SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Ο ΚΩΝ. ΣΠ. ΤΣΙΩΛΗΣ ΤΙΜΑ ΤΟΝ ΜΩΡΑΙΤΙΔΗ // του Γιώργου Σανιδά

2019-07-21 18:33:47
Όταν ακόμα κι εδώ στη Σκιάθο κοντεύουμε να ξεχάσουμε τον Μωραϊτίδη, ένας γιατρός, ο Κων. Σπ. Τσιώλης από τα Άγραφα της Ευρυτανίας, τον έχει διαρκώς στην ψυχή του και δημοσιεύει προσεγμένα κείμενα γι’ αυτόν φέρνοντάς τον στην επιφάνεια και θυμίζοντας τις ευθύνες, τουλάχιστον σε μας τους Σκιαθίτες. Σχετικά άρθρα του μπορεί να βρει κανείς στην ποιοτικότατη εφημερίδα ‘’Χρονικά δυτικής Μακεδονίας’’ και στον εξαίρετο ιστότοπο http://ellinomouseionagrafon.blogspot.com/. Πέρυσι μάλιστα εξέδωσε το βιβλίο “ΟΛΑ ΤΑ ΕΝ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΩ ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΗ” που αναφέρεται στο ταξίδι που πραγματοποίησε ο Μωραϊτίδης στο Καρπενήσι τον Δεκέμβριο του 1901 και αποτύπωσε τις εντυπώσεις του στην εφημερίδα «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ» στις 15 Ιανουαρίου του 1902.
Φέτος, με τη συμπλήρωση δηλαδή ενενήντα χρόνων από την κοίμηση του λησμονημένου Σκιαθίτη συγγραφέα, μας επιφύλασσε άλλη μια έκπληξη. Εξέδωσε το διήγημα ‘’Ο ΜΠΑΡΜΠΑ ΔΗΜΑΡΧΟΣ’’ επίσης με λεπτομερή σχόλια για το κάθε τι που περιγράφει ο Μωραϊτίδης και με ‘’πλουμίδια’’ του Νικόλα Αθανασιάδη. Ας πούμε όμως και δυο λόγια γι’ αυτόν τον ταπεινό θαυμαστή του σπουδαίου μα τόσο αδικημένου συμπολίτη μας.
Ο Κώστας Τσιώλης γεννήθηκε το 1958 στα Μεγάλα Βραγκιανά των Αγράφων . Οδοντίατρος, Πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου «Αναστάσιος Γόρδιος», συμμετέχει στη Συντακτική Επιτροπή της εφημερίδας «Τα Μεγάλα Βραγγιανά», του περιοδικού «Ευρυτανικά Χρονικά» και «Αρχείο Ευρυτανικών Σπουδών και Ερευνών», αρθρογράφος και συγγραφέας.