SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Δεν μπορείς να αντισταθείς στα μελομακάρονα; Δες μια light εκδοχή τους... | της Όλγας Μαριδάκη [ * ]

2018-12-04 22:10:52
Μελομακάρονα με στέβια Υλικά για 30 τεμάχια - 500 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως που φουσκώνει μόνο του (ή εναλλακτικά αλεύρι ολικής για όλες τις χρήσεις με 1 κ.γ. σόδα και 1 κ.γ. μπεικιν πάουντερ) - 2 κ.σ. σιμιγδάλι - 30 γρ. στέβια - Ξύσμα από ένα πορτοκαλί - Βανίλια - Κανέλα - Γαρύφαλλο - 300 ml απαλό ελαιόλαδο (ή μισό σπορέλαιο και μισό ελαιόλαδο) - 300 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού (ή 250 ml χυμό και 50 ml κονιάκ) - 2 κ.σ. τριμμένα καρύδια Για το σιρόπι - 250 ml νερό - 20 γρ. στέβια - 1 στικ κανέλας και γαρίφαλλα Εκτέλεση: Κατ’ αρχάς, ρίχνουμε σε μια λεκανίτσα το αλεύρι, το σιμιγδάλι, τα μπαχαρικά, όλα τα υπόλοιπα στερεά υλικά της ζύμης και από πάνω τα υγρά, ανακατεύοντας καλά στη συνέχεια με το σύρμα ή ένα κουτάλι. Μόλις το μείγμα μας ομογενοποιηθεί, πλάθουμε ομοιόμορφα μελομακάρονα, προσέχοντας να τα κάνουμε μικρά γιατί φουσκώνουν πολύ. Επίσης, δεν πλάθουμε πολύ για να μη βγάλει η ζύμη το λάδι της. Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε ταψί, τα βάζουμε στο φούρνο και τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς για περίπου μισή ώρα ή τα αφήνουμε και κάνα πεντάλεπτο παραπάνω αν χρειαστεί, ανάλογα με τον φούρνο. Καθώς τα μελομακάρονα ψήνονται, εμείς ετοιμάζουμε το σιρόπι. Ρίχνουμε, λοιπόν, σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά και αφήνουμε να πάρουν μια βράση για 1 λεπτό. Αφού αυτό συμβεί, σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε την κατσαρόλα στο μάτι μέχρι να ψηθούν τα μελομακάρονα. Όταν έρθει η ώρα, τα βουτάμε λίγα-λίγα και ζεστά στο χλιαρό σιρόπι για περίπου 20”, ενώ αμέσως μετά τα τοποθετούμε σε πιατέλα. Μόλις κρυώσουν, πασπαλίζουμε από πάνω με τριμμένο καρύδι και είναι έτοιμα. Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε πολύ είναι ότι επειδή αυτά τα μελομακάρονα δεν έχουν μέλι και ζάχαρη, που δρουν ως συντηρητικά, χαλάνε πιο γρήγορα. Έτσι, τα συντηρούμε για τέσσερις ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου ή τα βάζουμε στο ψυγείο για περισσότερο καιρό.
 — στην τοποθεσία  [*] Όλγα Μαριδάκη Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος.