Με αφορμή την παρουσία της νέας Δημοτικής Συμβούλου Σκιάθου Κατερίνας Νικολάου στην Ένωση Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (ΕΝΑ) ως μέλος, αρκετοί ήταν αυτοί που αναρωτήθηκαν ποιος είναι ο ρόλος ενός τέτοιου φορέα. Η Ένωση Νέων Αυτοδιοικητικών (Ε.Ν.Α.) Ελλάδος εδώ και πέντε χρόνια με δράση σε όλη τη χώρα, αποτελούμενη από νέους αιρετούς, περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους, αντιπεριφερειάρχες, έπαρχους και αντιδημάρχους από όλη την Ελλάδα, πιστεύοντας πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να βρει καινούργιους και καινοτόμους τρόπους ανάπτυξης και ανάδειξης των τοπικών κοινωνιών, συνεχίζει για ακόμη μια αυτοδιοικητική περίοδο τις παρεμβάσεις της σε όλη την Ελλάδα.

Το Skiathoslife.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο κ. Καλατζή για μία συζήτηση που ήταν διαφωτιστική και σίγουρα αρκετά ενημερωτική. Και επ’ ευκαιρίας συγχαρητήρια στην Κατερίνα Νικολάου που πλέον ως μέλος της Ένωσης πρέπει και μπορεί να μεταφέρει προβλήματα και αδυναμίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι των Β. Σποράδων και όχι φυσικά μόνο της Σκιάθου

______________________________________________________________________

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΝΙΚΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ

-Κύριε Καλαντζή, να ξεκινήσουμε την συνέντευξη από τους σκοπούς της Ενωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (ΕΝΑ) και ποιός ο λόγος ίδρυσής της;

Κατ’αρχάς να σας ευχαριστήσω πολύ κε. Τζούμα για τη συνέντευξη και τη φιλοξενία στο «Skiathos life».

Η ανάγκη για αλλαγές, τόσο ως προς τη λειτουργία, όσο και ως προς την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση τα επόμενα χρόνια, επέβαλε τη δημιουργία της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (Ε.Ν.Α.), που αποτελείται από αιρετά μέλη Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβουλίων από όλες σχεδόν τις Περιφέρειες της Χώρας.

Κοινή πεποίθηση και διαπίστωση όσων συνυπέγραψαν την Ιδρυτική Διακήρυξη είναι ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να αλλάξει και να ξεφύγει από το υφιστάμενο αυτοδιοικητικό μοντέλο, που αφορά περισσότερο το παρελθόν παρά το μέλλον.

Σκοπός της Ε.Ν.Α. είναι να παρεμβαίνει σε σημαντικά ζητήματα που αφορούν τόσο τη χώρα μας, όσο και τις κατά τόπους περιοχές, να προτείνει λύσεις, να προβάλει και να αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε τοπικής κοινωνίας, προκειμένου η κάθε πόλη να μπορεί μέσα από την εξωστρέφεια, να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών της.

Αρχές του 2015, λίγο μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014, ορισμένοι νέοι άνθρωποι από διάφορες περιοχές της χώρας μας, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μία Ένωση, αποτελούμενη από νέους αιρετούς.

Το 2015 μέσω της Ιδρυτικής Διακήρυξης που είχε την υπογραφή 30 νέων Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβούλων από κάθε γωνιά της Ελλάδος δημιουργήσαμε την Ένωση Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (Ε.Ν.Α.). Σήμερα έχουμε εκατοντάδες μέλη ανα την Ελλάδα, αιρετά, μιας και δεν έχουμε αφήσει καμία περιφέρεια της Ελλάδος, που να μην έχουμε επισκεφθεί.

-Στην ΕΝΑ μετέχουν μόνο νέοι σε ηλικία;

Στην Ε.Ν.Α. συμμετέχουν νέοι άνθρωποι και σε ηλικία και σε ότι αφορά το χρόνο της παρουσίας τους στα κοινά.

Είναι μορφωμένοι, γνωστοί στις τοπικές τους κοινωνίες, με επαγγελματική καταξίωση ο καθένας στο χώρο που κινείται εργασιακά και δεν βλέπουν τη συμμετοχή στα κοινά ως επάγγελμα, αλλά ως προσφορά και αγάπη για τις τοπικές τους κοινωνίες.

Το θέμα της ανανέωσης του πολιτικού κόσμου της χώρας, αλλά και της αυτοδιοίκησης, είναι ηλικιακό, αλλά δεν πρέπει να εγκλωβιστούμε σε αυτή τη λογική.

Οι φρέσκες ιδέες μπορούν να έρθουν και από μεγαλύτερους ηλικιακά ανθρώπους, που θέλουν να προσφέρουν, αλλά δεν είχαν τη δυνατότητα μέχρι στιγμής, μιας και πιθανόν οι επαγγελματικές τους υποχρεώσεις δεν τους το επέτρεπαν.

Το σημερινό λανθασμένο κατά τη γνώμη μου αυτοδιοικητικό μοντέλο, ευνοεί την ενασχόληση με τα κοινά, συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων και όχι ανθρώπων της αγοράς και του ιδιωτικού τομέα. Αυτό πρέπει να αλλάξει και άμεσα θεωρώ. Να προσελκύσουμε το κομμάτι της κοινωνίας που μπορεί να δώσει πράγματα, που έχει άλλη ματιά, πιο καινοτόμα, πιο φρέσκια.

