Τους 40άρηδες που έχουν τη βλαβερή συνήθεια να καπνίζουν χτυπά περισσότερο η φετινή γρίπη προκαλώντας διάφορες επιπλοκές, όπως πνευμονία, σύμφωνα με την εικόνα που έχουν οι γιατροί στο Νοσοκομείο Βόλου, όπου καθημερινά μεταβαίνουν πολλές δεκάδες συμπολίτες οι οποίοι έχουν ασθενήσει και χρειάζονται να λάβουν φαρμακευτική αγωγή.
Ο γιατρός της Α’ Παθολογικής Κλινικής και γραμματέας της τοπικής ένωσης νοσοκομειακών γιατρών κ. Ηλίας Καραμέτος δήλωσε πως «η κινητικότητα με περιστατικά στα επείγοντα και στις Παθολογικές Κλινικές είναι πιο έντονη από πέρυσι και αυτό οφείλεται στο στέλεχος Η1Ν1 που κυριαρχεί φέτος στη γρίπη. Ένα σημείο που διαπιστώνουμε φέτος, είναι ότι η γρίπη «κτυπά» περισσότερο τους 40άρηδες που είναι καπνιστές και ίσως πιο ευάλωτοι για να αντέξουν την ασθένεια. Γι’ αυτό και βλέπουμε αυτοί οι άνθρωποι να περνούν πιο βαριά τη γρίπη. Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες έχουμε και αρκετά άτομα ηλικίας 30-40 ετών που έρχονται στα επείγοντα, γιατί εμφανίζουν συμπτώματα της γρίπης, όπως έντονο και υψηλό πυρετό, πολύς βήχας, κακουχία. Επίσης το φετινό στέλεχος της γρίπης προκαλεί σημαντικές επιπλοκές, όπως πνευμονία και βρογχίτιδα».

Ο κ. Καραμέτος ανέφερε πως ένα ποσοστό του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, αλλά παραμένουν ακόμη αρκετοί οι οποίοι δυστυχώς δεν εμβολιάστηκαν, αν και θα έπρεπε. Πάντως αυτή την περίοδο οι δύο Παθολογικές Κλινικές είναι γεμάτες από ασθενείς με διάφορα νοσήματα, ενώ υπάρχει μεγάλη προσέλευση και στα Επείγοντα.
Πιο ευάλωτοι στη φετινή γρίπη είναι οι ηλικιωμένοι που προέρχονται από διάφορες ομάδες με ευάλωτη υγεία.
Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι δεν υπάρχουν αντιγριπικά εμβόλια στα φαρμακεία. «Οι ελλείψεις στα αντιγριπικά εμβόλια συνεχίζονται. Ακούσαμε ότι το Κράτος θέλει να κάνει νέα εισαγωγή με 50.000 αντιγριπικά εμβόλια από το εξωτερικό, όμως πληροφορηθήκαμε ότι αυτά θα προωθηθούν για τα Νοσοκομεία» δήλωσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης.

Αναφορικά με τους νοσηλευόμενους από γρίπη η διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου επισήμανε πως «η πορεία του άνδρα που είχε νοσηλευτεί στη ΜΕΘ με τον ιό Η1Ν1 και μεταφέρθηκε πλέον στην παθολογική Κλινική, εξελίσσεται ικανοποιητικά, ενώ στη ΜΕΘ παραμένει η γυναίκα με τα συμπτώματα γρίπης. Μάλιστα από μέρα σε μέρα το αρμόδιο εργαστήριο θα μας απαντήσει και αν τελικά πρόκειται για τον ιό Η1Ν1».
Οι γιατροί επισημαίνουν πως η κορύφωση των περιστατικών της γρίπης θα είναι μέσα στις επόμενες 10-15 ημέρες, ενώ στη συνέχεια θα αρχίσει η σταδιακή ύφεση.

Τέσσερα άτομα με γρίπη στο Νοσοκομείο Λάρισας

Τέσσερα άτομα νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας με τον ιό της γρίπης Η1Ν1, σύμφωνα με τον πρόεδρο των γιατρών στο νοσηλευτικό ίδρυμα Λάμπρο Καραγιώργο.

Όπως εξήγησε ο κ. Καραγιώργος, τα τρία από αυτά, είναι σε κρίσιμη κατάσταση αφού οι ασθενείς νοσηλεύονται στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου.
Εξ’ αυτών πάντως, μόλις το ένα είναι από τον νομό Λάρισας και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή των Φαρσάλων, ενώ τα υπόλοιπα είναι από άλλες περιοχές.