Από προπτυχιακός φοιτητής (για περισσότερα από 18 έτη) ασχολείται με τους σεισμούς στη Ελλάδα και τον κόσμο.

Για 9 έτη (2010-2019) είναι αναπόσπαστο κομμάτι της 24ωρης βάρδιας του Γεωδυναμικού και συμμετέχει ενεργά τόσο στην επεξεργασία, αξιολόγηση αλλά και παρακολούθηση της καθημερινής σεισμικότητας, των ισχυρών σεισμών και των μετασεισμών αυτών ενώ παράλληλα βοηθάει στην εκπόνηση επιστημονικών μελετών συμμετέχοντας σε ερευνητικά προγράμματα.

Από το 2012 συμμετέχει και στις βάρδιες του Ελληνικού Κέντρου Προειδοποίησης για τσουνάμι που συστεγάζεται στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το έργο του Σεισμολόγου βάρδιας δεν είναι εύκολο καθώς έχει να διαχειριστεί τόσο το επιστημονικό κομμάτι που αφορά τους σεισμούς, την έγκαιρη προειδοποίηση της Πολιτικής Προστασίας σε περίπτωση ισχυρού σεισμού που πιθανώς συνοδεύεται από τσουνάμι όσο και εκείνο της σωστής ενημέρωσης των πολιτών μέσω του τηλεφωνικού κέντρου.

Η πολυετή του εμπειρία στην ανάλυση και ερμηνεία των σεισμικών παραμέτρων ισχυρών και μη σεισμών αποδεικνύεται από τις πολλές εργασίες μου σε Διεθνή επιστημονικά περιοδικά μεγάλου κύρους, με τις 3 τελευταίες μέσα στο 2019 για πρόσφατους ισχυρούς σεισμούς της Ελλάδος, και άλλες πολλές είτε ως παρουσιάσεις είτε με την μορφή poster με την παρουσία του σε συνέδρια.

 

του ΝΙΚΟΥ ΤΖΟΥΜΑ

Από πότε ξεκινήσατε το μεγάλο σας ταξίδι εκτός του νησιού μας ;

Ανήκω στην γενιά που μπαίναμε στο Πανεπιστήμιο με τις Δέσμες. Το Γεωλογικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών ήταν στις επιλογές μου.

Η απασχόλησή σας ήρθε υποχρεωτικά ή ήταν κάτι που σας ενθουσίαζε από παλιά

Και σε ποιον δεν αρέσει η επαφή του με τη φύση πόσο μάλλον όταν μέσα από τις γεωπιστήμες μπορείς και να ερμηνεύσεις την μορφολογία των φυσικών τοπίων και τον τρόπο δημιουργίας τους

Υπάρχει πιστεύετε παραπληροφόρηση γύρω από τους σεισμούς με την έννοια της πρόβλεψης και τελικά ο πολίτης ποιους θα πρέπει να εμπιστεύεται για αυτήν

Έχουν γίνει πολλές και αξιόλογες προσπάθειες πάνω στην πρόγνωση σεισμών τόσο από ξένους όσο και από Έλληνες επιστήμονες. Σε αυτό που συγκλίνουν οι περισσότεροι επιστήμονες είναι ότι η μελέτη των προ σεισμών και των παραμέτρων αυτών μπορεί να αποτελέσει μια ελπίδα. Ωστόσο αρκετοί σεισμοί έγιναν στο παρελθόν στην Ελλάδα χωρίς να έχουν προσεισμική ακολουθία. Επίσης είναι πολύ δύσκολο να διακρίνεις αν ένα μεμονωμένο πλήθος σεισμών σε ένα μέρος είναι μια προσεισμική ακολουθία ή όχι ενός μεγαλύτερου σεισμού. Οπότε αυτό που θα έλεγα ότι πολλές φορές μπορεί να υπάρχουν ενδείξεις για ότι μπορεί να ακολουθήσει μια ισχυρή δόνηση και είναι στο χέρι του κάθε επιστήμονα αν θα το προβάλει δημόσια ή θα το στείλει στις αρμόδιες επιτροπές σεισμικού κινδύνου της χώρας όπου και γίνεται η αξιολόγηση των στοιχείων

Τι είναι αυτό που σας συναρπάζει στην Σκιάθο και τι είναι αυτό που θα θέλατε να αλλάξετε

Στη Σκιάθο με συναρπάζουν τα φυσικά τοπία, οι αμέτρητες ακρογιαλιές και η ύπαρξη πρασίνου. Ο μη σεβασμός του περιβάλλοντος όμως με προβληματίζει. Διαβάζω το Skiathoslife και φροντίζω να ενημερώνομαι για περιπτώσεις ξενοδοχείων η κατοικιών που μπορεί να προκαλούν περιβαλλοντική καταστροφή. Η Σκιάθος ένας κατεξοχήν τουριστικός προορισμός είναι κρίμα να χάνει σταδιακά το πράσινο που την κάνει μοναδική.

Και χειμώνα και καλοκαίρι μπορείς να βρεις τον τρόπο να περάσεις καλά στο νησί μας.

Θα προτιμούσατε την Σκιάθο των παιδικών σας χρόνων ή την σημερινή

Κάθε εποχή έχει τις χάρες τις οπότε θα έλεγα ας απολαύσουμε αυτό το μοναδικό μέρος και ελπίζω να γίνει πολύ καλύτερο στο μέλλον