SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Στην Σκιάθο η Δημοσιογράφος Μπήλιω Τσουκαλά για την επέτειο του "Κατσώνη"

2019-09-14 14:17:13
Στην Σκιάθο βρίσκεται η γνωστή Δημοσιογράφος Μπήλιω Τσουκαλά στην δεύτερη κατά σειρά επίσκεψή της για την επέτειο από την βύθιση του Υ/Β "Κατσώνη" αφού είναι κόρη του Ύπαρχου του Υποβρυχίου Ηλία Τσουκαλά του μοναδικού Αξιωματικού που σώθηκε την 14 Σεπτεμβρίου του 1943 μαζί με δύο υπαξιωματικούς, τον υποκελευστή Τάσο Τσίγκο, με τον οποίο έφτασαν κολυμπώντας στην ακτή Καστρονησίων της Σκιάθου και τον ναύκληρο Αντώνη Αντωνίου, που βγήκε στα ανοιχτά του Πηλίου. Σήμερα στις 20:00 στο Μπούρτζι στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Σκιάθου θα παρευρεθεί και θα μιλήσει στα πλαίσια της εκδήλωσης : “Κατσώνης” 76 χρόνια μετά, ανάδυση από τα βάθη της μνήμης Ομιλητές Υποναύαρχος Μηχανικών Γεώργιος Μπαμπλένης / Διευθυντής Εξοπλισμού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Πλοίαρχος Κοντογιαννάκος Κωνσταντίνος / Π.Ν. Διοικητής Υποβρυχίων Μπήλιω Τσουκαλά, δημοσιογράφος, κόρη του Ηλία Π. Τσουκαλά Υπάρχου Υ/Β “Κατσώνης” Στέλιος Ευσταθόπουλος, παραγωγός του ντοκιμαντέρ “Y1- ΥΠΟΒΡΥΧΙΟΝ Λ. ΚΑΤΣΩΝΗΣ”  
ilias_tsoykalas.gif
Ο Ηλίας Τσουκαλάς (αρχείο Μπήλιως Τσουκαλά)
Ο δήμος Σκιάθου τιμά την 76η επέτειο της βύθισης του υποβρυχίου και σε συνεργασία με την Διοίκηση Υποβρυχίων, διοργανώνει ομιλίες, προβολές, την έκθεση «Τα καΐκια που πληγώναμε» με το Μουσείο Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης, ενώ την Κυριακή το πρωί μετά την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων θα αποδοθούν τιμές στο στίγμα του ναυαγίου, στο οποίο προσκεκλημένοι θα φτάσουν με καΐκι.
  «Ο πατέρας μου έγραψε το βιβλίο αυτό, εξιστορώντας όλα όσα έζησε χωρίς να υποκύψει στο συναίσθημα, με θαυμαστή ακρίβεια, ζωντάνια, σφρίγος. Χωρίς κομπασμό για τις ηρωικές πράξεις ή υπεροψία για τα δραματικά γεγονότα που περιγράφονται, αλλά με ψυχραιμία, ακόμη και χιούμορ και αυτοσαρκασμό. Στόχος του ήταν να αφηγηθεί τι συνέβη τότε και όχι να προβάλλει τον εαυτό του ως ήρωα», μας λέει η Μπ. Τσουκαλά, που θα είναι το Σάββατο από τους βασικούς ομιλητές της εκδήλωσης, η οποία με τίτλο «Κατσώνης, 76 χρόνια μετά, ανάδυση από τα βάθη της μνήμης», φιλοξενείται στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Σκιάθου. Θα μιλήσουν ακόμη ο υποναύαρχος Μηχανικών, Γιώργος Μπαμπλένης, διευθυντής Εξοπλισμού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και ο πλοίαρχος, Κωνσταντίνος Κοντογιαννάκος, διοικητής υποβρυχίων. Μαζί τους και ο Στέλιος Ευσταθόπουλος, παραγωγός του ντοκιμαντέρ «Υ1-Στη σιωπή του Βυθού», που ολοκληρώνεται, σε συνεργασία με την Μπήλιω Τσουκαλά και με πηγή έμπνευσης το βιβλίο του πατέρα της. Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί από την ΕΡΤ το 2020, ενώ η ίδια ομάδα παραγωγής ανέλαβε για λογαριασμό του δήμου Σκιάθου την παραγωγή ενός φιλμ διάρκειας 30 λεπτών, που έχει θέμα την διάσωση των ναυαγών του υποβρυχίου και την πορεία τους από την Σκιάθο.
tsoykalas2.gif
Ο Ηλίας Τσουκαλάς νεαρός αξιωματικός (αρχείο Μπήλιως Τσουκαλά)
Ο 29χρονος Ηλίας Τσουκαλάς -που ήταν και πρωταθλητής κολύμβησης- και ο Τάσος Τσίγκρος κολυμπούσαν για 9 ολόκληρες ώρες. «Η θάλασσα ήταν ζεστή, είχα καλή φυσική κατάσταση και ήμουν ερωτευμένος με μια κοπέλα, για χάρη της οποίας ήθελα να βγω ζωντανός και να γυρίσω πίσω», εξομολογήθηκε αργότερα στην κόρη του. Οι δύο άντρες βγήκαν στην ακτή Καστρονησίων και ανεβαίνοντας μια ρεματιά, έφτασαν στο σπίτι του μπαρμπα-Ζαμπούρα, όπου έμειναν για λίγες ώρες. Εκεί, έφαγαν, κοιμήθηκαν για να ξεκουραστούν και αναχώρησαν. Ο Ηλίας Τσουκαλάς ήθελε να φτάσει στην βάση των υποβρυχίων στην Βηρυτό, αλλά για να το πετύχει αυτό έπρεπε να φύγει από το νησί. Κατάφερε να περάσει απέναντι στην παραλία Κουλούρι στο Πήλιο, που βρίσκεται στα όρια των νομών Μαγνησίας-Λάρισας, αλλά εκεί εγκλωβίστηκε για περίπου 40 μέρες. Επιβιβάστηκε σε μια βενζινοκίνητη βάρκα και με μεγάλες δυσκολίες έφτασε στα τουρκικά παράλια. Από εκεί πέρασε στη Συρία και μετά στο Λίβανο.
katsonis2.jpg
Το πλήρωμα του υποβρυχίου "Κατσώνης" (φωτογραφία Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού)Πληροφορίες από την συνέντευξη της Μπήλιως Τσουκαλά στην Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ και την Μαρία Ριτζαλέου