Καλάβρυτα 1943, σπαρακτικός θρήνος και ανείπωτη οδύνη (φωτογραφία: Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος)

Μεγάλη εκδήλωση Τιμής και Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος συνδιοργανώνουν την Τετάρτη 10 Απριλίου 2019 ο Δήμος Σκοπέλου και η Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου, με τη στήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Β. Σποράδων. Στην τελετή, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Κινηματοθέατρο  «Ορφέας» της Σκοπέλου, συμμετέχουν το Γυμνάσιο και το Λύκειο Σκοπέλου, υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  Ν. Μαγνησίας, και ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Σκοπέλου.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης, που  θα αρχίσει στις 11.00 π.μ. με το συμβολικό  άναμμα κεριών στη μνήμη των θυμάτων,  περιλαμβάνει ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις για   τα εκατομμύρια   Εβραίων Μαρτύρων  της Ναζιστικής θηριωδίας, διανθιζόμενες από τις καλλιτεχνικές «παρεμβάσεις»  μαθητών.

Μεταξύ άλλων, θα προβληθεί και ταινία που αναδεικνύει τη σημαντική συνεισφορά των κατοίκων της Γλώσσας στη διάσωση πολλών Ελλήνων Εβραίων, ενώ την καταληκτική ομιλία θα απευθύνει  ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης   Χαλκίδος, Ιστιαίας και Β. Σποράδων κ. Χρυσόστομος.