημήτρη Τλούπα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Σκοπέλου για το καλοκαίρι του 1995.
Η λειτουργία του Φωτογραφικού Κέντρου Σκοπέλου είχε προηγηθεί της Ημερίδας, αναδεικνύοντας το ως τον πρώτο θεσμό καλλιτεχνικής φωτογραφίας που δημιουργήθηκε στην ελληνική περιφέρεια, έχοντας την προοπτική να αναδειχθεί σε ένα σημαντικό κέντρο με Πανελλήνιο και Διεθνή χαρακτήρα και στοχεύοντας στην προώθηση του Πολιτιστικού Τουρισμού και της Πολιτιστικής καλλιέργειας της τοπικής κοινωνίας, αξιοποιώντας ταυτόχρονα δυνάμεις και δυνατότητες της περιοχής.
Το παραπάνω εγχείρημα έγινε με την στήριξη του τότε Υπουργού Πολιτισμού Θάνου Μικρούτσικου, που αγάπησε το νησί μας και εμπιστεύτηκε σε αυτό τον πρώτο θεσμό καλλιτεχνικής φωτογραφίας.
Πώς θα μπορούσα λοιπόν να παραλείψω αυτή την δύσκολη και λυπηρή στιγμή για όλους μας, να εκφράσω από την μια την απέραντη ευγνωμοσύνη μας και από την άλλη τα θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια μας στην οικογένεια και τους οικείους του.
Καλό ταξίδι αγαπητέ Θάνο…
Η παρακαταθήκη που άφησες θα μας συντροφεύει και το έργο σου θα αποτελεί πάντα κομμάτι της ζωής και της ιστορίας μας.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