SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Μπορεί η διατροφή να καταπολεμήσει το άγχος | του Διαιτολόγου - Διατροφολόγου Κων/νου Δημόπουλου

2019-02-03 10:45:37
Το άγχος είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Έως ένα βαθμό το άγχος είναι ωφέλιμο, διότι μας κρατά σε επαγρύπνηση και μας υποχρεώνει να αντιδράσουμε όταν υπάρχουν καταστάσεις που μας απειλούν.
Η σημασία της πραγματικής επίδρασης των φαγητών και διαφόρων τροφίμων στο άγχος των ασθενών, αλλά και των ανθρώπων που δεν έχουν αγχώδεις διαταραχές είναι μεγάλη. Το φαγητό δεν είναι βέβαια σε θέση να εξουδετερώνει μια αγχώδη διαταραχή.
Ωστόσο η ισοζυγισμένη, υγιεινή διατροφή μπορεί να προσφέρει ένα οπλοστάσιο ισχυρών θρεπτικών ουσιών που θωρακίζουν τον οργανισμό στις δύσκολες στιγμές. Επίσης ο περιορισμός ή η αποφυγή ορισμένων τροφίμων βελτιώνουν την ψυχική διάθεση.
-Η κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες (άμυλο, δημητριακά ολικής αλέσεως) σχετίζεται με αύξηση της σεροτονίνης στον εγκέφαλο.
Η σεροτονίνη είναι νευροδιαβιβαστής στο κεντρικό νευρικό σύστημα που προάγει την καλή ψυχική διάθεση.
-Τα μικρά συχνά γεύματα βοηθούν, διότι συμβάλλουν στη διατήρηση σταθερών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα καθόλη τη διάρκεια του 24ωρου.
Η πτώση της γλυκόζης συνοδεύεται από σωματικά συμπτώματα και από ψυχικές ενοχλήσεις, που δεν βοηθούν στην ανακούφιση από το άγχος και το στρες. Για αυτό τα μικρά συχνά γεύματα, που συμβάλλουν σε πιο σταθερά επίπεδα γλυκόζης κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να βοηθούν εναντίον του άγχους.
-Τα φαγητά που είναι πλούσια σε τρυπτοφάνη, όπως οι μπανάνες, οι ξηροί καρποί, το σησάμι, το τυρί, το γάλα, η σόγια, η βρώμη και τα πουλερικά μπορούν να ανακουφίζουν από το άγχος. Ο λόγος είναι ότι η τρυπτοφάνη προάγει στον εγκέφαλο τη σύνθεση ουσιών που βελτιώνουν την ψυχική διάθεση και προσφέρουν χαλάρωση.
-Η αποφυγή της καφεΐνης και του αλκοόλ συμβάλλουν στην καταπολέμηση του άγχους. Η καφεΐνη έχει διεγερτικές δράσεις, αυξάνει την ευερεθιστικότητα, προκαλεί νευρικότητα, μπορεί να επηρεάζει τον ύπνο και αυτά σίγουρα επιδεινώνουν το άγχος. Το αλκοόλ ενώ αρχικά μπορεί να καλμάρει μερικούς ανθρώπους, στη συνέχεια λόγω του μεταβολισμού του έχει τη δυνατότητα να προκαλεί συμπτώματα ανάλογα με αυτά του άγχους.