Μάλιστα, έχουμε κάνει και επίτιμα μέλη της ΕΝΑ κάποιους ανθρώπους που έχουν συμβάλλει στη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως ο Κώστας Μπακογιάννης, Δήμαρχος Αθηναίων, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, ο Δημαρχος Τρικκαίων Δ. Παπαστεργίου για τις καινοτόμες δράσεις του, καθώς και ο Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά Βαγγέλης Μαρινάκης για τη συνεισφορά του στην πόλη του Πειραιά.

-Σήμερα οι νέοι ασχολούνται με την πολιτική πιστεύετε;

Θέλω να σας πω ότι δεν υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες για έναν νέο άνθρωπο να ασχοληθεί με την πολιτική σήμερα, μιας ακόμη και σήμερα, πολλοί παλαιοί αυτοδιοικητικοί αντιμετωπίζουν με καχυποψία, αλλά και εχθρικότητα τους νέους ανθρώπους που συμμετέχουν στα κοινά, με τη λογική μήπως τους πάρουν την καρέκλα. Προσωπικά, το βρίσκω θλιβερό, αν όχι τραγικό.

Καλούμε σε όλη την Ελλάδα τους νέους ανθρώπους να μην κριτικάρουν μόνο από τα social media και τα καφέ, αλλά να συμμετέχουν ενεργά στα κοινά, γιατί μόνο έτσι ίσως αλλάξουν κάποια πράγματα. Μόνο έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά. Άλλωστε ο κόσμος ποτέ δεν άλλαξε με το παλιό, όσο και αν εμπόδιζε το καινούργιο να έρθει.

-Η δράση της Ε.Ν.Α είναι γνωστή ανά την Ελλάδα. Τι έχετε διαπιστώσει από όλη σχεδόν τη χώρα που έχετε επισκεφθεί;

Πράγματι, δεν έχουμε περιοριστεί μόνο στην Αττική , μιας και έχουμε πολλά μέλη, αλλά στην Περιφέρεια και σε τέσσερα χρόνια, καλύψαμε με την παρουσία μας, όλες τις περιφέρειες της χώρας, απ΄άκρη σ΄άκρη.

Επιλέγαμε πάντα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής και επιδιώκαμε να τα αναδείξουμε για την ανάπτυξή της.

Αυτό κάναμε και συνεχίζουμε να το κάνουμε.

Στόχος ήταν και παραμένει η τοπική ανάπτυξη, η αποκέντρωση, η αναπτυξιακή προοπτική των τοπικών κοινωνιών, με άξονες την εκπαίδευση, τα πανεπιστήμια, τα τοπικά αγροτικά προϊόντα, την ενέργεια, το θεματικό τουρισμό, τις σύγχρονες τεχνολογίες, τη ναυτιλία, τις μεταφορές, τα λιμάνια, τα πολιτισμικά μας αγαθά και την εξωστρέφεια.

-Μιας και έχετε κάνει πολλές εκδηλώσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα για τον Τουρισμό σε πολλές περιοχές της Ελλάδος, πείτε μας τί πλεονεκτήματα έχει το νησί μας η Σκιάθος και πού θα μπορούσε κατά τη γνώμη σας να επικεντρωθεί περισσότερο τουριστικά;

κε. Τζούμα, η εμπειρία μου για τον Τουρισμό ανα την Ελλάδα, δείχνει πως η Σκιάθος, αλλά και οι υπόλοιπες Σποράδες, μπορούν να μεταβληθούν σε ένα από τα καλύτερα τουριστικά θέρετρα της Μεσογείου.

Οι Σποράδες  υπερτερούν κατά κράτος στις παραλίες και να χάνουν μακράν στο κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων από και προς Αθήνα σε σχέση με τον ανταγωνισμό, όπου θα έπρεπε να είναι η Νο 1 προτεραιότητα η μείωση των εισιτηρίων, με την είσοσο νέων αεροπορικών γραμμών.

Η Σκιάθος, η Αλόννησος και η Σκόπελος πρέπει να στοχεύσουν στους επισκέπτες που ψάχνουν για υψηλό γαστρονομικό τουρισμό, με μεγαλύτερο ειδόδημα και όχι στον μαζικό τουρισμό κατ’ανάγκη.

Τελικά το ζητούμενο είναι πολλοί και μαζικά μέσω ξένων πρακτορείων τουρίστες ή λιγότεροι που θα αφήνουν μεγαλύτερο εισόδημα, κάνοντας τις Σποράδες ηγέτιδα τουριστική δύναμη της Μεσογείου, αναλογικά με το μέγεθός τους, με συγκριτικά πλεονεκτήματα τις παραλίες, τα καλά ξενοδοχεία, τα καλά εστιατόρια, καθώς και τον αλιευτικό και καταδυτικό τουρισμό.

-Τι έχετε να πείτε σε όσους νέους από τις Σποράδες επιθυμούν να συμμετέχουν στα κοινά;

Θα ήθελα να πω ότι η Σκιάθος, η Σκόπελος και η Αλόννησος έχουν τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες, που πηγάζουν από πολλούς τομείς, όπως ο Τουρισμός, με τις υψηλού επιπέδου παροχές και ξενοδοχειακές μονάδες, τα προϊόντα του νησιού, που μπορούν να φέρουν εξωστρέφεια και πολλαπλά οφέλη για τον πολυπόθητο Τουρισμό των τεσσάρων εποχών.

Καλούμε τους νέους ανθρώπους να συμμετάσχουν στα κοινά και να γίνουν μέλη της Ε.Ν.Α., όπως συμμετέχει και η Δημοτική Σύμβουλος Σκιάθου Κατερίνα Νικολάου, προκειμένου αυτοί να διαμορφώσουν το μέλλον της περιοχής τους, ζώντας σε μια από τις ωραιότερες περιοχές της Ελλάδος.