SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Υγιεινό μεσογειακό μενού για μαθητές προσφέρεται από το κυλικείο στο 1ο Δημοτικό Σκιάθου

2019-04-11 17:48:48
Φωτης Σπανος / Εφημερίδα ΘΕΣΣΑΛΙΑ Φρουτοσαλάτες, γιαούρτι με κορν φλέικς, γιαούρτι με δημητριακά, σαλάτες με λαχανικά ακόμη και πατατοσαλάτες συνθέτουν το ξεχωριστό μεσογειακό μενού που με ιδιαίτερη επιμέλεια και αγάπη ετοιμάζεται καθημερινά από το κυλικείο του 1ου Δημοτικού Σκιάθου και προσφέρεται στους μαθητές του σχολείου.
Η πρωτοβουλία άρχισε πριν λίγες ημέρες από την υπεύθυνη του κυλικείου κ. Αγγελική Αϊβαλιώτη και μέχρι στιγμής έχει συναντήσει τη θερμή ανταπόκριση των παιδιών οι οποίοι αποκτούν τη δυνατότητα να απολαύσουν γεύσεις βγαλμένες από τα ξεχωριστά προϊόντα της μεσογειακής μας διατροφής. Μάλιστα η όλη δράση συνάδει και με τις εγκυκλίους που αποστέλλει το υπουργείο Παιδείας στα σχολεία και με τις οποίες τα ενθαρρύνει να υιοθετούν οι μαθητές τη μεσογειακή υγιεινή διατροφή. «Η αφορμή για τα μεσογειακά μικρογεύματα ήταν, όταν ένα παιδί που νήστευε ήρθε και μου είπε ότι θα ήθελε κάτι να φάει. Αμέσως του πρόσφερα ένα πορτοκάλι που το έφαγε, ενώ εκείνη τη στιγμή και άλλα παιδιά θέλησαν ένα φρούτο. Τότε σκέφθηκα, πόσο όμορφο θα ήταν να ξεκινήσω και να προσφέρω στα παιδιά φρουτοσαλάτες και άλλες δημιουργίες από προϊόντα που τους είναι θρεπτικά και αγαπητά» τόνισε η υπεύθυνη του σχολικού κυλικείου κ. Αγγελική Αϊβαλιώτη και πρόσθεσε πως «καθημερινά μπορεί να φτάσουμε και τα 100 τεμάχια από διάφορα είδη με σαλάτες φρούτων και λαχανικών. Για παράδειγμα μια μέρα προσφέραμε φρουτοσαλάτες με πορτοκάλι, μήλο, ακτινίδιο, μπανάνα, φράουλες, ανανά, σαλάτες με ντοματούλα, αγγουράκι και άλλα λαχανικά, γιαούρτι με δημητριακά, κορν φλέικς, πατατοσαλάτα και άλλα». Όσο για την απαιτητική προετοιμασία που προϋποθέτει αυτή η πρωτοβουλία, επισήμανε πως «από τις 5.30 το πρωί ξεκινάμε να ετοιμάζουμε αυτά τα μικρά γεύματα. Είναι κάτι το απαιτητικό, αλλά παράλληλα μου αρέσει πολύ, γιατί πάνω απ’ όλα αρέσει στα παιδιά τα οποία προς το παρόν είναι ενθουσιασμένα. Εμείς πάντως στοχεύουμε να το συνεχίσουμε μέχρι και το κλείσιμο του σχολείου το καλοκαίρι». Από την πλευρά της η διευθύντρια του σχολείου κ. Δήμητρα Συκιώτη τόνισε πως «είναι μια πολύ όμορφη πρωτοβουλία που ξεκίνησε από το σχολικό κυλικείο και την υπεύθυνη κ. Αγγελική Αϊβαλιώτη να προσφέρονται είδη από μεσογειακό πρωινό στους μαθητές. Και αυτό που διαπιστώνουμε, είναι πως οι μαθητές αγκάλιασαν τη δράση αυτή, ενώ και οι γονείς είναι θετικοί. Άλλωστε οι μαθητές του σχολείου μας μέσα από συζητήσεις που γίνονται στις αίθουσες διδασκαλίας από τους εκπαιδευτικούς έχουν ενστερνιστεί τη σημασία της μεσογειακής διατροφής. Η ανάδειξη της μεσογειακής διατροφής ως ιδιαίτερα χρήσιμης για την ανάπτυξη των παιδιών εντάσσεται και στις εγκυκλίους που μας αποστέλλει το υπουργείο Παιδείας ανά τακτικά χρονικά διαστήματα. Και σε αυτές τις εγκυκλίους στηρίζεται η δράση του κυλικείου για την αξιοποίηση των φρούτων, των λαχανικών, της γιαούρτης σε συνδυασμό με την εφαρμογή όλων των σχετικών κανόνων ασφαλείας».