Λάδια στα σκουπίδια της Ακρόπολης | Πού πρέπει να πετάμε τα λάδια; | της Βικτώριας Κοντοκώστα
2019-02-06 19:52:47Μία αναγνώστρια μας εξέφρασε την ανησυχία της μέσω μία φωτογραφίας όπου απεικονίζονται λάδια μέσα σε πλαστικά μπουκάλια, πεταμένα στα σκουπίδια στην στάση 4, στην Ακρόπολη.
Με αφορμή την φωτογραφία της ας δούμε τι θα πρέπει να κάνουμε με τα χρησιμοποιημένα λάδια μας.
Συνήθως το λάδι από το μαγείρεμα καταλήγει στο νεροχύτη της κουζίνας ή στη λεκάνη του μπάνιου...
Φυσικά κάποιοι από εμάς δε γνωρίζουμε την καταστροφή που προκαλούμε στο περιβάλλον και συνεχίζουμε ακάθεκτοι.
Αναλογιστείτε ότι 1 λίτρο καμένου λαδιού μολύνει σχεδόν 1,000,000 λίτρα νερού, ποσότητα η οποία είναι ικανή για να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου σε νερό για 14 χρόνια!
Αν πάλι το χρησιμοποιημένο λάδι καταλήξει στα σκουπίδια, καθώς είναι εύφλεκτο, προκαλεί φωτιές στις χωματερές με κίνδυνο για την δημόσια υγεία . Η δε κακή συνήθεια να το ρίχνουμε στο νεροχύτη, έχει σαν αποτέλεσμα την επιβάρυνση του βιολογικού καθαρισμού των αποβλήτων. Για αυτό το χρησιµοποιηµένο λάδι… ∆ΕΝ το πετάµε στην αποχέτευση γιατί τη βουλώνει. ∆ΕΝ το πετάµε στα σκουπίδια γιατί τα κάνει εύφλεκτα. ∆ΕΝ το πετάµε στη θάλασσα γιατί διώχνει πλαγκτόν και ψάρια. ∆ΕΝ το πετάµε στην ύπαιθρο γιατί µολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα. ∆ΕΝ το ταΐζουµε στα ζώα µας γιατί τελικά θα καταλήξει στο πιάτο µας. ∆ΕΝ το τρώµε εµείς γιατί µας βλάπτει σοβαρά. ∆ΕΝ το κάνουµε σαπούνι γιατί µπορεί να βλάψει το δέρµα µας. Το πιο σωστό είναι να συλλέγουμε το τηγανέλαιο και να το παραδίδουμε στους χώρους που έχουν αναλάβει αυτή την αρμοδιότητα. Συγκεκριμένα πρόκειται για κάποια μεγάλα σούπερ-μάρκετ (π.χ. ΑΒ Βασιλόπουλος, Βερόπουλος), μικρά καταστήματα με οικολογική κατεύθυνση και δήμους. Οι δήμοι μαζεύουν το τηγανέλαιο και μετά το χρησιμοποιούν για τη θέρμανση σχολείων, νηπιαγωγείων, κλπ.Δεν είναι καταπληκτικό; Επίσης υπάρχουν και κάποιες εταιρείες που κάνουν αυτή τη δουλειά!
Βέβαια όλα αυτά είναι εφικτά σε περιοχές όπου υπάρχουν αυτές οι υποδομές από καταστήματα και δήμους.
Στην περίπτωση της Σκιάθου τι θα πρέπει να κάνουμε;
Μήπως θα έπρεπε να υπάρξει ενημέρωση και ευαισθητοποίηση από τον δήμο και τους δημότες;
Ψάχνοντας εναλλακτικές η αμέσως επόμενη κίνηση που προτείνεται είναι να κλείνουμε τα λάδια καλά σε ανθεκτικά πλαστικά μπουκάλια και να τα πετάμε στα σκουπίδια, κάτι που από ότι φαίνεται κάνει εκείνος που πετάει τα λάδια του στα σκουπίδια στην στάση 4 στην Ακρόπολη.
Ίσως να έχουμε πολλοί “βολευτεί” με αυτή την “οικολογική” πρόταση, αλλά σίγουρα δεν είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση. Εάν γλιτώσουμε τη φωτιά, σίγουρα δε θα γλιτώσουμε την μόλυνση μιας και κάποια στιγμή θα καταλήξουν πάλι στο έδαφος και μετέπειτα στο νερό…
Με κάθε λίτρο λαδιού καταστρέφουμε ένα εκατομμύριο λίτρα νερού…
Ας αναλογιστούμε τις συνέπειες για εμάς, για τα παιδιά μας, για τον τόπο μας, για τον πλανήτη…