SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Βάζουμε πλώρη για Βόρειες Σποράδες! | της Βασιλικής Κεράστα [*]

2018-06-10 09:58:43
Συναντήσεις με ρινοδέλφινα, βουτιές σε ονειρεμένα νερά, μια εκδρομή με ιστιοπλοϊκό που θα θυμάστε για καιρό. Τα πεύκα συχνά ακουμπούν στη θάλασσα, το ιστιοπλοϊκό πλέει κοντά τους, δελφίνια γίνονται αναπάντεχα συνταξιδιώτες με κοινή πορεία, ενώ κάθε στάση αρόδου ή στα λιμανάκια είναι μια καλή αφορμή για γνωριμία με άλλους ιστιοπλόους από κάθε γωνιά της Γης. Οι άνεμοι στις Βόρειες Σποράδες είναι ήπιοι τις περισσότερες μέρες του καλοκαιριού, ειδικά στις νότιες πλευρές της Σκιάθου, της Σκοπέλου και της Αλοννήσου. Για τους πιο περιπετειώδεις και έμπειρους ιστιοπλόους, το πέρασμα προς Σκύρο είναι η πραγματική πρόκληση. Για τους υπόλοιπους, ο «μαγνήτης» είναι το Θαλάσσιο Πάρκο της Αλοννήσου, στο οποίο συνήθως τους υποδέχονται αιγαιόγλαροι και άλλα σπάνια πλάσματα του αέρα και της θάλασσας, όπως τα ρινοδέλφινα. Το «Όνειρο στο κύμα», τα «Ναυτικά διηγήματα», τα «Καστρινά» ή κάποια άλλη από τις συλλογές του μεγάλου Σκιαθίτη λογοτέχνη Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη θα προσθέσουν μια κλασική λογοτεχνική χροιά στη θαλασσινή αυτή απόδραση. Αλλά αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία –όπως σε κάθε ταξίδι άλλωστε– είναι η καλή παρέα: με ποιον ή με ποιους θα μοιραστείτε τα λίγα μέτρα του deck και τις στενές κουκέτες. ΣΚΙΑΘΟΣ Το ερημωμένο Κάστρο της Σκιάθου ήταν το αγαπημένο σημείο του Παπαδιαμάντη στο νησί κι ακόμα και σήμερα οι κοντινές σε αυτό παραλίες είναι οι λιγότερο τουριστικές και πιο δυσπρόσιτες από τη στεριά. Εκεί, στα βόρεια της Σκιάθου, σας περιμένει επίσης μία από τις πιο όμορφες ακτές όλης της Ελλάδας, στην οποία ούτως ή άλλως μόνο διά θαλάσσης μπορεί να φτάσει κανείς.
Τα πολυφωτογραφημένα –κι όχι άδικα– Λαλάρια της Σκιάθου. (Φωτογραφία: © ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)
Άλλο να βλέπεις τα διάσημα Λαλάρια στις φωτογραφίες κι άλλο να βουτάς στα σμαραγδένια κρυστάλλινα νερά τους. Εμπειρία μοναδική! Ο βυθός τους, ωστόσο, κρύβει μεγάλα βράχια και θέλει λίγη προσοχή παραπάνω αν θελήσετε να πλησιάσετε με το σκάφος στην ακτή με τα ολοστρόγγυλα λευκά βότσαλα. Ο Αρκός, μ’ ένα «νόστιμο» ταβερνάκι πάνω στην άμμο, και η Τσουγκριά, τα δύο μικρά νησάκια της Σκιάθου, είναι κλασικές στάσεις ιστιοπλόων και άλλων ναυτιλλομένων. Για φαγητό:  •Marmita (τηλ. 24270-21701, www.marmitaskiathos.com). Σύγχρονη ελληνική κουζίνα με φρέσκα τοπικά προϊόντα, σε μια ωραία αυλή όπου ο επαγγελματισμός συνυπάρχει με τη ζεστή, γνήσια υποδοχή. •Αρκός Καντίνα πάνω στην αμμουδιά του ακατοίκητου μικρού νησιού Αρκός. Μυδοπίλαφο, μεζέδες, φρέσκα θαλασσινά και σαλάτες. Ανοιχτά από το πρωί έως το σούρουπο. ΣΚΟΠΕΛΟΣ Η φυσική πορεία οδηγεί στη Σκόπελο και στο νησάκι της Δασιάς για μια βουτιά. Θα εξερευνήσετε τη σπηλιά του, ρίχνοντας στη θάλασσα το μικρό βαρκάκι του σκάφους, κωπηλατώντας με κανό ή κολυμπώντας. Πάνω στην πλαγιά φαίνονται η Γλώσσα και το Παλιό Κλήμα, δύο πολύ όμορφα χωριά της Σκοπέλου. Αξίζει ν’ αφήσετε για λίγο τις ακτές, για να τα γνωρίσετε.
Ο Πάνορμος της Σκοπέλου. (Φωτογραφία: © ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)
Τα λιμανάκια του Πάνορμου και ο Στάφυλος έχουν κάτι ονειρικό. Ίσως είναι ο τρόπος που το φως περνάει μέσα απ’ τα πεύκα και «ακουμπάει» το νερό. Μια καλή στάση είναι αυτή στον Αγνώντα, με τις ταβέρνες παραταγμένες στη σειρά κι εκείνη την τεράστια μουριά να υπόσχεται λίγη λυτρωτική σκιά έπειτα από κάποιες ώρες παραπάνω στην πλώρη. Το ίδιο θα νιώσετε και στο καφενείο Πλάτανος κάτω από το πελώριο αιωνόβιο δέντρο της αυλής του, κεντρικά στο λιμάνι της Σκοπέλου. Όμορφη η Χώρα της, με γραφικές γειτονιές για περιπλάνηση, καφενεία και μικρομάγαζα για τις αγορές σας. Περάστε μια βόλτα από το «Ρόδιος Κεραμεικά» (τηλ. 24240-23605 και 22779) και μην παραλείψετε να ρίξετε μια ματιά στη βιτρίνα όπου εκτίθενται τα έργα του παππού Ρόδιου. Για φαγητό: •Αγνάντι (τηλ. 24240-33606, 33706, www.agnanti.com.gr). Δημοφιλής ταβέρνα στη Γλώσσα της Σκοπέλου, με προσεγμένους χώρους, θέα και σύγχρονες πινελιές σε παραδοσιακά πιάτα. •Κληματαριά (τηλ. 24240-22273). Γνήσια παραδοσιακή κουζίνα στο λιμάνι της Σκοπέλου. •Ανατολή (τηλ. 24240-22851, www.anatolixintaris.gr). Ανεβαίνοντας αρκετά σκαλιά μέχρι το Κάστρο της Σκοπέλου, θα συναντήσετε το συμπαθητικό αυτό ταβερνάκι σε επίπεδα. Ρεμπέτικες βραδιές με τον Γιώργο Ξηντάρη και την κομπανία του. •Anna’s Restaurant (τηλ. 24240-24734). Αυλή σε γραφική γειτονιά της Σκοπέλου, με πολίτικες και άλλες επιρροές στην κουζίνα. Σαλάτα υγείας με φύκια, μακαρονάδα με όστρακα, πέστροφα καπνιστή από την ίδια την Άννα, παέλια με φάβα κ.ά. ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ Φτάνοντας στην Αλόννησο, βρίσκεστε ήδη στην A΄ Ζώνη του Θαλάσσιου Πάρκου. Κάθε παραλία είναι τόσο διαφορετική από τη διπλανή της – από τον Βότση και τις Σπαρτίνες έως τη Χρυσή Μηλιά και τον Τζώρτζη Γιαλό. Στο Κοκκινόκαστρο και στο Κοκκινονήσι έχουν βρεθεί ίχνη κατοίκησης από τον 7ο αιώνα π.Χ. Σπηλιές και βράχια παντού θυμίζουν πως οι Σποράδες, ιδιαίτερα η Αλόννησος, υπήρξαν λημέρια πειρατών. Αν βαλθείτε να εξερευνήσετε όλες τις γνωστές κι άγνωστες παραλίες της Αλοννήσου, θα βρείτε ερημικούς κολπίσκους απίστευτης ομορφιάς. Αν πάλι θελήσετε να μάθετε κάτι παραπάνω για το πειρατικό –και όχι μόνο– παρελθόν των Σποράδων, κάντε μια στάση στο λιμάνι της και επισκεφτείτε το Μουσείο Κώστα και Αγγέλας Μαυρίκη (τηλ. 24240-64250).
Η Μπλε Σπηλιά της Αλοννήσου, κλασική στάση ναυτιλλομένων. (Φωτογραφία: © VISUALHELLAS.GR)
Κλασική στάση για φαγητό είναι το λιμανάκι της Στενής Βάλας, που σημαίνει ότι μπορεί και να μη βρείτε να δέσετε εύκολα σε μέρες αιχμής. Ακόμα πιο όμορφος είναι ο διπλανός κολπίσκος για δέσιμο αρόδου, απαιτεί όμως προσεκτικούς και έμπειρους καπετάνιους. Για φαγητό: •Φάρος (τηλ. 24240-065894). Φρέσκο ψάρι, λαχταριστές σαλάτες κι ένα πλούσιο μενού στον Ρουσούμ Γιαλό, μπροστά στη θάλασσα. Κεφάτη ατμόσφαιρα και ανάλαφρη διακόσμηση. •Στενή Βάλα (τηλ. 24240-65590). Η φημισμένη ταβέρνα της Τασίας στο λιμανάκι της Στενής Βάλας Αλοννήσου, για μαγειρευτά, αστακομακαρονάδες και φρέσκα ψάρια. •Κάστρο (τηλ. 24240-65133). Παραδοσιακή ψησταριά στο Παλιό Χωριό της Αλοννήσου, για κοντοσούβλι, μπριζόλα σούβλας κ.λπ. Σερβίρει επίσης νόστιμα μαγειρευτά, θαλασσινά και δροσερές σαλάτες. •Χαγιάτι (τηλ. 24240-66244). Το πιο όμορφο ίσως μπαλκόνι στη Χώρα της Αλοννήσου, ιδανικό για πρωινό με αλοννησιώτικη τυρόπιτα, ρυζόγαλο, καζάν ντιπί και άλλα γλυκά, αλλά και για ένα ποτήρι κρασί με τη δύση του ήλιου στο wine-bar της κάτω αυλής του. ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΑΡΚΟ Γύρω από τα νησιά του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου – Βόρειων Σποράδων επικρατεί μια υπέροχη ησυχία, την οποία δεν διαταράσσει η ήπια πλεύση του ιστιοπλοϊκού. Θεσμοθετήθηκε το 2007 και είναι το πρώτο στην Ελλάδα και το μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Ουσιαστικά πρόκειται για μια προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή περίπου 2.220 τ.χλμ., που περιλαμβάνει την Αλόννησο και έξι μικρότερα νησιά: Περιστέρα, Κυρα-Παναγιά, Ψαθούρα, Πιπέρι, Σκάντζουρα και Γιούρα. Στη Γιούρα, μάλιστα, με ειδική άδεια επιτρέπεται το κυνήγι, ενώ για κάθε ένα από αυτά ισχύουν διαφορετικοί περιορισμοί. Η βραδινή αγκυροβολία επιτρέπεται μόνο στον Άγιο Πέτρο και στον Πλανήτη, έναν βαθύ κόλπο με θολά μεν, αλλά πάντα ήρεμα νερά, που τις ξάστερες νύχτες μετατρέπονται σε μαγικό καθρέφτη του ουρανού. Στα μέρη αυτά ζουν επίσης αιγαιόγλαροι, γύρω στα 200 ζευγάρια μαυροπετρίτη –ένα σπάνιο είδος γερακιού–, κορμοράνοι και ασημόγλαροι, κοινά δελφίνια, ζωνοδέλφινα και ρινοδέλφινα, εμφανίζονται χελώνες Caretta caretta και είναι σημαντικό καταφύγιο της φώκιας Monachus monachus. Στο Πιπέρι, που είναι το επίκεντρο της υψηλής ζώνης προστασίας, επιτρέπεται να πλησιάσετε έως τα τρία ναυτικά μίλια. Στις βραχοσπηλιές του επιλέγει η μεσογειακή φώκια να γεννήσει τα μωρά της – ένα κάθε φορά. Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσσου Bορείων Σποράδων (τηλ. 24240-66378, www.alonissos-park.gr) έχει την έδρα του στο Πατητήρι της Αλοννήσου και το κέντρο ενημέρωσης είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 08.00 μέχρι τις 21.00.
ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΒΑΡΑΜΙΔΗΣ